Η οδήγηση προστατεύει από την άνοια

Όταν οδηγοί μεγάλης ηλικίας σταματούν να οδηγούν, η ψυχική και σωματική τους υγεία εξασθενεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη

  • -
  • -

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Columbia, η οδήγηση προστατεύει τους ηλικιωμένους από την άνοια καθώς βοηθά στην αντιμετώπιση της νοητικής εξασθένησης και συμβάλλει στην εγρήγορση αλλά και στην αίσθηση αυτοελέγχου, προσωπικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Η χρήση του αυτοκινήτου άλλωστε μπορεί να ενθαρρύνει τους συνταξιούχους που δεν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να βγουν από το σπίτι και να είναι πιο ενεργητικοί. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όταν οδηγοί μεγαλύτερης ηλικίας σταματούν να οδηγούν, η ψυχική και σωματική τους υγεία εξασθενεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Βέβαια, η έρευνα έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική που λέει πως οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, στους οποίους παρατηρείται έκπτωση των νοητικών και σωματικών λειτουργιών, θα πρέπει να σταματούν την οδήγηση. Σε αυτό οι ερευνητές απαντούν πως είναι σημαντικό, όταν έρθει η ώρα της απόφασης, να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές επιπτώσεις της διακοπής της οδήγησης προκειμένου να διατηρηθεί η κινητικότητα και οι δραστηριότητες του ατόμου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society.

 

Άνοια

Άνοια είναι η καταστροφή των κυττάρων του εγκεφάλου και η σταδιακή μείωση των νοητικών λειτουργιών του ατόμου. Είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απώλεια της μνήμης, της διανοητικότητας, της λογικότητας, της κοινωνικότητας και των φυσιολογικών συναισθηματικών αντιδράσεων. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά πιο συχνά παρουσιάζεται μετά την ηλικία των 60 ετών και εξελίσσεται προοδευτικά σε 8 με 10 χρόνια κατά μέσο όρο. Εκτιμάται ότι το 5-10% του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω προσβάλλεται από κάποια μορφή άνοιας, με τη συχνότητα να διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια μετά την ηλικία των 65 χρόνων. Τρόποι για να μειώσουμε τον κίνδυνο της άνοιας είναι το κόψιμο του καπνίσματος και η σωματική άσκηση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...