Bugatti 100p: Τελικά πέταξε

Το πειραματικό αεροπλάνο που σχεδίασε ο Ettore Bugatti τελικά όχι μόνο κατασκευάστηκε, αλλά και πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση

  • -
  • -

Μετά από χρόνια εργασίας και μετά από ατελείωτα ξενύχτια το αεροπλάνο που όλοι πίστευαν ότι ποτέ δεν θα απογειώνονταν, τελικά εγκατέλειψε τη γη και πέρασε από τον μύθο, στον αέρα.

Τελικά, το πειραματικό αεροπλάνο με τους δύο κινητήρες και την ανάποδη πτέρυγα, που σχεδίασε ο Ettore Bugatti απογειώθηκε στις 19 Αυγούστου του 2015 από την άσφαλτο του αεροδρομίου της Tulsa της Oklahoma. Το αεροπλάνο αυτό είχε μείνει στα χαρτιά και ποτέ δεν κατασκευάστηκε, αφού το διάστημα εκείνο είχε ξεσπάσει ο δεύτερος μεγάλος πόλεμος.

Πιλότος ήταν ο Scotty Wilson, πιλότος καταδιωκτικού της αμερικάνικης πολεμικής αεροπορίας και η πρώτη αυτή πτήση ήταν καθαρά δοκιμαστική για να διαπιστώσουν ότι όλα λειτουργούσαν κανονικά. Όμως η πτήση δεν ήταν χωρίς απρόοπτα, αν και η κατάληξη οφείλονταν σε ανθρώπινο και όχι σε σχεδιαστικό λάθος.

Και όπως είπε ο ίδιος ο Scotty: «Ο στόχος μας ήταν μια μικρή πτήση για να ελέγξουμε όλα τα συστήματα, για να δοκιμάσουμε τους κινητήρες και γενικά να πάρουμε μια ιδέα για τις πτητικές ιδιαιτερότητες του αεροπλάνου. Η απογείωση ήταν χωρίς προβλήματα, χρησιμοποίησα  μόλις το 80% της δύναμης  και άρχισα να πετάω στα 100 πόδια για να δοκιμάσω αν τα χειριστήρια αντιδρούσαν κανονικά, ενώ η ταχύτητά μου έφτασε τα 100 knots. Όμως αντιμετώπισα πρόβλημα κατά την προσγείωση. Το φρένο του αριστερού τροχού δεν λειτούργησε και έτσι το αεροπλάνο κατέληξε στο χωράφι δίπλα στον αεροδιάδρομο, όπου επειδή είχε βρέξει τελικά βρέθηκα με τη μύτη στο έδαφος, με αποτέλεσμα να στραβώσουν οι δύο προπέλες»!

Αυτά για τη πτήση, ενώ για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το ρ100 δεν ήταν αυτό  που λέμε 100% original. Οι δύο κινητήρες του δεν είναι οι υπερσυμπιεζόμενοι οκτακύλινδροι εν σειρά από το Type 50B, τους οποίους προτίθετο να χρησιμοποιήσει ο Ettore, αλλά δύο υπερτροφοδοτούμενοι από Suzuki Hayabusa. Οι κινητήρες βρίσκονται τοποθετημένοι στο κέντρο του αεροπλάνου, ο ένας πίσω από τον άλλο, αλλά υπό γωνία, για να περνούν οι άξονες δεξιά και αριστερά του πιλότου, αφού και οι δύο δίνουν κίνηση σε αντίστοιχες προπέλες (κινούνται αντίστροφα), οι οποίες βρίσκονται τοποθετημένες στη μύτη του ρ100.

Απόδειξη ότι δεν ήταν μύθος, αλλά μια καλή και πρωτοποριακή ιδέα, ενός από τους μεγαλύτερους οραματιστές και καλλιτέχνες όλων των εποχών. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...