Στα χέρια ρομπότ η κίνηση στο Κονγκό

Σε μια χώρα που η αταξία και η βία έχουν ριζώσει, τα ρομπότ-τροχονόμοι αρχίζουν να βελτιώνουν εντυπωσιακά την ασφάλεια στους δρόμους

  • -
  • -

Δε χρειάζονται και πολλά στοιχεία για να καταλάβεις το μέγεθος του χάους στους δρόμους του Κονγκό. Αρκεί να μάθεις ότι σε 150.000 km δρόμου και σε έκταση ίση με τη Δυτική Ευρώπη υπάρχουν μόλις 74 φανάρια καθώς επίσης και ότι στην πρωτεύουσα Κινσάσα ζουν πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι.

Εάν σε αυτά προσθέσεις την τρομακτική διαφθορά των οργάνων της τάξης, τότε είναι πολύ λογικό το γιατί τα ύψους σχεδόν 2,5 μέτρων ρομπότ που κανονίζουν την κυκλοφορία στην πόλη, κερδίζουν όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Πρόκειται ουσιαστικά για αλουμινένιες κατασκευές που έχουν ενσωματωμένα φανάρια στα χέρια τους και παρότι δεν έχουν λύσει πλήρως το πρόβλημα, η αλήθεια είναι ότι έχουν βοηθήσει πολύ.

Παραδόξως, οι χρήστες του δρόμου φαίνεται να σέβονται τις εντολές τους, γι’ αυτό και άλλα πέντε έχουν ήδη ξεκινήσει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλα προάστια του κράτους. Τα νέα ρομπότ κοστίζουν 27.500 δολάρια έκαστο και λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, ενώ έχουν ραντάρ ταχύτητας και πιο προηγμένο λογισμικό, με αποτέλεσμα να αντιδρούν πιο γρήγορα στα δεδομένα που λαμβάνουν.

Εκτός από ρυθμιστές της κυκλοφορίας, τα ρομπότ έχουν γίνει κι ένα είδος αξιοθέατου, ωστόσο το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι οι ρομποτροχονόμοι είναι ιδέα κι «εφεύρεση» της Therese Kirongozi, μιας γηγενούς 40χρονης μητέρας τριών παιδιών, απόφοιτο του τοπικού Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας. Ευαισθητοποιημένη από τους πολύ συχνούς θανάτους από τροχαία ατυχήματα στο κέντρο της πόλης, ήθελε με κάποιο τρόπο να αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια, κυρίως για τους πεζούς και τα παιδιά. Η ιδέα αρχικά ήταν χρηματοδοτούμενη από την ίδια, όμως με το πέρασμα του χρόνου φαίνεται ότι βρίσκει την οικονομική υποστήριξη που της αξίζει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...