Ferdinand Porsche (1875-1951)

  • -
  • -

Γεννήθηκε στην Βοημία (σημερινή Τσεχία) της τότε Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας από γερμανόφωνους γονείς. Πέρασε στην ιστορία σαν ο σχεδιαστής του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου και του πρώτου τετρακίνητου. Επίσης θεωρείται ο πατέρας του VW Beetle, ο δημιουργός των Mercedes-Benz SS/SSK, ενώ ήταν υπεύθυνος και για το Trofenwagen, που ήταν το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο με τον κινητήρα στο κέντρο και την κίνηση πίσω. Στον δεύτερο μεγάλο πόλεμο ασχολήθηκε με πολεμικές μηχανές σχεδιάζοντας τα Tiger I, II και το Elefand, καθώς και το Panzer VIII, που όμως ποτέ δεν κατασκευάστηκε. Α, παρά λίγο να το ξεχάσαμε, ίδρυσε και την Porsche!
Οι σπουδές του ήταν ελάχιστες και περιορίζονταν στο Imperial Technical Scholl του Reichenberg, που όπως περιγράφεται ήταν μια τεχνική σχολή. Αρχικά εργάστηκε στη Bela Egger Electrical Company όπου και εξέλιξε έναν ηλεκτρικό κινητήρα που λειτουργούσε στο κέντρο ενός τροχού. Η εφεύρεσή του αυτή τον οδήγησε στην Lohner όπου εξέλιξε το Lohner-Porsche που ήταν ένα ηλεκτρικό όχημα με τα μοτέρ μέσα στους τροχούς. Αρχικά οι κινητήριοι τροχοί ήταν δύο, αλλά μετά έγιναν τέσσερις. Το 1901, για να λύσει το πρόβλημα των κιλών δημιούργησε το «Mixte», που ήταν το πρώτο υβριδικό όχημα που χρησιμοποιούσε κινητήρα βενζίνης για να γεμίζει τις μπαταρίες.
Το 1931 ιδρύει την Porsche σαν εταιρεία εξέλιξης με στελέχη τους περίφημους Karl Rabe, Erwin Komenda, Franz Xaver Reimspies και τον υιό του Ferry Porsche. Θα επιστρέψει στην Στουτγάρδη το 1949, μετά την απελευθέρωσή του από τις Γαλλικές φυλακές όπου κρατούνταν σαν όμηρος, αλλά οι τράπεζες δεν του δανείζουν τα κεφάλια που χρειάζονταν Έτσι μπαίνει σε μια 356 και παίρνει σβάρνα τις εκθέσεις της VW ζητώντας παραγγελίες και χρήματα προκαταβολικά. Επέστρεψε με τα χρήματα που ήθελε και έστειλε επιστολή στην τράπεζα, που δεν του έδωσε δάνειο, ευχαριστώντας την!

Πέθανε το 1951 σε ηλικία 75 ετών από καρδιακό επεισόδιο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...