Ferrari: Φέυγουν Alonso και Montezemolo;

Τι γίνεται στην ιταλική ομάδα; Σημεία που αξίζει να προσέξουμε

  • -
  • -

Δέχομαι πολλές ερωτήσεις μέσω Faceboook, Twitter αλλά και σε κουβέντες με φίλους της F1 σχετικά με το μέλλον του Alonso στην Ferrari και το πώς φαίνεται ότι θα εξελιχθεί η ιστορία αυτή, αλλά και τι θα γίνει με τον Montezemolo.

Μέσα στο καλοκαίρι γράφαμε διάφορα πράγματα τόσο για τον Alonso όσο και για τον Montezemolo. Είχαμε ασχοληθεί με την περίπτωση του Montezemolo, είχαμε γράψει για τον Alonso στην Ουγγαρία , για το δύσκολο καλοκαίρι που είχε να διαχειριστεί, για την εξέλιξη του ζητήματος, αλλά και για την συνέντευξη στο Sky Sports όπου ρωτήθηκε για το μέλλον του , ενώ θα βάλουμε και μια ακόμα παράμετρο: την τελευταία του συνέντευξη στο site της Ferrari.

 

Το αντίο του Luca
Ας ασχοληθούμε όμως πρώτα λίγο με τον Montezemolo. Αργά χθες το βράδυ βγήκαν τα πρώτα δημοσιεύματα ότι ο Montezemolo θα ανακοινώσει την αποχώρησή του από την Ferrari το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται. Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει την άλλη Πέμπτη στην συνεδρίαση του ΔΣ στο Maranello. Άλλοι πάλι βάζουν την επίσημη αποχώρηση στο τέλος της σεζόν στο παραδοσιακό δείπνο προς τους δημοσιογράφους. Γεγονός είναι ότι ο Montezemolo δείχνει ότι έχασε την εσωτερική μάχη που είχε με τους Marchionne/ Elkann και αποφάσισε να κλείσει το κεφάλαιο Ferrari. Πολλοί, ίσως όχι άδικα, του χρεώνουν την αποτυχία της Ferrari στην μετά Schumacher εποχή. Όταν υπήρχε ο Todt στο τιμόνι της ομάδας υπήρχε ασφαλώς έλεγχος του Montezemolo και της πίεσης-επιρροής που ασκούσε προς την αγωνιστική ομάδα. Με την πρόσληψη του Domenicali ο έλεγχος πήγε στράφι και η Scuderia ήταν υπο την πίεση του Monte. Με την έλευση του Mattiacci μπήκε και πάλι φράγμα.

Όμως με την επικείμενη αποχώρηση του Montezemolo το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα αναλάβει τα ηνία της Ferrari. Όλα δείχνουν ότι θα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της FIAT, Sergio Marchionne. Όπως και να το κάνουμε ο Montezemolo με τα καλά του και τα κακά του είναι άνθρωπος που γνωρίζει την F1. Εχει το κύρος, την εμπειρία, την γνώση εάν θέλετε για το τι σημαίνει F1, που πάει και πως μπορεί να κερδίσει αυτό που θέλει για την ομάδα του. O Marchionne θα είναι νέος, όπως νέος και «άσχετος» μέχρι την πρόσληψή του ήταν και ο Mattiacci. Με τον τρόπο αυτό η Scuderia θα έχει δυο «άσχετους» με F1 στο τιμόνι της. Ο επόμενος γνώστης στην ιεραρχία θα είναι ο Τεχνικός Διευθυντής James Allison, αλλά ίσως και ο vice president της Ferrari, Amadeo Felisa. Φήμες λένε ότι και ο Mattiacci είπε ότι θέλει να φύγει από την ομάδα και να γυρίσει στα αυτοκίνητα δρόμου, με τον Brawn να τον αντικαταθιστά από την αρχή της επόμενης σεζόν. Αυτό βέβαια είναι κάτι που ελέγχεται.

Το διαζύγιο του Ισπανού
Έχοντας όλα αυτά κατά νού περνάμε στο κεφάλαιο Fernando Alonso. Είναι γεγονός ότι όλοι περιμένουν την απάντησή του για το εάν θα μείνει στην ομάδα το 2015. Όπως έχει τονίσει θέλει να πάρει διακαώς ένα τρίτο πρωτάθλημα. Μετά από τα δυο που είχε πάρει στην Renault, η προσπάθεια που έκανε στην McLaren το 2007 είχε το γνωστό αποτέλεσμα. Τα χρόνια στην Ferrari έφτασε κοντά, αλλά δεν είδε την κούπα. Και φτάνουμε στο 2014. Η χρονιά που ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία για την ομάδα. Μια μοναδική ευκαιρία, χαμένη. Αλλαγή κανονισμών, νέος κινητήρας, νέοι κανονισμοί στην αεροδυναμική, δυο κορυφαίοι οδηγοί, όλα κάτω από μια στέγη! Ίσως το 2014 ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία της Ferrari εδώ και δεκαετίες. Από τον τελευταίο τίτλο το 2007 υπήρχαν χρονιές που το έχασε στο παρα πέντε. Φέτος όμως ήταν μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα και να πάρει «κεφάλι», αλλά την πέταξε και πλέον το πλάνο είναι να μπορέσει να είναι και πάλι κοντά στον τίτλο σε 3 χρόνια.

Ίδιο πλάνο έχει και η McLaren. Ο άγνωστος παράγοντας που λέγεται Honda μπορεί να είναι και το σημείο κλειδί. Οι κινητήρες για το 2015 μπορούν να αλλάξουν κατά 48% σε κάποια εξαρτήματα. Μπορεί να κλείσει η ψαλίδα που έχουν οι Renault και Ferrari από την Mercedes, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να την περάσουν. Η μόνη κατασκευάστρια που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω είναι η Honda. Το έχει ζυγίσει αυτό ο Alonso σίγουρα. Η  μόνη επιλογή για τον Alonso είναι η McLaren εάν θα φύγει από την Ferrari. Μπορεί να φύγει όμως;

Ο Mattiacci είπε σε συνέντευξή του ότι το συμβόλαιο του Alonso δεν έχει όρο αποδέσμευσης βάση απόδοσης όπως όλοι πιστεύαμε και γράφαμε. Θεωρητικά έχει ακόμα 2 χρόνια με την ομάδα, μέχρι το τέλος του 2016. Μπορείς όμως να κρατήσεις έναν οδηγό στην ομάδα εάν αυτός δεν θέλει; Όχι. Μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει ο Ισπανός κάποιο πέναλτι, αλλά τα λεφτά βρίσκονται. Το θέμα είναι εάν έχει καταλήξει στο τι θέλει να κάνει.

Έδωσε δυο συνεντεύξεις. Στο Sky Sports όταν ρωτήθηκε για το εάν θα μείνει στην ομάδα είπε ότι «πρόθεσή του αυτή τη στιγμή» είναι να μην μετακινηθεί. Στο Ferrari.com ξόδεψε αρκετές προτάσεις για να πει ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα για τα επόμενα δυο χρόνια», και ότι «θέλει να συνεχίσει για τα απαραίτητα χρόνια» (για να πάρει τον τίτλο). Στην ερώτηση που του έκαναν από τα γραφείο τύπου «μεχρι να ολοκληρωθεί το συμβόλαιό σου θα είσαι οδηγός της Ferrari και θα μείνεις στην Ferrari;» απάντησε «Έχω ένα συμβόλαιο για άλλα δυο χρόνια και όπως λέω πάντα στο θέμα των φημών και για να διασφαλίσω την ηρεμία, αυτό που θέλω είναι να συνεχίσω για τα χρόνια που χρειάζονται. Ας δούμε τι μπορεί να γίνει, αλλά για τα δυο επόμενα δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα»

 

Αυτό το «για να διασφαλίσω την ηρεμία» που κολλάει; Και είχε δυο φορές την ευκαιρία στις συνεντεύξεις να πει ένα ξερό «ναι», ή «το 2015 και το 2016 θα οδηγώ για την Ferrari» αλλά δεν το έκανε και χρησιμοποίησε πολλές λέξεις. Ο Pino Allievi, βετεράνος δημοσιογράφος, έγραψε χθες στην Gazzetta dello Sport ότι ο κύκλος του Alonso ξέρει ότι ο Ισπανός βρίσκεται στην Ferrari παρά την θέλησή του, αλλά δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Είναι η McLaren μια καλή εναλλακτική; Η «ανακατωσούρα» στα διοικητικά της Ferrari μπορεί να είναι κάτι το οποίο θα τον προβληματίσει έντονα. Πιθανώς οι διεργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει και να έχει πάρει την απόφασή του. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...