ΔΟΚΙΜΗ: BMW 220i

Η καλύτερη από απόψεως μεγέθους coupe στη γκάμα της BMW είναι η σειρά δύο. Στην έκδοση 220i που δοκιμάζουμε, ανακαλύπτουμε πως λίγα είναι αυτά που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε επιπλέον

  • -
  • -
Ισχύς184 PS
Ροπή270 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h7,0 sec
Κατανάλωση μ.κ.6,1 lt/100km
Εκπομπές CO2142 gr/km
γλυκά
  • Το σύστημα διεύθυνσης
  • Το 8αρι κιβώτιο με το αναβαθμισμένο λογισμικό
  • Ο πολιτισμένος κινητήρας
  • Η θέση οδήγησης
  • Οι «μαζεμένες» διαστάσεις

Λίγο πιο πλατιά από τη σειρά 1 και λίγο μεγαλύτερη σε μήκος, η σειρά 2 έρχεται να μπει ανάμεσα στην «1» και την «3»- η οποία με τη σειρά της, απέκτησε ενδιάμεση σειρά πριν την «5» που είναι μόνο Coupe και λέγεται «4». Μπερδευτήκατε; Δεν είστε οι μόνοι. Ας το δούμε αυτόνομα για να πιαστούμε από κάπου, μια και η κουβέντα για τους νέους κωδικούς στη γκάμα της BMW έχει μάκρος και μάλλον δεν είναι της παρούσης. Χώρια που συνδέεται από την παγκόσμια τάση για μεγέθυνση των μοντέλων με κάθε νέα γενιά.

ξινά
  • Οι τιμές στα στοιχεία έξτρα εξοπλισμού
  • Πρόσβαση στο πίσω κάθισμα
  • Ο δίλιτρος κινητήρας (για την εφορία)
Προσωπικά

Το ζύγισμα είναι το πρώτο πράγμα που αναδεικνύεται όταν αρχίσεις και έχεις απαιτήσεις από το αυτοκίνητο σε μια διαδρομή. Αβίαστα έρχεται η εμπιστοσύνη που σε οδηγεί να επιλέξεις το πρόγραμμα Sport+ που περιορίζει την επέμβαση των ηλεκτρονικών (μην κοιτάτε στις φωτό που τα βάζουμε στο off όλα προς χάριν εντυπωσιασμού) και σου επιτρέπει να κυνηγήσεις την απόλυτη ευχαρίστηση. Η αμεσότητα του τιμονιού και οι περιορισμένες διαστάσεις που κάνουν όλο το πλαίσιο να συμμετέχει στο πάρτι, είναι αναπόσπαστα κομμάτια ενός πολύ ευχάριστου συνόλου. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι σου τι θα κάνεις με αυτό. Αν θα ψάξεις το ζυγισμένο γλίστρημα ή την απόλυτη γραμμή. Σε κάθε περίπτωση, η 220i θα σε υποστηρίξει.

Κ.Μ.

Η σειρά «2» από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα την δεις, έχει κάτι το οικείο. Όταν αρχίσεις και απορρίπτεις τις πρώτες εικασίες, φτάνεις στο θέμα του μεγέθους- ή του όγκου να προτιμάς. Εκεί είναι κατά την ταπεινή μας άποψη, το στοιχείο που κάνει τη διαφορά στην περίπτωση της «2» και την κάνει πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Όταν για παράδειγμα βλέπεις την «4», αυτό που σε ξενίζει είναι το μέγεθος. Οδηγώντας την, το αισθάνεσαι. Στον ανοιχτό δρόμο το θεωρείς πλεονέκτημα αλλά στα κομμάτια που είχες συνηθίσει τις παλιότερες coupe 3άρες να τις πιέζεις, εκεί το μέγεθος γίνεται εμπόδιο. Η «2» επί του προκειμένου, έχει τις κατάλληλες διαστάσεις για να κρατήσει ψηλά το λάβαρο που σήκωσαν οι παλιότερες coupe σειράς «3». Και στην περίπτωση της 220i η συνολική εικόνα είναι εντυπωσιακή. Η σχέση με τη σειρά «1» είναι περισσότερο λόγο της «γειτνίασης» στη γκάμα και λιγότερο από την εικόνα που εισπράττει κανείς ανά περίπτωση. Το αμάξωμα είναι τυπικό δείγμα BMW, μόνο που οι διαστάσεις του κάνουν το μοντέλο να φαίνεται σαφώς πιο αθλητικό.

Τι μου θυμίζεις από μέσα να δεις…

Στο εσωτερικό της σειράς 2, το ταμπλό είναι απευθείας παραπομπή στη μικρότερη σειρά. Δηλαδή, τι «απευθείας παραπομπή»; Ίδιο είναι. Αυτούσιο μεταφέρθηκε. Προσφέρει πλήρη πληροφόρηση και εξαιρετικά στιβαρή αίσθηση, με την οικεία εικόνα των μαλακών πλαστικών και της σωστής εργονομίας. Από εκεί και πέρα, η θέση οδήγησης ρυθμίζεται και πάει όσο χαμηλά τραβάει η όρεξη αλλά και το ύψος του οδηγού. Ο επιλογέας πέφτει με ακρίβεια κάτω από το χέρι του οδηγού- άσχετα με το γεγονός πως στην προκειμένη περίπτωση το κιβώτιο είναι αυτόματο και δε χρειάζεται ιδιαίτερες επαφές ο επιλογέας. Γενικά η εικόνα είναι πολύ ευχάριστη, ενώ η χωροταξία είναι τυπική για coupe BMW. Στο πίσω κάθισμα η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη και ο χώρος επαρκεί για τη φιλοξενία δύο ενηλίκων- αρκεί να μην έχουν ιδιαίτερα μεγάλο ανάστημα. Για τις αποσκευές των επιβατών, ο σχετικός χώρος έχει όγκο 390 λίτρων και εύκολη πρόσβαση με αναμενόμενα μικρό άνοιγμα.

Και στο δρόμο, όπως πρέπει

Όσο συγκρατημένος κι αν είσαι από την πολυφωνία των μοντέλων της BMW και τη διάθεση για global treatment στον οδηγό που σημαίνει φιλικότητα στο δρόμο για κάθε επιπέδου οδηγό, η 220i έχει τον τρόπο της να σου κρατήσει το χαμόγελο στα χείλη από τα πρώτα κιόλας μέτρα. Όταν και θα έχεις ανακαλύψει πως έχεις να κάνει με κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα που έχει να «σερβίρει» η BMW ως σύγχρονες εκδοχές του sport εαυτού της. Η 220i είναι «ζωντανή», σε σημείο που να σε κάνει να αναθεωρείς για τη σπιρτάδα που χάθηκε από τα αυτοκίνητα της BMW. Το τιμόνι της είναι ακριβές και άμεσο, η ανάρτηση όσο σφιχτή πρέπει για να αναδεικνύει τα γονίδια των coupe BMW (McPherson εμπρός, πολλαπλών συνδέσμων πίσω) και οι… διαστάσεις (για τις οποίες σας ζαλίσαμε νωρίτερα) ό,τι πρέπει για να οδηγήσει κανείς με γραμμές ή με θεαματικές γωνίες όταν η άσφαλτος γλιστράει.  

Κάτω από το καπό

Εκεί συναντάμε ένα δίλιτρο turbo σύνολο με απόδοση 184 ίππων και 270 Nm ροπής από τις 1.750 έως 4.500 σ.α.λ. Τα δεδομένα αυτά σκέτα, δε λένε και πολλά. Είναι όμως ο τρόπος που τα «εκμεταλλεύεται» το αυτόματο 8άρι κιβώτιο που δίνει την αίσθηση στον οδηγό πως η δύναμη είναι αστείρευτη. Χώρια που η σωστή του κλιμάκωση, κάνει τα έτσι και αλλιώς «λίγα» 1.425 κιλά του αμαξώματος θα φαίνονται ακόμα λιγότερα. Αν αναλογιστεί κανείς πως η 220i με τους 184 ίππους της είναι η βασική επιλογή στη σειρά 2, τότε και τα 29.235€ της τιμής από όπου ξεκινάει κανείς τις «διαπραγματεύσεις» είναι καλή και λογική τιμή. Στη γκάμα της BMW αυτή τη στιγμή η 220i είναι ότι πιο ευχάριστο οδηγικά μπορεί να συναντήσει κανείς και να μην του λείψει στην ουσία τίποτα.

συμπέρασμα

Είναι ότι πιο ευχάριστο μπορεί να συναντήσει κανείς στη γκάμα της BMW. Από όσα αυτοκίνητα της εταιρείας έχουμε οδηγήσει, αυτό είναι που ξεχωρίζει με τα χαρακτηριστικά του. Σε συνάρτηση με το ποσό «εκκίνησης» για την αγορά του, θεωρούμε πως είναι μια εξαιρετική περίπτωση όχι μόνο για τους οπαδούς της μάρκας αλλά και για όσους έχουν τη διάθεση να κινηθούν σε ένα τέτοιο συνδυασμό (δίλιτρο μοτέρ, κοντά στα 30 χιλιάρικα) και μέχρι τώρα κοίταζαν τα hot hatch.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...