Green NCAP: Δοκίμασε 5 μοντέλα, μόνο 1 πήρε «άριστα»

Τα Volkswagen ID.5, BMW Σειρά 2, Dacia Sandero Stepway, Mercedes-Benz C-Class και Ford Tourneo Connect πέρασαν από το πεδίο δοκιμών του οργανισμού Green NCAP. Πώς τα πήγαν;

  • -
  • -

Ο Green NCAP, ένας ανεξάρτητος οργανισμός που ελέγχει πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα διάφορα μοντέλα αυτοκινήτων, δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματα του τελευταίου κύκλου δοκιμών του, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις στην τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και τον έλεγχο των εκπομπών ρύπων των συμβατικών βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Τα αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν σε αυτή την αξιολόγηση ήταν τα Volkswagen ID.5, BMW Σειρά 2 Coupé, Dacia Sandero Stepway, Mercedes-Benz C-Class και Ford Tourneo Connect, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα επιλογών κινητήρων.

Volkswagen ID.5 Pro Performance

greenncap-volkswasgen-vw-id.5-ilektriko

Στην κορυφή με εντυπωσιακή βαθμολογία πέντε αστέρων είναι το Volkswagen ID.5 Pro Performance, ένα ηλεκτρικό SUV εξοπλισμένο με ισχυρό κινητήρα 150 kW (204 ίπποι) και μπαταρία 77 kWh. Παρά το σημαντικό του βάρος λόγω της τεράστιας μπαταρίας, το ID.5 επιδεικνύει εξαιρετική αποδοτικότητα, διαθέτοντας μία από τις χαμηλότερες τιμές κατανάλωσης που έχει καταγράψει ποτέ ο Green NCAP.

Δείτε ακόμαΠοια μολύνουν λιγότερο μέχρι να... πεθάνουν: Τα ηλεκτρικά η τα υβριδικά;

Με αυτονομία περίπου 500 km και βαθμό απόδοσης 91,1% κατά τη φόρτιση, το ID.5 αναδεικνύει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων, κερδίζοντας μια αξιοσημείωτη μέση βαθμολογία που φτάνει το 96%, κατακτώντας φυσικά 5 πράσινα αστέρια.

BMW 220d Coupé

bmw-seira2-coupe-diesel-greenncap

Στη σφαίρα των συμβατικών κινητήρων, η πετρελαιοκίνητη BMW 220d Coupé ξεχωρίζει με τις σπορ επιδόσεις της και τον αποτελεσματικό έλεγχο των εκπομπών σωματιδίων. Ενώ οι εκπομπές NOx ξεπέρασαν ελαφρώς τα όρια σε δύσκολες δοκιμές, παρέμειναν πολύ κάτω από τα πρότυπα του Green NCAP. Η BMW 220d πέτυχε εντυπωσιακή αποδοτικότητα καυσίμου, καταναλώνοντας μόνο περίπου 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα σε διάφορα σενάρια οδήγησης. Με Μέση Βαθμολογία 55% και 3 Πράσινα Αστέρια, η BMW 220d αναδεικνύει την ικανότητά της ως μια περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένη επιλογή για ενθουσιώδεις οδηγούς.

Dacia Sandero Stepway

dacia-sandero-stepway-greenncap

Το Dacia Sandero Stepway, ένα hatchback με κινητήρα βενζίνης 67 kW (90 PS), απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό με τη σχεδίασή του. Εξοπλισμένο με ένα προηγμένο σύστημα επεξεργασίας καυσαερίων, το Sandero Stepway σημειώνει βαθμολογία πάνω από το μέσο όρο στο δείκτη Clean Air Index. Ωστόσο, τα στοιχεία κατανάλωσης καυσίμου και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι λιγότερο εντυπωσιακά, με αποτέλεσμα να έχει Μέση Βαθμολογία 47% και 2.5 πράσινα αστέρια.

Mercedes-Benz C-Class C180

mercedes-benz-c-class-c180-greenncap

Η Mercedes-Benz C-Class C180, ένα premium sedan, χρησιμοποιεί υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων σε συνδυασμό με mild-hybrid σύστημα 48-Volt. Ενώ οι εκπομπές ρύπων της είναι καλά διαχειρίσιμες, η C-Class υπολείπεται σε επίπεδο κατανάλωσης και εκπομπών CO2, με αποτέλεσμα μια μέτρια μέση βαθμολογία 46% και 2,5 πράσινα αστέρια.

Ford Tourneo Connect

ford-tourneo-connect-greenncap

Τέλος, το Ford Tourneo Connect, ένα επαγγελματικό όχημα που κινείται με υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων, παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο την επίδραση που έχει το σχήμα του αμαξώματος στην κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2. Παρά κάποια θετικά στοιχεία, όπως οι αξιέπαινες εκπομπές ρύπων κατά την οδήγηση στο δρόμο, το Tourneo Connect λαμβάνει μέση βαθμολογία 32% και 2 πράσινα αστέρια.

Τα τελευταία αποτελέσματα του Green NCAP αναδεικνύουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ ρίχνουν φως στον έλεγχο των εκπομπών ρύπων των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Τα ευρήματα αυτά συνεισφέρουν πολύτιμες πληροφορίες στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία μιας πιο πράσινης και βιώσιμης αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...