Peugeot και Ράλλυ Ντακάρ

Τέσσερα χρόνια κυρίαρχοι με Ari Vatanen και Juha Kankkunen

  • -
  • -

Η Peugeot επιστρέφει στο Ράλλυ Ντακάρ για να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε στα αφρικανικά εδάφη στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Την 1ηΙανουαρίου του 1987 η συνταγή για μια πετυχημένη εμφάνιση στο ράλι Παρίσι-Αλγερία-Ντακάρ ήταν ήδη έτοιμη. Πίσω από το τιμόνι του  205 Turbo 16 και το νούμερο «205» στις πόρτες βρίσκονταν ο Ari Vatanen. Αρχικά, ένα ατύχημα προκάλεσε μηχανικά προβλήματα και η συμμετοχή της Peugeot έπεσε στην 274η θέση! Ο αγώνας είχε μόλις αρχίσει και το ράλι Ντακάρ είχε ήδη αποδείξει πόσο σκληρό είναι. Μερικές μέρες αργότερα, ο ομόσταβλός οδηγός Shekhar Mehta πέρασε από το ίδιο πάθημα αντιμετωπίζοντας προβλήματα με τον κινητήρα του 205 T16. Ωστόσο, ο Ari Vatanen δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και αφού διένυσε 13.000 χιλιόμετρα ξακίνησε την 4ετή κυριαρχία της Peugeot στο Ντακάρ.

Το 1988 και με τη γαλλική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Jean Todt, συνέβη κάτι εντελώς αναπάντεχο: μετά από 13 ειδικές διαδρομές και κατά τη διανυκτέρευση στην πρωτεύουσα του Μαλλί εκλάπη το 405 Τ16 του Ari Vatanen! Τελικά, το αγωνιστικό του Φινλανδού βρέθηκε αλλά ήταν ήδη αργά μιας και είχε τεθεί εκτός κατάταξης. Παρόλες τις αντίξοες συνθήκες το αστέρι της Peugeot κατάφερε να λάμψει αλλά με τον Juha Kankkunen να κατακτά ξανά το Ντακάρ με 205 Τ16.

H συνέχεια ήταν εξίσου συναρπαστική με το Ντακάρ του 1989 να εκτυλίσσεται σε εσωτερική υπόθεση μιας και τον τίτλο διεκδικούσαν οι Ari Vatanen και Jacky Ickx (και οι δύο με 405 T16). Η μάχη ήταν σκληρή και η Peugeot αποφάσισε κατά την διανυκτέρευση στο Gao (του Μαλλί) να το παίξει κορώνα-γράμματα. Ο Ari Vatanen ήταν και τυχερός, ξανά. Η απόλυτη κυριαρχία της Peugeot στο Ντακάρ ολοκληρώθηκε το 1990 και τον συνήθη ύποπτο, τον Ari Vatanen να επισφραγίζει μία ξέφρενη πορεία σε έναν από τα διασημότερα και πιο σκληρά ράλι του κόσμου.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...