Ford Ranger: Από τα αλώνια στα σαλόνια

Μετά τον τερματισμό του στο Ραλλυ Ντακάρ, το pick-up της Ford έδωσε το παρών στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης

  • -
  • -

Αφού πρώτα ολοκλήρωσε το Ράλι Ντακάρ, το δυσκολότερο αγώνα στην αρένα του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη Ν. Αμερική στις αρχές της χρονιάς, το Ford Ranger έδωσε το παρών στο περίπτερο της Ford στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης 2014. Με πλήρωμα τον Αργεντινό οδηγό Lucio Alvarez και συνοδηγό τον Ronnie Graue, το pick-up της Ford τερμάτισε στη 22η θέση της γενικής κατάταξης και 7ο στην κατηγορία βενζινοκίνητων οχημάτων cross-country. Το Ranger 5.0 V8 κατέκτησε το στόχο της ομάδας να τερματίσει στον εξουθενωτικό αγώνα των 14 ημερών και των 9.300 km, μέσα από κακοτράχαλες βραχώδεις διαδρομές, οργωμένες κοίτες  ποταμών και αμμόλοφους στην Αργεντινή και τη Χιλή τρέχοντας σε θερμοκρασίες άνω των 45°C. Από τις 147 συμμετοχές, κάτω από το 45% κατάφερε να φτάσει στον τερματισμό.

Την κατασκευή του Ford Ranger ανέλαβε η ιδιωτική ομάδα Neil Woolridge Motorsport από τη Ν. Αφρική με την υποστήριξη της Global Product Development Team της Ford. Τη διαχείριση  logistics ανέλαβε η Γερμανικής έδρας South Racing. Το Dakar Ranger βασίζεται στο στάνταρ 4x4 double-cab Ford Ranger με πλήρως συνθετικό αμάξωμα και προηγμένα εξαρτήματα ελαφρού βάρους. Ο αλουμινένιος κινητήρας αποδίδει 350 PS, με διπλό, ανεξάρτητο μεταβλητό χρονισμό εκκεντροφόρων. Το αυτοκίνητο έχει ανεξάρτητη ανάρτηση εμπρός/πίσω, αερόψυκτα φρένα εμπρός και υγρόψυκτα πίσω φρένα. Χρησιμοποιεί εξατάχυτο σειριακό κιβώτιο και έχει μόνιμη τετρακίνηση.

«Ένα περίπλοκο σύστημα διάταξης εργαλείων χρησιμοποιήθηκε στη διαδικασία παραγωγής για να διασφαλίσει ότι κάθε εξάρτημα κατασκευαζόταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές σχεδίασης ώστε να επιτυγχάνεται η τέλεια εφαρμογή» εξηγεί ο Neil Woolridge, team manager. «Αν και κατασκευάστηκε τοπικά, είχαμε τεράστια υποστήριξη από συναδέρφους μας από όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα από την ομάδα Global Product Development της Ford Motor Company

«Το Ράλι Ντακάρ αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πρόκληση του μηχανοκίνητου αθλητισμού» δήλωσε ο Gerard Quinn, Head of Ford Racing στην Ευρώπη. «Ήταν εντελώς νέο projectκαι το γεγονός ότι το Rangerτερμάτισε στο Dakarστο ντεμπούτο του αποτελεί ένα επίτευγμα για το οποίο η Fordκαι η ομάδα μπορούν να νιώθουν εξαιρετικά περήφανοι. Οι αγώνες αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη δοκιμασία και ένα κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας εξέλιξης. Το φετινό Ντακάρ θεωρήθηκε ένα από τα σκληρότερα στην ιστορία του θεσμού και το ποσοστό εγκαταλείψεων το επιβεβαιώνει. Το γεγονός ότι το Rangerκατάφερε να τερματίσει λέει πολλά για την αντοχή και αξιοπιστία του αυτοκινήτου καθώς και για την ταχύτητά του και χαίρομαι που θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης» πρόσθεσε ο Quinn.  

 

Dakar Rally Ford Ranger – τεχνικές προδιαγραφές

 

Βασικό Όχημα

Ford Ranger 4x4 Double Cab

Κανονισμοί

FIA / ASO T1

Κινητήρας

Ford Aluminum 5.0L-4V V8 with

Twin Independent Variable Cam Timing

Ισχύς

260kW (354PS) @ 4500r/min

Ροπή

560nm@ 4100r/min

Αμάξωμα

Συνθετικό

Ανάρτηση

Independent front and rear

Δύο αποσβεστήρες BOS /τροχό

Αντιστρεπτικές δοκοί, εμπρός / πίσω

Φρένα

Brembo υγρόψυκτα πίσω

Brembo αερόψυκτα εμπρός

Ρεζερβουάρ

500 L

Κιβώτιο

Sadev 6-τάχυτο σειριακό, μόνιμη τετρακίνηση

Διαφορικό

LSD εμπρός και πίσω

Κινητήριοι τροχοί

Ζάντες 16 Evocorse με ελαστικά Michelin 245/85 – 16

Τελική ταχύτητα

170km/h

Βάρος

1975kg

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...