Κούβα: Απελευθερώνεται η αγορά αυτοκινήτων

Χωρίς έγκριση από το κράτος θα αγοράζουν στο μέλλον

  • -
  • -

Το υπουργικό Συμβούλιο της Κούβας ενέκρινε νέους κανονισμούς που ακυρώνουν τους υφιστάμενους μηχανισμούς έγκρισης από το κράτος για την αγορά οχημάτων. Έτσι για πρώτη φορά μετά τη φερόμενη επανάσταση του 1959, θα μπορούν οι Κουβανοί να αγοράζουν οχήματα χωρίς να χρειάζονται άδεια από το Κράτος. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, έχει απελευθερωθεί η λιανική πώληση νέων και μεταχειρισμένων μοτοσυκλετών, αυτοκινήτων, βαν, μικρών φορτηγών και λεωφορείων για τους Κουβανούς και ξένους κατοίκους.

Η Κούβα ήταν από τους μεγαλοεισαγωγείς των Αμερικανικών αυτοκινήτων τις αρχές του 1950 και μέχρι το 1955 περίπου 125.000 μοντέλα από το Detroit είχαν καταλήξει στο νησί. Οι Κουβανοί λάτρευαν το χρώμιο και αποκορύφωμα της σχέσης τους με αυτό ήταν η παρουσίαση της Chevrolet Havana στην Κούβα που εκτόξευσε τις πωλήσεις του μοντέλου κατά 40.000 κομμάτια. Τα υπόλοιπα γράφτηκαν από την Ιστορία.

Σταμάτησε ο χρόνος

Το 1959 o Fidel Castro κατέλαβε την εξουσία και απαγόρευσε την πώληση αμερικανικών προϊόντων. Τα τετράτροχα αναγορεύτηκαν σύμβολα του αποτυχημένου καπιταλισμού και σταμάτησε η εισαγωγή τους. «Οι Cadillac δεν διασφαλίζουν δουλειά σε κανέναν» δήλωσε ο Castro αμέσως μόλις πήρε την εξουσία. Και συμπλήρωσε, «δεν αυξάνουν τον πλούτο μιας χώρας, αλλά τον μειώνουν», δικαιολογώντας το εμπάργκο. Όσοι κατείχαν αμερικανικό αυτοκίνητο πριν από το 1959 μπορούσαν να το κρατήσουν, αλλά δεν μπορούσαν να το μεταβιβάσουν παρά μόνο εφόσον το επέτρεπε το κράτος. Έτσι έπρεπε να βρουν τρόπο να το κρατήσουν σε κυκλοφορία αφού από μόνο του ήταν περιουσιακό στοιχείο αλλά χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Έτσι διεσώθησαν χιλιάδες αστραφτερές Cadillac, Pontiac, Plymouth  και Chevrolet.  Τον Νοέμβριο του 2011 επετράπησαν οι μεταβιβάσεις των αυτοκινήτων και άλλαξαν χέρια σπάνια μοντέλα που ευτυχώς κυκλοφορούν ακόμη δίνοντας απίστευτο χρώμα στους δρόμους της Αβάνας και των λοιπών τουριστικών θέρετρων της χώρας. Εκτιμάται ότι στην Κούβα σώζονται περίπου 60.000 από ιστορικά αυτοκίνητα περασμένων δεκαετιών. Πλέον αναμένεται να δοθούν διευκρινήσεις για το πώς θα εφαρμοστεί η απελευθέρωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων καθώς εξακολουθεί να ισχύει ο έλεγχος της εισαγωγής από το κράτος. Είναι πολλοί οι Κουβανοί που διαθέτουν χρήματα κυρίως από συγγενείς τους που εργάζονται στο εξωτερικό και ενδιαφέρονται να ζήσουν το όνειρό τους.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...