Drive-E: Νέα γενιά κινητήρων της Volvo

Βενζινοκινητήρες με ισχύ από 140 έως 300+ ίππους και πετρελαιοκινητήρες με 120 έως 230 ίππους ετοιμάζουν οι Σουηδοί

  • -
  • -

Μια νέα γενιά δίλιτρων τετρακύλινδρων κινητήρων με την ονομασία Drive-E παρουσιάζει η Volvo στην έκθεση της Φρανκφούρτης. Παρά τα ελπιδοφόρα χαρακτηριστικά των νέων μοτέρ πάντως, ο κυβισμός των 2 λίτρων θα αποτελέσει "αγκάθι" στην ελληνική αγορά. Πρόκειται ουσιαστικά για την οικογένεια κινητήρων που στη διάρκεια της εξέλιξης είχε γίνει γνωστή με τον κωδικό VEA (Volvo Engine Architecture - Αρχιτεκτονική Κινητήρων Volvo):

  • Ο ένας είναι πετρελαιοκινητήρας, τεχνολογίας common rail (κοινής γραμμής τροφοδοσίας  καυσίμου) που σε διάφορες ρυθμίσεις και εκδόσεις αποδίδει από 120 έως 230 ίππους. Πρόκειται για τον πρώτο κινητήρα στον οποίο θα υιοθετηθεί η i-Art, μία εντελώς νέα τεχνολογία της Volvo σχετικά με τον έλεγχο της πίεσης ψεκασμού του καυσίμου.
  • Ο άλλος είναι βενζινοκινητήρας άμεσου ψεκασμού και θα ξεκινά από τους 140 ίππους. Ανάλογα με τις ρυθμίσεις και αυτός θα διατίθεται σε διάφορες ιπποδυνάμεις και στην κορυφαία έκδοσή του θα ξεπερνά τους 300 ίππους, χάρη στο συνδυασμό μηχανικού υπερσυμπιεστή (κομπρέσορα) και υπερσυμπιεστή καυσαερίων (turbo).

Οι πρώτοι Drive-E κινητήρες θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο, στα νέα XC60, S60 και V60. Πρόκειται για τις βενζινοκίνητες εκδόσεις Τ5 245 ίππων και Τ6 306 ίππων και την πετρελαιοκίνητη D4 των 181 ίππων. Οι Τ5 και D4 εκδόσεις θα είναι επίσης διαθέσιμες στα νέα XC70 και S80 ενώ συνολικά, σε πρώτη φάση, οι κινητήρες της οικογένειας Drive-E θα αντικαταστήσουν οκτώ διαφορετικούς κινητήρες σε τρεις πλατφόρμες.

 

Νέο αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων

Η Volvo παρουσιάζει ταυτόχρονα και ένα εντελώς νέο αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων. Το συγκεκριμένο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων θα παίξει καθοριστικό ρόλο ώστε οι νέοι τετρακύλινδροι κινητήρες να προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις και μεγαλύτερη οδηγική ικανοποίηση από τους σημερινούς εξακύλινδρους, καταναλώνοντας παράλληλα λιγότερο καύσιμο από τους υπάρχοντες τετρακύλινδρους. Αξίζει να προστεθεί ότι για τους οπαδούς των μηχανικών κιβωτίων, θα υπάρχει διαθέσιμο και ένα αναβαθμισμένο κιβώτιο έξι σχέσεων, ρυθμισμένο με στόχο τη βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...