TEST: Smart ebike

Το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι ιδανικό για την πόλη, σωστά; Λάθος. Αν έχεις θέληση και λίγο τσαγανό, μπορεί να γίνει το απόλυτο μεταφορικό μέσο, ακόμη και για τις πέριξ της πόλης διαδρομές

  • -
  • -


Θα δοκιμάσουμε το ηλεκτρικό ποδήλατο της Smart

Α, ωραία. Τι το ιδιαίτερο προσφέρει;

Συνδυάζει ξεχωριστό σχεδιαστικό στυλ με ευκολία και οικονομία στις αστικές μετακινήσεις

Γιατί αστικές; Δεν μπορείς να πας μακρύτερα;

Μπορείς;

Μπορώ. Καλοκαίρι είναι. Τι λέτε να δοκιμάσουμε αν βολεύει να πηγαίνεις για μπάνιο στη θάλασσα με ηλεκτρικό ποδήλατο;

Κάπως έτσι κατάφερα να καπαρώσω τα κλειδιά του Smart ebike για 2-3 μέρες. Ναι, κλειδιά, αφού εκτός από λουκέτο, κλειδαριά έχει τόσο η μπαταρία όσο και η ειδική σχάρα μεταφοράς του συνοδευτικού Smart Fortwo. Ας αρχίσουμε όμως από την αρχή. Το ζουμί στο Smart eBike είναι η αυτονομία του. Με μια πλήρη φόρτιση που διαρκεί περίπου 5 ώρες (τρεις από το 20% έως το 80%), η μπαταρία ιόντων λιθίου σε βοηθά για έως και 100 km, αναλόγως πάντα με τον τρόπο οδήγησης και τη βαθμίδα μετάδοσης ενέργειας. Για να δοκιμάσω τις αντοχές της, επέλεξα έναν προορισμό όχι πολύ μακριά αλλά ούτε και πολύ κοντά: την παραλία της Αρτέμιδας, περίπου 33 km από την Αθήνα. Η διαδρομή μέχρι εκεί έχει απότομες ανηφόρες, μεγάλες κατηφόρες και ευθείες σε λεωφόρους. Οπότε μπορώ να πω πως το ηλεκτρικό ποδήλατο της Smart δοκιμάστηκε πλήρως!

Κάντε τόπο να περάσω

Εντάξει, όχι ακριβώς, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε πολλά σημεία της διαδρομής περισσότερο προσπερνούσα αυτοκίνητα παρά με προσπερνούσαν εκείνα. Που; Μα που αλλού; Στα φανάρια και στα μποτιλιαρίσματα. Στις ανηφόρες, άνετα και γρήγορα έφτανα τα 25 km/h χάρη στην υποβοήθηση που απλόχερα προσφέρει ο ηλεκτροκινητήρας. Ο τελευταίος είναι τοποθετημένος στο μουαγιέ του πίσω τροχού και μέσω ιμάντα υποβοηθά τα πεντάλ. Υποβοήθηση που έχει 4 βαθμίδες για να διαλέξεις, αναλόγως την κλίση του δρόμου. Στις κατηφόρες πάλι, έκλεινα τον κινητήρα ή επέλεγα μία από τις 4 βαθμίδες για να κόβει την ταχύτητα και για να φορτίζει ταυτόχρονα τη μπαταρία (δυναμό). Έξυπνο;

Το ποδήλατο είναι εφοδιασμένο με το σύστημα i-motion 3 της SRAM των τριών εσωτερικών ταχυτήτων. Η συγκεκριμένη σειρά είναι σχεδιασμένη για την αστική μετακίνηση με σχέσεις που αλλάζουν πολύ γρήγορα, είτε είσαι σταματημένος είτε προχωράς και δεν επηρεάζονται από τον ιμάντα κίνησης (αντί για την κλασική αλυσίδα). Μπορείς λοιπόν να ξεκινήσεις πολύ εύκολα και γρήγορα αλλά και να τρέξεις χωρίς την υποβοήθηση. Αν και βαρύ ποδήλατο (26 κιλά με την μπαταρία), δεν δυσκολεύτηκα να πιάσω τα 45 km/h με κλειστό κινητήρα σε κατηφόρα. Τα υδραυλικά δισκόφρενα στον μπροστινό και τον πίσω τροχό ήταν εκεί όταν τα χρειάστηκα, φορτίζοντας παράλληλα ελαφρώς τη μπαταρία σε κάθε φρενάρισμα. Ενσωματωμένα στο ποδήλατο υπάρχουν φώτα μπροστά και πίσω, τα οποία παίρνουν ενέργεια από την μπαταρία. Επέλεξα να τα σβήσω την ημέρα για να μην καταναλώνω ενέργεια, αλλά το βράδυ ήταν απαραίτητα αλλά και άριστα σε απόδοση, καθώς ανήκουν στην κατηγορία “Για να βλέπεις και όχι μόνο να σε βλέπουν”. Μία στάση στη μέση της διαδρομής για ανεφοδιασμό στόμαχος αλλά και για “τέντωμα”, αφού η σέλα δεν είναι σχεδιασμένη για πολύωρη ποδηλασία.

 

Θάλαττα θάλαττα

Μετά από μισό λίτρο νερό, συνέχισα την πορεία μου ανάμεσα από τα σταματημένα αυτοκίνητα λόγω μποτιλιαρίσματος, με σταθερή ταχύτητα 20 km/h. Περνούσα δίπλα τους και πάντα προσεκτικά, γλιτώνοντας πολύ χρόνο από την κίνηση. Σύμμαχούς μου ένιωθα και τους 26άρηδες τροχούς με τα λάστιχα της Continental που είχαν πολύ καλή συμπεριφορά τόσο στην άσφαλτο όσο και σε σημεία όπου υπήρχαν χώματα ή χαλίκια. Παράλληλα η κύλιση ήταν υπεράνω κριτικής.

Η διαδρομή μέχρι την Αρτέμιδα έγινε στον αναμενόμενο χρόνο: 1 ½ ώρα. Η μπαταρία ήταν πάνω από τη μέση, με συχνή χρήση της υποβοήθησης και επιπλέον βάρος λόγω της τσάντας με πετσέτες και μαγιό που κουβαλούσα στην πλάτη. Δεν αντιμετώπισα κανέναν πρόβλημα και μάλιστα έφτασα ελάχιστα ιδρωμένος, παρά τη ζέστη του καλοκαιριού. Στην επιστροφή, ο δείκτης φόρτισης της μπαταρίας έπεσε κάτω από το μισό καθώς κουρασμένος από το κολύμπι, τις ρακέτες και το beach volley, είπα να εκμεταλλευτώ τον ηλεκτροκινητήρα.

Οπότε, μπορώ με σιγουριά να πω πως το εγχείρημα πέτυχε. Μπορείς κι εσύ να αφήσεις το αυτοκίνητο στο γκαράζ και να πας στην παραλία με ηλεκτρικό ποδήλατο. Μην κολλάς στην πόλη! Be smart!


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΗΜΝΑΙΟΣ
Smart-eBike-TEST-2013

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...