Ο Ari Vatanen μιλά στο Gocar

Τι λέει ο θρύλος των ράλλυ για τον Loeb και το Success Story της Peugeot στο Pikes Peak

  • -
  • -

Μια… τουφεκιά δρόμος, η ανάβαση του Pikes Peak αποτελεί ένα show μεγατόνων, με σημαντικές απαιτήσεις από μηχανές και ανθρώπους. Φέτος, οι Γάλλοι προσέγγισαν με επιμονή και αίσθηση ευθύνης την θρυλική ανάβαση γράφοντας για μια ακόμη φορά ιστορία, με τον «πανούργο» Sebastien Loeb. Άνθρωπος των προκλήσεων και πρωτοκλασάτος κυνηγός των ρεκόρ, ο μικρόσωμος Γάλλος, λίγο πριν την εμπλοκή του στο WTCC, βρήκε άλλο ένα λαμπρό πεδίο για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, δημιουργώντας τον συνδετικό κρίκο με την προ 20 ετών επιτυχία της μάρκας. Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος λοιπόν, η οποία στολίστηκε με το ανάλογο Μάρκετινγκ, κυρίως από τη Red Bull, η οποία αναμετάδωσε σε live streaming την προσπάθεια του Loeb! Αποτέλεσμα, να σαρώσει ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής WRC, αφού ξεπέρασε κατά πολύ κάθε προηγούμενο ρεκόρ και με την πτώση της καρό σημαίας, πάγωσε το 8:13.878 στα χρονόμετρα. Συνοδεία στις ικανότητες του Loeb, ένα μεθοδικά εξελιγμένο αυτοκίνητο, το οποίο προετοιμάστηκε κατάλληλα, με επαγγελματικού επιπέδου εμπλοκή και ανάλογο κόστος. Το κεντρομήχανο Peugeot 208 Τ16 με DNA από πρωτότυπο LeMans, σωληνωτό πλαίσιο και αναλογία κιλό/ίππο στον άσσο, ντύθηκε με το κουστούμι του αγωνιστικού, «εκπυρσοκροτώντας» στα χέρια του Γάλλου μαέστρου.  

Sebastien Loeb cockpit

Αν και η επιστροφή της Peugeot επικεντρώθηκε κυρίως στο Pikes Peak, ο Αri Vatanen είναι για πολλούς ο πραγματικός θρύλος στο δρόμο προς τα σύννεφα. Ο Φιλανδός έχει συνδέσει όσο κανείς άλλος το όνομα του με την αμερικανική ανάβαση, βάζοντας την επίδοσή του σε περίοπτη θέση ανάμεσα στα άπειρα αγωνιστικά highlight της πλούσιας καριέρας του. Από τα πισωκίνητα Ford Escort και Opel Ascona στα «επικηρυγμένα» Group B και την αλάνα του WRC, ο Vatanen αποτελεί ζωντανή ιστορία των αγώνων ράλι. Η κλασσική μικρού μήκους ταινία Climb Dance, έχει μείνει στην ιστορία, όπως και η επίδοση του το 1988. Στο τιμόνι του Peugeot 405 Τ16, το οποίο βασιζόταν απευθείας στο Peugeot 205 T16 του Group B και είχε απαγορευτεί από το WRC δύο χρόνια πριν, κατέρριψε το ρεκόρ του Walter Rohrl για μόλις 0.63 δεύτερα. Αναφερόμενος, στην εποχή του, τις συνθήκες στην τότε χωμάτινη διαδρομή, ο Vatanen απαντά σε μερικές ερωτήσεις του GOCAR γύρω από τον αγώνα, συνδέοντας το παρόν με το παρελθόν.

 

Ο Ari Vatanen απαντά στο GOCAR

Παρακολουθώντας τη φετινή πλήρη επικράτηση του Loeb, πόσο διέφεραν οι συνθήκες και ο ανταγωνισμός το 1988;

Ήταν εύκολο το έργο του φίλου μου Seb, γιατί εκτός από την ίδια την ανάβαση δεν είχε άλλο συναγωνισμό… Το 1988 εγώ έτρεχα απέναντι στον Kankkunen, με ίδιο αυτοκίνητο. O αγώνας σταμάτησε λόγω χαλαζόπτωσης και όταν ξεκίνησε τα τελευταία 10 km η διαδρομή ήταν γεμάτη λάσπη. Στη μέση του αγώνα ο Juha ήταν ένα εκατοστό του δευτερολέπτου ταχύτερος… Εγώ έκανα τη διαφορά στα τελευταία 10 km και κατάφερα να κατεβάσω το ρεκόρ του Walter Rohrl, μόνο κατά μισό δευτερόλεπτο λόγω των καιρικών συνθηκών. Το 1989 σε στεγνό οδόστρωμα, 3 km πριν το τέλος, ήμουν 20 δευτερόλεπτα ταχύτερος από ότι το 1988! Γλίστρησα όμως λίγο, προς την πλευρά των βράχων, ακούμπησα και έμεινα από λάστιχο… Αυτή ήταν και η τελευταία συμμετοχή της Peugeot, μέχρι φέτος.

 

Πόσο σημαντική είναι η εξέλιξη του αυτοκινήτου, σε έναν τέτοιο αγώνα;

Απολύτως καθοριστική. Χρειάζεται δύναμη για να ανέβεις το βουνό, ειδικότερα τώρα που η διαδρομή είναι ασφάλτινη. Το αυτοκίνητο του Loeb είναι απίστευτο, βασικά πρόκειται για ένα Peugeot 908 LeMans, ντυμένο με κοστούμι αγωνιστικού ράλι. Χρειάζεται ένα λαμπρό οδηγό για να δαμάσει τέτοια δύναμη στο Pikes Peak!

Έχοντας οδηγήσει αναρίθμητα αγωνιστικά, ποιο αυτοκίνητο ήταν αυτό που σου έχει χαραχθεί στη μνήμη;

Το αυτοκίνητο του Pikes Peak ξεχωρίζει: ζύγιζε 890 kg και σε επίπεδο θαλάσσης απέδιδε 600 ίππους. Η επιτάχυνση 0-200 km/h ήταν κάτω από 10 δευτερόλεπτα. Διέθετε τετρακίνηση και τετραδιεύθυνση. Αυτό το αυτοκίνητο και η (χωμάτινη) τότε ανάβαση ήταν η απόλυτη πρόκληση και απόλαυση!

 

Ποιες είναι οι σημαντικές πτυχές στη βελτίωση των σύγχρονων αυτοκινήτων ράλι σε σύγκριση με αυτά που εσύ αγωνιζόσουν;

Ακριβώς όπως στα περισσότερα πράγματα σήμερα, η τεχνολογία πηγαίνει (ευτυχώς) μπροστά με μεγάλη ταχύτητα στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Τα αυτοκίνητα βελτιώνονται σε όλα τα σημεία, αλλά η πρόκληση παραμένει πάντα η ίδια: Να ξεπερνάς συνεχώς τα όρια! Έτσι εξελίσσεται ο κόσμος μας!

Δείτε το περίφημο video Climb Dance, με τον Vatanen στον αγώνα προς τα σύννεφα!



Το άρθρο προέρχεται από το τρίτο τεύχος του GOCAR Magazine. Απόλαυσε τη μοναδική του διαδραστικότητα και την καλοκαιρινή του διάθεση στο iΡad σου, κάνοντας δωρεάν download στο ΑppStore.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...