GM & Honda: Μαζί στα οχήματα υδρογόνου

Συνεργασία για την επόμενη γενιά τεχνολογιών κυψελών καυσίμου

  • -
  • -
Οχήματα υδρογόνου (Fuel Cell)

Η τεχνολογία κυψελών καυσίμου απαντά σε μερικές από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η αυτοκίνηση – την εξάρτηση από το πετρέλαιο, τις εκπομπές ρύπων, την απόδοση, την αυτονομία και τους χρόνους ανεφοδιασμού. Τα οχήματα κυψελών καυσίμου μπορούν να λειτουργήσουν με ανανεώσιμο υδρογόνο από πηγές όπως ο αέρας και η βιομάζα. Το υδρογόνο ενώνεται με οξυγόνο που υπάρχει στον αέρα και δημιουργεί ηλεκτρική ενέργεια, η οποία τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα του οχήματος. Μοναδική εκπομπή των οχημάτων κυψελών καυσίμου είναι οι υδρατμοί. Επιπλέον, τα οχήματα κυψελών καυσίμου μπορούν να έχουν αυτονομία μεγαλύτερη των 600 km και να ανεφοδιάζονται σε τρία λεπτά, ενώ αυτή η τεχνολογία κίνησης έχει δυνατότητα εφαρμογής σε μικρά, μεσαία και μεγάλα μοντέλα.

Η General Motors (Opel, Chevrolet κλπ*) και η Honda ενώνουν τις δυνάμεις τους στην εξέλιξη αυτοκινήτων υδρογόνου. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν μία μακροπρόθεσμη, οριστική βασική συμφωνία για την κοινή εξέλιξη της επόμενης γενιάς του συστήματος κυψελών καυσίμου και τεχνολογιών αποθήκευσης υδρογόνου, με χρονικό πλαίσιο το 2020. Βάση της συνεργασίας είναι φυσικά η ανταλλαγή τεχνογνωσιών, οι οικονομίες κλίμακας και οι στρατηγικές χρήσης κοινών πόρων, ενώ αφορά και την περαιτέρω εξέλιξη της υποδομής ανεφοδιασμού, που είναι κρίσιμη σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και την ευρύτερη αποδοχή των οχημάτων κυψελών καυσίμου.

Η GM και η Honda θεωρούνται ηγέτες στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου. Σύμφωνα με το Clean Energy Patent Growth Index (Δείκτης Ανάπτυξης Πατεντών Καθαρής Ενέργειας), η GM και η Honda κατατάσσονται στις No. 1 και No. 2 θέσεις αντίστοιχα, με το συνολικό αριθμό πατεντών κυψελών καυσίμου που έχουν κατατεθεί τη δεκαετία 2002 - 2012 να υπερβαίνει τις 1.200. Η μεν GM λάνσαρε το πρόγραμμα Project Driveway της το 2007 και έκτοτε έχει συγκεντρώσει σχεδόν 4,8 εκατομμύρια km οδήγησης σε πραγματικές συνθήκες από ένα στόλο 19 υδρογονοκίνητων οχημάτων, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή. Η Honda από την άλλη ξεκίνησε leasing του Honda FCX το 2002 και έχει κυκλοφορήσει 85 οχήματα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένου του διαδόχου του, FCX Clarity που αναδείχτηκε World Green Car το 2009, συγκεντρώνοντας πολύτιμα στοιχεία για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων κυψελών καυσίμου σε πραγματικές συνθήκες. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει, η Honda σχεδιάζει να λανσάρει το διάδοχο του FCX Clarity στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ το 2015, και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Η GM θα ανακοινώσει αργότερα σχέδιά της ως προς την παραγωγή κυψελών καυσίμου.

* Η GM, οι θυγατρικές εταιρίες και κοινοπραξίες της εμπορεύονται οχήματα με τα σήματα των Chevrolet, Cadillac, Baojun, Buick, GMC, Holden, Isuzu, Jiefang, Opel, Vauxhall και Wuling

Quotes

Dan Akerson, Πρόεδρος & CEO της GM

Αυτή η συνεργασία βασίζεται στα δυνατά σημεία των Hondaκαι GM ως πρωτοπόρων στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου» δήλωσε ο. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος εξέλιξης μιας σημαντικής τεχνολογίας που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και στην καθιέρωση της βιώσιμης μετακίνησης”.

 

Takanobu Ito, πρόεδρος & CEO της Honda

Από όλες τις τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών CO2, τα ηλεκτρικά οχήματα κυψελών καυσίμου διαθέτουν ένα συγκεκριμένο πλεονέκτημα ως προς την αυτονομία και το χρόνο ανεφοδιασμού που δεν απέχει πολύ από των συμβατικών βενζινοκίνητων οχημάτων. Η Hondaκαι η GMανυπομονούν να επιταχύνουν τη διείσδυση στην αγορά αυτής της απόλυτα καθαρής τεχνολογίας μετακίνησης και είμαι ενθουσιασμένος με τη υπογραφή της συμφωνίας που σκοπό έχει το συνδυασμό των κορυφαίων μας τεχνολογιών κυψελών καυσίμου και τη δημιουργία ενός προηγμένου, πιο αποδοτικού και πιο προσιτού συστήματος”.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...