Η Alfa Romeo λέει αντίο στη Formula 1

Τέλος στην παρουσία της στο κορυφαίο μηχανοκίνητο άθλημα του κόσμου αποφάσισε να βάλει η Alfa Romeo, με επίσημη ανακοίνωση.

  • -
  • -

Η Alfa Romeo έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από την Formula 1, βάζοντας έτσι τέλος στην τρίτη περίοδο της ιστορικής φίρμας στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η ιταλική μάρκα δεν έχει εργοστασιακή συμμετοχή στην Formula 1 αλλά έχει συνάψει συμφωνία με την Sauber, ένα από τα πιο ιστορικά ονόματα στον χώρο, ώστε όλη η επίσημη παρουσία να γίνεται με τα χρώματα και τα λογότυπα της Alfa Romeo.

Οι Ιταλοί είναι μία από τις πιο παλιές δυνάμεις στον χώρο της Formula 1 καθώς συμμετείχαν το 1950 και το 1951, δηλαδή τις δύο πρώτες χρονιές που διοργανώθηκε επίσημα το πρωτάθλημα. Μάλιστα, η Alfa Romeo 158 1.5 L8 s στα χέρια του Giuseppe Farina ήταν το αυτοκίνητο που κέρδισε τον πρώτο αγώνα του νέου τότε θεσμού, το Grand Prix Βρετανίας στην πίστα του Silverstone, με τον Farina να κατακτά και το πρωτάθλημα οδηγών του 1950, με την δεύτερη και τρίτη θέση να πηγαίνει στους Juan Manuel Fangio και Luigi Fagioli, οι οποίοι αγωνίζονταν επίσης με μονοθέσια της Alfa Romeo.

alfa-romeo-158-giuseppe-farina

Μετά το 1951 οι Ιταλοί επέστρεψαν στο άθλημα από το 1979 μέχρι το 1985, ως Autodelta την πρώτη χρονιά και ως Marlboro Team Alfa Romeo τις επόμενες. Η καλύτερη σεζόν αυτού του διαστήματος ήταν το 1983 όταν τερμάτισε στην 6η θέση κατακτώντας και δύο φορές την δεύτερη θέση με τον Andrea de Cesaris στο Hockenheim και στο Kyalami.

alfa-romeo-183t-andrea-de-cesaris-1983-f1

Η τρίτη περίοδος της Alfa Romeo ξεκίνησε το 2019 και φέτος είναι η πιο επιτυχημένη σεζόν της, καθώς βρίσκεται στην 6η θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών με 51 βαθμούς, θέση στην οποία είναι πιθανό ότι θα τερματίσει καθώς η McLaren που είναι 5η έχει 95 βαθμούς και η Alpine που είναι 7η έχει 34. Από το 2019 μέχρι και τώρα με διαφορά ο καλύτερος αγώνας για την ομάδα ήταν η Βραζιλία του 2019, όταν ο Kimi Raikkonen τερμάτισε τέταρτος και ο Antonio Giovinazzi πέμπτος, ενώ στην πέμπτη θέση έφτασε ξανά φέτος με τον Valtteri Bottas στην Ίμολα.

Δείτε ακόμαF1 GP Βελγίου: Το πρόγραμμα και οι αλλαγές που θα δούμε

Το 2023 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα δούμε το σήμα της Alfa Romeo στις πίστες της Formula 1 σύμφωνα με την ανακοίνωση, με τα πλάνα της Sauber για την συνέχεια να είναι ακόμα άγνωστα. Η Sauber βρίσκεται στο επίκεντρο και για έναν ακόμα λόγο, καθώς υπάρχει έντονη φημολογία ότι από το 2026 θα παίρνει κινητήρες από την Audi η οποία ανακοίνωσε λίγες ώρες νωρίτερα την είσοδό της στο άθλημα.

Θα σου λείψει η Alfa Romeo από το grid ή δεν έδινες καμία σημασία στην ύπαρξή της έτσι κι αλλιώς;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...