Οριστικά τέλος η F1 από τη Ρωσία

Επίσημη ανακοίνωση έβγαλε η Formula 1, με την οποία διαλύει κάθε αμφιβολία που υπήρχε σχετικά με τη διεξαγωγή η μη του Γκραν Πρι της Ρωσίας.

  • -
  • -

Το κορυφαίο μηχανοκίνητο άθλημα του κόσμου είχε βγάλει μια ανακοίνωση λίγες μέρες νωρίτερα, με την οποία μιλούσε για μη διεξαγωγή του αγώνα στη Ρωσία, υπό το πρίσμα της εισβολής της τελευταίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, εκείνη η ανακοίνωση άφηνε κενά και αμφιβολίες, καθώς δεν ξεκαθάριζε αν η απόφαση αφορούσε μόνο τη φετινή χρονιά ή θα επεκτεινόταν και στις επόμενες. Τώρα η Formula 1 επανήλθε με μία δεύτερη και πιο ξεκάθαρη ανακοίνωση. Το άθλημα «σπάει» το συμβόλαιο που έχει με τη χώρα, οπότε δεν πρόκειται να δούμε ξανά αγώνα εντός των ρωσικών συνόρων.

Η Formula 1 επισκέφτηκε τη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του πλανήτη για πρώτη φορά το 2014, μετά από συμφωνία ανάμεσα στον Putin και τον Bernie Ecclestone, τον Βρετανό που εκείνη την περίοδο διαχειριζόταν το οικονομικό σκέλος του αθλήματος. Γι’ αυτό το σκοπό οι Ρώσοι κατασκεύασαν μία μόνιμη πίστα στο Sochi, στο πάρκο που φιλοξένησε και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες της ίδιας χρονιάς.

Από τότε η παρουσία του αγώνα είναι σταθερή στο καλεντάρι, καθώς έχει διοργανωθεί κάθε χρονιά, ακόμα και το 2020 και 2021, έτη κατά τα οποία κάποια Γκραν Πρι δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Η Formula 1 είχε γνωρίσει σημαντική ανταπόκριση στη Ρωσία και γι’ αυτό το σκοπό είχε προγραμματιστεί η μεταφορά του αγώνα σε άλλη πίστα. Πρόκειται για το Autodrom Igora Drive, το οποίο βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη. Το συμβόλαιο που είχε υπογράψει η Ρωσία με τη Formula 1 προέβλεπε ότι η χώρα θα φιλοξενεί αγώνα μέχρι και το 2025, όμως τα πρόσφατα γεγονότα έφεραν αλλαγές.

Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί η αντικατάσταση του ρωσικού Γκραν Πρι από κάποια άλλη χώρα. Όσον αφορά το φετινό πρωτάθλημα ο Stefano Domenicali, επικεφαλής της Formula 1, έχει δηλώσει ότι στόχος είναι ο αριθμός των αγώνων να παραμείνει στους 23, όπως προβλεπόταν πριν από την αρχή της χρονιάς.

Σύμφωνα με τις διάφορες φήμες χώρα που φαίνεται ότι θα πάρει τη θέση της Ρωσίας για το 2022 είναι η Τουρκία με την πίστα στην Κωνσταντινούπολη, όμως είναι άγνωστο τι θα συμβεί από το 2023 και μετά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...