Diesel ή βενζινοκίνητο;

Συμφέρει η αγορά πετρελαιοκίνητου, ή μήπως το χαμηλότερο κόστος χρήσης δεν αρκεί για να κάνει απόσβεση στη διαφορά τιμής;

  • -
  • -

Ύστερα από χρόνια συζητήσεων και μελετών, αποφασίστηκε επιτέλους η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όλη η Ελλάδα θα ξεχυθεί στις εκθέσεις για να αγοράσει diesel. Όσο κι αν κάποιοι ελπίζουν σε τόνωση της αγοράς, είναι μάλλον απίθανο να δούμε κάτι τέτοιο. Απλώς, ανοίγει περεταίρω η λίστα του υποψήφιου αγοραστή. Συμφέρει όμως η επιλογή πετρελαιοκίνητου αντί βενζινοκίνητου αυτοκινήτου; Ας δούμε το κόστος χρήσης τους, τομέα-τομέα.

 

ΑΓΟΡΑ

Diesel vs Βενζίνη: 0-1

Κατά κανόνα, τα πετρελαιοκίνητα είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα, με τη διαφορά τιμής να ξεκινά συνήθως από τα 2.000 ευρώ και να ανεβαίνει. Βέβαια, δεν είναι πάντα άμεσα συγκρίσιμες οι εκδόσεις κινητήρων, ωστόσο η τιμή αγοράς είναι το σημαντικότερο μειονέκτημα των diesel έναντι των βενζινοκίνητων.

 

ΟΔΗΓΗΣΗ

Diesel vs Βενζίνη: 1-2

Παλιότερα η υπεροχή των βενζινοκίνητων σε επιδόσεις ήταν ξεκάθαρη. Σήμερα όμως που η τεχνολογία των diesel έχει κάνει άλματα, όχι μόνο έχει κλείσει η ψαλίδα αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι: το πετρελαιοκίνητο δηλαδή είναι και πιο γρήγορο. Η διαφορά έγκειται ουσιαστικά στον τρόπο οδήγησης. Οι diesel αποδίδουν τη μέγιστη ροπή τους στις μεσαίες στροφές, οπότε είναι άσκοπο να τους πιέζεις ψηλά στον κόφτη. Στους βενζινοκινητήρες τώρα, αν υπάρχει τούρμπο τα χαρακτηριστικά λειτουργίας είναι παρόμοια με τους diesel. Στους ατμοσφαιρικούς όμως, η απόδοση ανεβαίνει όσο ανεβαίνει και ο δείκτης του στροφομέτρου.

 

ΚΑΥΣΙΜΑ – ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Diesel vs Βενζίνη: 2-2

Αν ξεπεράσουμε το υπαρκτό και άλυτο πρόβλημα με τη νοθεία καυσίμων, που αφορά κυρίως το πετρέλαιο, τότε μας μένει μόνο η διαφορά στην τιμή. Εδώ ξεκάθαρος νικητής είναι το πετρέλαιο που είναι φτηνότερο, αν και όχι όσο ήταν παλιότερα. Τη χαριστική βολή στους βενζινοκινητήρες όμως δίνει η κατανάλωση, η οποία στους diesel είναι κατά κανόνα αισθητά χαμηλότερη.

 

SERVICE

Diesel vs Βενζίνη: 2-3

Συνήθως, τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα έχουν μεγαλύτερα διαστήματα (σε km και χρόνο) μεταξύ των service. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και οι βενζινοκινητήρες έχουν αυξήσει τα συγκεκριμένα διαστήματα, απαιτώντας συντήρηση ακόμη και κάθε 30.000 km ή 2 χρόνια! Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις το κόστος του service είναι χαμηλότερο στους βενζινοκινητήρες απ’ ότι στους diesel. Εδώ παίζει σημαντικότατο ρόλο και η ποιότητα των καυσίμων: Αν χρησιμοποιείς - ακόμη και εν αγνοία σου - νοθευμένο ή κακής ποιότητας diesel, θα έχεις "ακριβές" επιπτώσεις στην αντλία πετρελαίου ή και αλλού. Και κάτι ακόμη: σε πολλές εταιρείες δεν υπάρχει ακόμη μεγάλη εξειδίκευση στη συντήρηση κινητήρων πετρελαίου, απλούστατα διότι μέχρι σήμερα οι εταιρείες αυτές δεν είχαν σημαντικό μερίδιο αγοράς diesel άρα και ικανό στόλο diesel αυτοκινήτων.

 

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Diesel vs Βενζίνη: 3-3

Εδώ τα diesel παίζουν σε δικό τους τεραίν. Μπορεί να ρυπαίνουν περισσότερο λόγω των μικροσωματιδίων και των οξειδίων του αζώτου, ωστόσο εκπέμπουν αισθητά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Και το τελευταίο είναι αυτό βάσει του οποίου υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας. Έτσι, ο κανόνας θέλει τα diesel να έχουν φτηνότερα τέλη κυκλοφορίας, λόγω χαμηλότερων εκπομπών CO2.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ισοπαλία λοιπόν; Όχι ακριβώς. Βλέπετε, σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος κτήσης και η χρήση του αυτοκινήτου. Αν αγοράσετε σήμερα diesel και το πουλήσετε σε 2 χρόνια, το πιο πιθανό είναι να έχετε χάσει αρκετά χρήματα. Και αυτό επειδή η απόσβεση της διαφοράς στην τιμή αγοράς ενός πετρελαιοκίνητου από ένα αντίστοιχου κυβισμού-απόδοσης βενζινοκίνητο, έρχεται συνήθως μετά από 5 χρόνια για κάποιον που διανύει ετησίως κατά μέσο όρο 15.000 km. Από την άλλη, υπάρχουν μοντέλα που διατίθενται με αδύναμους βενζινοκινητήρες και ισχυρότερους diesel, όπως π.χ. το Fiat Panda, ή με ασύμφορους βενζινοκινητήρες μεγάλου κυβισμού και μκρότερους diesel, όπως π.χ. το Jeep Cherokee. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιλογή γίνεται καθαρά είτε λόγω διαφορά δυναμικότητας, είτε λόγω χαμηλότερου κυβισμού.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...