Αφιέρωμα Renault Scenic: 32 χρόνια στην υπηρεσία της οικογένειας

Λίγο πριν αποκαλυφθεί η 5η, ηλεκτρική εκδοχή του, κάνουμε μια αναδρομή στη λαμπρή ιστορία του δημοφιλούς πολυμορφικού της Renault.

  • -
  • -

Το Renault Scenic παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1996, ως Megane Scénic τότε, και θεωρείται το πρώτο compact MPV στην ιστορία του ευρωπαϊκού αυτοκινήτου. Το όνομα επιλέχθηκε για να αναθερμάνει την επιθυμία του κόσμου για ταξίδια και εξερεύνηση. Οι πρώτες τέσσερις γενιές του μοντέλου είχαν συγγενή πλεονεκτήματα: ευρυχωρία, πρωτοποριακή τεχνολογία και ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει και για την επόμενη, 5η γενιά του μοντέλου, του μελλοντικού ηλεκτρικού οικογενειακού αυτοκινήτου της γαλλικής εταιρείας, με το όνομα All-new Scénic E-Tech electric.

Τη δεκαετία του 1990, η φήμη της Renault ως μάρκας που φτιάχνει καθημερινά αυτοκίνητα για τη ζωή βρισκόταν στο απόγειό της. Το 1984, είχε παρουσιάσει το Espace, το υψηλής ποιότητας MPV της, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε το θρυλικό Twingo, εν έτει 1993. Το Scenic ετοιμαζόταν να απογειώσει περαιτέρω τη φήμη της Renault, ως το πρώτο compact MPV για οικογένειες.

Το πρωτότυπο μοντέλο παρουσιάστηκε το 1991 στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης και η έκδοση παραγωγής έφτασε στις αντιπροσωπείες το 1996. Σχεδιάστηκε από μέσα προς τα έξω και το όνομα του τότε ήταν Megane Scénic. Επρόκειτο για ένα «κουκούλι» ιδανικό για ταξίδια, καινοτόμο, ασφαλές, άνετο και φιλικό, με εξαιρετική ευελιξία, γεμάτο κορυφαία τεχνολογία και παράθυρα «μεγαλύτερα από τη ζωή». Ο σχεδιασμός του ήταν μοναδικός και ευνοούσε τη δημιουργία αξέχαστων εμπειριών από το δρόμο.

Renault Scenic

Η επικεφαλής στρατηγικής ονομασίας της Renault μας εξηγεί: «Το όνομα Scenic ξυπνά αμέσως εικόνες τοπίων. Έτσι σε καλεί να ταξιδέψεις, να είσαι εξωστρεφής, ειδικά με τα μεγάλα του παράθυρα. Υπάρχει επίσης η έννοια της θέας ως περιβάλλον τεχνολογίας, οπότε το όνομα Scenic αναφέρεται στην αναβάθμιση της εμπειρίας συμβίωσης εσωτερικό του»

32 χρόνια αυτοκίνητα για την καθημερινή ζωή

Το όνομα Scenic ήταν η προφανής επιλογή: συμβολίζει τα αυτοκίνητα για την καθημερινή ζωή εδώ και 32 χρόνια και έχει γίνει ορόσημο στην ιστορία της Renault, δίπλα στα Clio (15,9 εκατομμύρια οχήματα), Megane (13 εκατομμύρια), Twingo (4,1 εκατομμύρια) και Espace (1,3 εκατομμύρια). Κέρδισε τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς 1997, ενώ η Renault έχει πουλήσει περισσότερα από 5,4 εκατομμύρια από αυτά σε 110 χώρες.

Η Renault έχει αναβαθμίσει σημαντικά το δημιούργημα της κατά τη διάρκεια των χρόνων, διατηρώντας όμως όλα τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του που το διέκριναν από την αρχή της καριέρας του, όπως η άνεση στο εσωτερικό του, η ασφάλεια και η τεχνολογία. Το όνομα Scenic είναι ακρωνύμιο των λέξεων που αποτελούν τη φράση «Safety Concept Embodied in a New Innovative Car» (μετάφραση: Η ιδέα της Ασφάλειας, ενσωματωμένη σε ένα νέο, καινοτόμο Αυτοκίνητο).

Δείτε ακόμη Το νέο Renault Espace είναι ένα στιλάτο SUV

Οι απαλές σχεδιαστικές φόρμες του Scenic και το αμάξωμα ενός όγκου ταίριαζαν πολύ με το πνεύμα της εποχής. Το μοντέλο σχεδιάστηκε για να ελκύει τις οικογένειες και αυτές λάτρεψαν την ιδέα ενός αυτοκινήτου που θυμίζει κουκούλι. Το Scenic ήταν διαθέσιμο σε ένα μέγεθος και οι αναλογίες του το καθιστούσαν πιο ευρύχωρο και ευέλικτο στο εσωτερικό του.

Renault Scenic

Ένα αυτοκίνητο που φτιάχτηκε ρωτώντας... παιδιά!

Όταν οι σχεδιαστές εργάζονταν στην πρώτη γενιά του Scenic, ρώτησαν τα παιδιά των υπαλλήλων τι ήθελαν και τι χρειάζονταν, πώς φαντάζονταν το εσωτερικό του αυτοκινήτου και ποια πράγματα τους αρέσουν. Αυτό εξηγεί τους διάφορους κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους και τις έξυπνες εργονομικές λύσεις που κυριαρχούσαν στην πρώτη γενιά του compact MPV. Οι επόμενες γενιές, Scenic II το 2003, Scenic III το 2009 και Scenic IV το 2016, όλες τους προσφέρονταν με δύο μήκη αμαξώματος.

Το Scenic συντονίστηκε απόλυτα με την εποχή του σε κάθε γενιά του. Ο κόσμος άλλαξε και το Scenic άλλαξε μαζί του. Το ηλεκτρικό Scénic E-Tech είναι το οικογενειακό αυτοκίνητο του αύριο. Προκειμένου να κάνει ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση των περιβαλλοντικά υπεύθυνων και ασφαλέστερων αυτοκινήτων, αυτών που είναι γεμάτα καινοτομία και τεχνολογία για τον πλανήτη και τους ανθρώπους, η Renault αποφάσισε να προσθέσει μια νέα διάσταση στο όνομα Scenic.

Δείτε ακόμη Αφιέρωμα στον Louis Renault (1877-1944)

Το 2022, η Renault ονόμασε το πρωτότυπο "Scenic Vision" και με αυτό ουσιαστικά έδωσε το στίγμα της 5ης γενιάς του μοντέλου, επαναπροσδιορίζοντας την πρόσκληση του ταξιδιού με ένα αυτοκίνητο υψηλής τεχνολογίας και απόλυτα διασυνδεδεμένο, που ενσωματώνει τη στρατηγική της εταιρείας για βιώσιμη ανάπτυξη και απόλυτη ασφάλεια.

Renault Scenic

Το ηλεκτρικό Renault Scénic E-Tech θα παρουσιαστεί στην έκθεση IAA Mobility στο Μόναχο, στις 4 Σεπτεμβρίου 2023.