Νέο Renault Espace: Ξεχάστε το MPV, έγινε στιλάτο SUV

Η Renault παρουσίασε τη νέα, έκτη γενιά του Espace, στο οποίο υπάρχει μία τεράστια αλλαγή καθώς έπαψε να είναι MPV και πλέον μετατράπηκε σε SUV.

  • -
  • -

Σήμερα 28/3 η Renault αποκάλυψε την έκτη γενιά του Espace. Μπορεί το όνομα αυτό να είχε συνδεθεί για πάρα πολλά χρόνια με την κατηγορία των MPV, όμως η στροφή του κοινού στα SUV έκανε τη γαλλική μάρκα να ακολουθήσει αυτή την τάση. Έτσι, το Espace ψήλωσε και απέκτησε χαρακτηριστικά τα οποία συναντάμε στα αυτοκίνητα της κατηγορίας, όμως την ίδια στιγμή έχει διατηρήσει πολλά στοιχεία όπως η ευελιξία, οι μεγάλοι χώροι και η δυνατότητα διαμόρφωσης του εσωτερικού ανάλογα με τις ανάγκες.

Ξεκινώντας από τις διαστάσεις το ολοκαίνουριο Espace φτάνει τα 4.722 mm μήκος, με το μεταξόνιο να αγγίζει τα 2.738 mm. Αυτό σημαίνει ότι είναι 212 mm μεγαλύτερο από το Austral με το οποίο έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία, όμως είναι 135 mm πιο κοντό σε σχέση με το MPV μοντέλο που ήταν η πέμπτη γενιά, ενώ μειωμένο είναι και το βάρος, το οποίο κυμαίνεται από 1.587 μέχρι 1698 κιλά, ανάλογα τον εξοπλισμό. Η μείωση σε σχέση με το MPV μοντέλο είναι περίπου 200 κιλά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6014530c2d62b5933f523c95c77bc6e0.jpg

Εξωτερική εικόνα που παραπέμπει στο Austral

Η εξωτερική εικόνα του νέου Espace θυμίζει πάρα πολύ το Austral, καθώς τα δύο μοντέλα χρησιμοποιούν ακόμα και τα ίδια πάνελ σε ορισμένα σημεία, ειδικά στο κομμάτι μπροστά από τη δεύτερη κολώνα. Οι διαφορές με το Austral εντοπίζονται κυρίως από τη δεύτερη κολώνα και πίσω, όπου το Espace εκτός από το μεγαλύτερο μήκος, έχει και πιο τετραγωνισμένη νοοτροπία.

Δείτε ακόμα: Ήρθε στην Ελλάδα το Renault Austral - Τιμές

Στο εσωτερικό το πρώτο που βλέπει κάποιος είναι οι δύο μεγάλες οθόνες. Αυτή μπροστά από τον οδηγό έχει διαγώνιο 12,3 ίντσες, ενώ εκείνη στο κέντρο του ταμπλό που φιλοξενεί το infotainment είναι στις 12 ίντσες. Επιπλέον, υπάρχει head-up display (HUD) του οποίου η επιφάνεια προβολής φτάνει τις 9,3 ίντσες. Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες συνδεσιμότητας όλων των επιβατών το Espace διαθέτει 6 θύρες USB-C (δύο σε κάθε σειρά καθισμάτων), ενώ υπάρχουν και δύο παροχές 12 V.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b386bce9023a4c5bf85422ca44474670.jpg

Το έξυπνα ευρύχωρο εσωτερικό του νέου Espace

Το όνομα Espace είχε συνδεθεί με τους χώρους και την ευελιξία, κάτι που δεν αλλάζει στη νέα γενιά. Έτσι, το μοντέλο θα προσφέρεται με 5 αλλά και με 7 θέσεις, ανάλογα τις ανάγκες τους αγοραστή. Η έκτη και η έβδομη θέση μπορούν να αναδιπλωθούν ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος χώρος για τις αποσκευές, ενώ τα καθίσματα της δεύτερης σειρά είναι συρόμενα κατά 22 εκατοστά. Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστη μπορεί να αυξήσει κι άλλο τον χώρο φόρτωσης ή να μπορεί να επιλέξει να προσφέρει περισσότερη άνεση στους επιβάτες.

Στη 7θέσια έκδοση όταν είναι ανοιχτά και όλα τα καθίσματα ο χώρος αποσκευών είναι στα 159 λίτρα, ενώ με 5 καθίσματα κυμαίνεται από τα 477 μέχρι τα 677 λίτρα. Αν διπλωθεί και η δεύτερη σειρά καθισμάτων τότε ο διαθέσιμος χώρος εκτοξεύεται στα 1.714 λίτρα. Όσο για τις 5θέσιες εκδόσεις, το πορτ-μπαγκάζ κανονικά είναι στα 581-777 λίτρα, με δυνατότητα να φτάσει ακόμα και στα 1.818 λίτρα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/68e5c359c1b2688be7f43f205bd2ad1f.jpg

Αποκλειστικά υβριδικό το νέο Espace

Η Renault, στην παρουσίαση του ολοκαίνουριου Espace αποκάλυψε μόνο ένα κινητήριο σύνολο. Πρόκειται για κλασικό υβριδικό σύστημα στο οποίο ο θερμικός κινητήρας είναι τρικύλινδρος στα 1,2 λίτρα. Συνδυάζεται με ηλεκτρικό μοτέρ και μίζα-γεννήτρια, με την τροφοδοσία να αναλαμβάνει μία μπαταρία λιθίου χωρητικότητας 2 KWh. Η συνολική απόδοση του συνόλου φτάνει τους 200 ίππους και τα 205 Nm, νούμερα τα οποία πάνε αποκλειστικά στους μπροστά τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου. Δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής χειροκίνητου. Η επιτάχυνση 0-100 km/h διαρκεί 8,8 δευτερόλεπτα, με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 175 km/h.

Παρά τις καλές επιδόσεις που έχει, ειδικά αν σκεφτούμε τις διαστάσεις του, η κατανάλωση που ανακοινώνει η Renault είναι ιδιαίτερα χαμηλή, μόλις στα 4,6 lt/100 km με τις εκπομπές ρύπων στα 104 gr CO2/km. Τα παραπάνω οδηγούν σε αυτονομία που αγγίζει τα 1.100 km.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5a5e25f19148e86c78c0b7a73f522237.jpg

Ξεχειλίζει η ασφάλεια

Στο ολοκαίνουριο Espace εντύπωση προκαλεί η λίστα των χαρακτηριστικών ασφαλείας η οποία είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς ο αριθμός των διαφόρων συστημάτων αγγίζει τα 32. Στα παραπάνω προστίθεται η δυνατότητα να εφοδιαστεί το αυτοκίνητο με τετραδιεύθυνση 4Control, δηλαδή να έχει τη δυνατότητα να στρίβουν και οι πίσω τροχοί, ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης και την πορεία. Η τετραδιεύθυνση του δίνει ακόμα το χαρακτηριστικό της μεγάλης ευελιξίας, αφού η ακτίνα στροφής δεν ξεπερνάει τα 10,4 μέτρα, όντας έτσι ίδια με του Clio.

Οι παραγγελίες του νέου Renault Espace θα ξεκινήσουν μέσα στην άνοιξη του 2023, όμως οι τιμές θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στη χρονιά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...