8ο Οικονομικό Forum των Δελφών: Ισχυρή βούληση για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

Τη δυναμική της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και την προοπτική συνεργειών επιχειρήσεων και πολιτείας για τη βιώσιμη μετακίνηση, εξέτασε το πάνελ μας στο φετινό Φόρουμ των Δελφών.

  • -
  • -

Τη βούληση της πολιτείας να συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης με ισχυρά κίνητρα για την αγορά νέων οχημάτων αλλά και την ταυτόχρονη ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης, ανέδειξε το πάνελ «Η εξέλιξη των ESG: Ο ρόλος της ηλεκτροκίνησης και της ψηφιακής ατζέντας στην κινητικότητα», στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η σύνθεση του πάνελ ήταν η έμπρακτη απόδειξη ότι η ανάγκη συνεργασίας της πολιτείας με τον επιχειρηματικό κόσμο είναι πιο επιτακτικη από ποτέ, για την ανάπτυξη λύσεων έξυπνης και βιώσιμης μετακίνησης. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Ιωάννης Ξιφαράς, Γενικός Γραμματέας Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο Τάσος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Τρικκαίων, ο Νίκος Γιαννουσάς, Διευθύνων Σύμβουλος & Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Volvo Car Hellas, ο Μίλτος Γεωργαντζής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Qualco και ο Joost Vantomme, Διευθύνων Σύμβουλος της ERTICO-ITS Europe.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των φορέων αλλά και της αγοράς για τις εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση, η συζήτηση ξεκίνησε με την αναφορά στην έκθεση EV Global Outlook 2023 του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας, η οποία επιβραβεύει την Ελλάδα για τα βήματα προόδου που έχει πετύχει στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει τη συνέχιση των πολιτικών που οδήγησαν σε αυτό το ρυθμό ανάπτυξης.

GOCAR Delphi Forum

Με δεδομένη την επάρκεια του δικτύου αλλά και την περαιτέρω ενίσχυσή του από τον ΔΕΔΔΗΕ, το Υπουργείο Μεταφορών έθεσε ως προτεραιότητα την διαμόρφωση ασφαλών συνθηκών λειτουργίας σημείων φόρτισης με τη δημιουργία νέων επενδύσεων για ΣΕΑ. Ταυτόχρονα, οι Δήμοι θα φέρουν την ηλεκτροκίνηση στις γειτονιές με την εγκατάσταση 8.900 δημόσιων σημείων φόρτισης. Με υπόγειες εγκαταστάσεις και μια ενιαία διαδημοτική εφαρμογή λειτουργίας και χρέωσης, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί το αστικό περιβάλλον, αλλά και να προσφέρουν στους χρήστες μια απρόσκοπτη εμπειρία.

Οι ενέργειες αυτές εκτιμάται ότι θα έχουν άμεσο και θετικό αντίκτυπο στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου, ειδικά αν συνδυαστούν με έξυπνες και ευέλικτες λύσεις χρηματοδότησης. Η αυτοκινητοβιομηχανία, στο κομμάτι που της αναλογεί, εμφανίζεται επαρκώς προετοιμασμένη να προσφέρει πραγματικά βιώσιμες λύσεις μετακίνησης, με εταιρείες όπως η Volvo να είναι έτοιμες να στραφούν ολοκληρωτικά στην ηλεκτροκίνηση ακόμη και νωρίτερα από την προθεσμία που ορίζει η νομοθεσία.

Βιωσιμότητα στις μετακινήσεις, ωστόσο, δεν επιτυγχάνεται μόνο με την κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και τη μείωση της κυκλοφορίας μέσα από έξυπνα ψηφιακά μοντέλα διαχείρισης της κυκλοφορίας. Η τεχνολογία υπάρχει, ωστόσο είναι απαραίτητη η συνεργασία κυβερνήσεων, αρχών και χρηστών προκειμένου να διαμορφωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι ανάλογοι κανόνες κυκλοφορίας που θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί στην πράξη.

Διαβάστε εδώ τις τοποθετήσεις όσων συμμετείχαν και παρακολουθήστε το video της συζήτησης.