Nicolas Hamilton, ένας διαφορετικός «πρωταθλητής»

Όσοι ασχολούνται με το μηχανοκίνητο αθλητισμό, γνωρίζουν τον Lewis Hamilton. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι ο πρωταθλητής της F1 έχει έναν ετεροθαλή αδερφό, τον Nicolas, ο οποίος συμμετέχει κι αυτός σε αγώνες αυτοκινήτων. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, η όποια σύγκριση μεταξύ των δύο αδερφών, είναι άδικη για πολλούς και διάφορους λόγους

  • -
  • -

Ο Nicolas Hamilton, γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1992 και πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, του τύπου σπαστική διπληγία. Σε ηλικία 18 μηνών οι ιατροί ενημέρωσαν τους γονείς του, ότι δεν θα μπορούσε να περπατήσει κι ότι είχε ιδιαίτερα μειωμένη όραση, η οποία θα επιδεινωνόταν καθώς θα μεγάλωνε.

Υπολογίζεται ότι στη Βρετανία διαγιγνώσκονται ετησίως 400 βρέφη με εγκεφαλική παράλυση. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι κάθε χρόνο, έχουμε 300 γεννήσεις βρεφών με εγκεφαλική παράλυση. Η έκταση κι η σοβαρότητα της πάθησης ποικίλουν ανά περίπτωση. Ευτυχώς, στην περίπτωση του Nicolas οι ιατρικές εκτιμήσεις δεν επαληθεύτηκαν πλήρως.

Από την παιδική ηλικία μέχρι και την εφηβεία, ο Nicolas χρησιμοποιούσε αναπηρικό αμαξίδιο για να μετακινείται. Σε ηλικία 17 χρονών, κατάφερε ν’ απεξαρτητοποιηθεί από τη χρήση του αμαξιδίου και να περπατήσει πλήρως ανεξάρτητος, χωρίς τη χρήση κάποιου άλλου βοηθήματος. Η έντονη επιθυμία του να λάβει μέρος σε αγώνες έγινε σεβαστή από τους γονείς του και στα τέλη του 2010 δοκίμασε να οδηγήσει μια διασκευασμένη BMW M3 GTP, της Palmer Sport στην πίστα του Bedford, όπου στους πέντε πρώτους γύρους, σημείωσε παρόμοιους χρόνους με τους εκπαιδευτές, εντυπωσιάζοντας ακόμα και τον πατέρα του! Είχε προηγηθεί το 1999, μια προσπάθεια να οδηγήσει ένα καρτ σ’ ένα μεγάλο πάρκο, η οποία όμως είχε άδοξη κατάληξη. Χτυπώντας σ’ ένα κερμπ, το καρτ απογειώθηκε, περνώντας πάνω από το φράκτη του πάρκου και προσγειώθηκε σ’ ένα χαντάκι έξω, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς.



Το 2011, λοιπόν ο Nicolas πραγματοποιεί το αγωνιστικό του ντεμπούτο, λαμβάνοντας μέρος στο Βρετανικό Ενιαίο Πρωτάθλημα Renault Clio Cup, όπου συνεχίζει και για το 2012. Την επόμενη χρονιά, λαμβάνει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τουρισμού μ’ ένα Seat Leon Supercopa, ενώ το 2015 μ’ ένα Audi S3 γίνεται ο πρώτος οδηγός με αναπηρία που συμμετέχει στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Τουρισμού. Για το 2017 και το 2018, επιστρέφει στο Βρετανικό Renault Clio Cup.

Πρέπει να επισημανθεί ότι για τον Nicolas είναι ιδιαίτερα επίπονο και απαιτεί τιτάνια προσπάθεια η συμμετοχή σε αγώνα. Μπορεί να γυμνάζεται, κυρίως για να ενδυναμώσει τα πόδια του και να διατηρήσει την όποια ευλυγισία του, αλλά η πάθηση του επιφέρει περιορισμούς που δεν επιτρέπουν ν’ αποκτηθεί η ιδανική φυσική κατάσταση. Στην όλη του προσπάθεια, συμβάλλουν τα μέγιστα οι διασκευές που έχουν γίνει στ’ αυτοκίνητα με τα οποία λαμβάνει μέρος στους αγώνες, καθώς υποβοηθούν και διευκολύνουν το χειρισμό τους.



Η σπαστική διπληγία που αντιμετωπίζει ο Nicolas, δεν του επιτρέπει να τεντώσει πλήρως τα πόδια του για να πατήσει τα πεντάλ του γκαζιού και του φρένου. Επομένως, οι επιφάνειες των πεντάλ έχουν διαπλατυνθεί κι έχουν τοποθετηθεί προσθήκες, ώστε να πατάει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια γίνεται και να εφαρμόζει τη μέγιστη δύναμη που χρειάζεται, χωρίς να τεντώνει τα πόδια του. Ένα paddle πίσω από την αριστερή πλευρά του τιμονιού, έχει αντικαταστήσει το πεντάλ του συμπλέκτη, ενώ από τη δεξιά πλευρά υπάρχει ένα ακόμη paddle για τις αλλαγές των ταχυτήτων. Επίσης, το τιμόνι αποσπάται από την κολώνα του τιμονιού, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος κι η έξοδος του Nicolas, στο αγωνιστικό. Επιπλέον, το κάθισμα έχει υποστεί τροποποιήσεις ώστε να προσαρμοστεί στο σωματότυπό του, λαμβάνοντας υπόψη κι άλλες παραμέτρους, απόρροια της κατάστασης που επιφέρει η πάθηση του. Παραπάνω μπορείτε να δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο όπου παρουσιάζονται οι διασκευές που έχουν γίνει στο Renault Clio, με το οποίο συμμετέχει στο φετινό cup.



Εκτός από επαγγελματίας οδηγός αγώνων, ο Nicolas συνεργάζεται από το 2012 με την εταιρεία δημιουργίας video games που έχει κυκλοφορήσει το Project CARS, όπου μέσω της αγωνιστικής εμπειρίας που συνεχώς αποκτά, παρέχει συμβουλές σχετικά με την προσομοίωση στο χειρισμό των εικονικών αγωνιστικών αυτοκινήτων. Όπως, αναφέρει ο ίδιος είναι πάρα πολύ καλός οδηγός αγώνων, σε εικονικό περιβάλλον, όπου κερδίζει ακόμα και τον αδερφό του! Επιπροσθέτως, προσκαλείται σε συνέδρια, ημερίδες ή εκδηλώσεις οργανισμών, όπου του αρέσει να μοιράζεται την προσωπική του ιστορία. Με αυτό τον τρόπο επιθυμεί να εμπνεύσει όλους, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, να παλέψουν και ν’ αγωνιστούν για να πετύχουν τους μικρούς ή μεγαλύτερους στόχους τους. Ένα χαρακτηριστικό βίντεο από μια πρόσφατη ομιλία του θα βρείτε εδώ.



Το 2011, στην αρχή της αγωνιστικής του καριέρας, το BBC δημιούργησε ένα πραγματικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με τίτλο «Racing with the Hamiltons: Nic in the driving seat», ενώ στο www.nicolashamilton.com υπάρχει ενημερωτικό υλικό καθώς και links για τους λογαριασμούς του οδηγού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η περίπτωση του Nicolas Hamilton, ίσως είναι μοναδική σ’ όλο τον κόσμο. Ο ίδιος απολαμβάνει αυτό το υπέροχο ταξίδι στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, ενώ η συμμετοχή του σε κάθε επιπλέον αγώνα, αν μη τι άλλο προκαλεί απεριόριστο σεβασμό κι εμπνέει άπαντες, με ή χωρίς αναπηρία. Εμείς, στο GOCAR, θεωρούμε ότι κάθε φορά που ο Nicolas καταφέρνει να περάσει τη γραμμή του τερματισμού, αυτό ισοδυναμεί με μία ιδιαίτερη, διαφορετική νίκη.