Ο κορονοϊός θα βάλει φρένο στην Ηλεκτροκίνηση;

  • -
  • -

Ήδη συζητιέται έντονα και οι αποφάσεις αναμένονται τις αμέσως επόμενες μέρες. Η ΕΕ θα χαλαρώσει τις πιέσεις σχετικά με τις εκπομπές CO2 (WLTP), ώστε να βοηθήσει την αυτοκινητοβιομηχανία να ανταπεξέλθει στις συνέπειες του κορονοϊού. Αυτό αναμενόμενα θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και πολλοί, που τους τρομάζει ακόμα αυτή η αλλαγή που συντελείται στην αυτοκίνηση, ίσως τρέξουν να κρυφτούν πίσω από αυτό και να μείνουν στ’ αυγά τους.

Τεράστιο λάθος. Γιατί όσοι έχουν συνδέσει την αυριανή μέρα με τον εξηλεκτρισμό, θα συνεχίσουν δυναμικά τα σχέδιά τους. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας είπε ο Νίκος Πρέζας, Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing της Volkswagen - Kosmocar, πως ό,τι και να συμβεί τα πλάνα της εταιρείας για το electrification θα προχωρήσουν κανονικά καθώς είναι στρατηγική επιλογή τους.

Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα είναι άλλωστε ακόμη στην αρχή, δεν υπάρχει περιθώριο για να κάνει πίσω. Αφετέρου, όπως πολύ σωστά μας επισημαίνει και ο κ. Δημήτρης Καββούρης, COO των Citroen & DS Automobiles, «μιλάμε ακόμη για μικρά μεγέθη, ενώ πρόκειται για νέα τάση που αναμένεται να υιοθετήσουν οι νέοι, οι οποίοι δεν έχουν νιώσει να κινδυνεύουν άμεσα από τη σημερινή απειλή». Και όσοι έχουν μια ευρεία, σύγχρονη αντίληψη για τις νέες τεχνολογίες θα προσθέσω.

Παρόλα αυτά, η ηλεκτροκίνηση παραμένει εξαρτημένη από τα κίνητρα που θα δοθούν. Δεδομένου πως αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση ρίχνει - πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου - χρήμα για να κρατήσει όσο μπορεί όρθια την αγορά, είναι λογικό αυτό να πάει προς τα πίσω χρονικά. Όχι πολύ όμως. Σε κάθε περίπτωση, η ηλεκτροκίνηση είναι από τους τομείς εκείνους που μπορούν να συμβάλλουν στη γενικότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Θα χρειαστεί όμως σημαντική ενίσχυση. Ένα ηλεκτροσόκ!

Η επιβράδυνση λοιπόν δεν θα είναι μακριά σε διάρκεια. Μόλις επανέλθει η κανονικότητα, θα πατήσουν όλοι το γκάζι στο πάτωμα. Όσοι το κάνουν από πλήρη στάση, όσοι δηλαδή έχουν παγώσει την πορεία τους προς τον εξηλεκτρισμό, απλά θα μείνουν πίσω. Και θα χάσουν.