Η Ford στο Mobile World Congress

Νέες τεχνολογίες επικοινωνίας κι όχι μόνο

  • -
  • -

Καταρχήν κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί τι γυρεύει η Ford ανάμεσα σε χιλιάδες εταιρείες τεχνολογίας. Κι όμως, οι δύο κλάδοι (αυτοκινητοβιομηχανία – ψηφιακή τεχνολογία) φαίνεται ότι πλησιάζουν πολύ κοντά, ιδιαίτερα από σήμερα, αν κρίνουμε από τις ανακοινώσεις της Ford, η οποία ανάμεσα στις σημαντικές ανακοινώσεις της έκρυβε ακόμα και ένα νέο μοντέλο. Ο λόγος για το B-MAX, ένα προηγμένο μικρό οικογενειακό αυτοκίνητο που ξεχωρίζει για την υψηλή τεχνολογία, την οικονομία καυσίμου και τις απαράμιλλες δυνατότητες πρόσβασης χάρη στον έξυπνο σχεδιασμό των θυρών του.

Γιατί παρουσίασε στο Mobile World Congress το συγκεκριμένο αυτοκίνητο; Γιατί θα είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείας το οποίο προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά που θα διαθέτει το έξυπνο σύστημα φωνητικής ενεργοποίησης Sync, για έλεγχο αυτοκινήτου και συσκευών MP3. Το SYNC συνδέει απευθείας κινητές συσκευές μέσω Bluetooth, έχει θύρα USB συμβατή με iPod και flash drive, ενώ μπορεί να σώσει ζωές μέσω του Emergency Assistance. Μια μοναδική λειτουργία που σχεδιάστηκε για υποστήριξη σε μία σύγκρουση, χρησιμοποιώντας το συνδεδεμένο κινητό τηλέφωνο του πελάτη για να καλέσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης άμεσα, στη γλώσσα του, αναφέροντας το σημείο του συμβάντος. Όπως δήλωσε ο Stephen Odell, πρόεδρος & CEO της Ford Ευρώπης, το Sync με το λανσάρισμά του θα μπορεί να κατανοεί 9 ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ η εταιρεία στοχεύει οι πελάτες Sync σε όλο τον κόσμο να φτάσουν τα 13 εκατομμύρια μέχρι το 2015 και τα 3,5 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Tο σύστημα λειτουργεί ήδη σε 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα στην Αμερική.

Όμως οι ανακοινώσεις της Ford δεν σταμάτησαν εδώ αφού έδειξε και το νέο concept αυτοκίνητο, το Evos (που είχε παρουσιαστεί στην έκθεση Φρανκφούρτης), με το οποίο η αμερικάνικη εταιρεία μας εισαγάγει στον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνούν τα οχήματα στο μέλλον με το σπίτι μας ή π.χ. άλλες υπηρεσίες, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας cloud computing.

To Evos είναι η υλοποίηση του οράματος της Ford σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η νέα τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην εξατομίκευση του οχήματος, να αυξήσει την οδηγική απόλαυση, να συμβάλλει στην άνεση και ασφάλεια του οδηγού και να βελτιστοποιήσει τις επιδόσεις του κινητήρα.

Ειδικότερα, το Evos θα μπορεί να συνδέεται με το σπίτι όταν φεύγουμε και να σταματάει την παροχή ρεύματος σε συγκεκριμένες συσκευές, να εξοικονομεί ενέργεια και να αλλάζει πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας πληροφορίες για τη διαδρομή, τις όποιες περιοριστικές ζώνες εκπομπών ρύπων και τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες ή ακόμα και να παρακολουθεί τους καρδιακούς παλμούς του οδηγού μέσω του καθίσματός τους, ελέγχοντας τη φυσική κατάσταση και το φόρτο εργασίας του και προσαρμόζοντας ανάλογα την οδηγική εμπειρία.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...