TOYOTA SETSUNA CONCEPT: Xρονομηχανή

Η απόδειξη της διαχρονικής αξίας που έχει το αυτοκίνητο

  • -
  • -

Η Toyota, μέσα από το πρωτότυπο Setsuna Concept, θέλει να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε -κυρίως οι νεότεροι- τα αυτοκίνητα: αποκλειστικά ως βιομηχανικά προϊόντα, εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο φτιαγμένο ολόκληρο στο χέρι και μάλιστα με απίστευτης λεπτομέρειας τεχνική επιπλοποιίας.
Ο Kenji Tsuji και η ομάδα του σχεδίασαν το ξύλινο roadster με στόχο να αποδείξουν πώς, μπορεί το αυτοκίνητο να εξελίσσεται τεχνολογικά, όμως πάντα διατηρεί μια διαχρονική αξία. Γι’ αυτό άλλωστε το Setsuna εξοπλίζεται με… έναν 1.100-ετή μετρητή χρόνου! Οι δείκτες στο αλουμινένιο πλαίσιο του μετρητή καταγράφουν κάθε ώρα και στιγμή που περνάει, εμφανίζοντας τα χρόνια που περνούν και δημιουργώντας μια διαχρονική αξία συνδεδεμένη με τις αναμνήσεις της οικογένειας. Άλλωστε, και το ακτινωτό κυκλικό έμβλημα Setsuna αυτό ακριβώς συμβολίζει: την «καταγραφή των αναμνήσεων», σαν ένα ρολόι που εμφανίζει κάθε ξεχωριστή στιγμή, ενώ παράλληλα δίνει και την εντύπωση ενός λουλουδιού που ανθίζει. Και καθώς τα ξύλινα στοιχεία του αυτοκινήτου κυρτώνουν αργά με το πέρασμα του χρόνου, η γραμμή του αμαξώματος παίρνει μια υπέροχη καμπύλη, η οποία μας θυμίζει σκάφος.

 

Η ιδέα παίρνει ζωή μέσα από το ξύλο

Το ξύλο, ως βασικό υλικό κατασκευής του πρωτοτύπου, συμβολίζει την σταδιακή μεταμόρφωση με το πέρασμα των χρόνων, αλλά και τις επιθυμίες και αναμνήσεις πολλών γενεών της ίδιας οικογένειας. Το χρώμα και η αίσθηση του ξύλου ωριμάζει ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται η αίσθηση ότι η αγάπη αυτή ανταποδίδεται διαχρονικά.

Παρά το γεγονός ότι το Setsuna είναι ένα concept, στην ουσία δεν διαφέρει καθόλου από ένα κανονικό όχημα με τη γνώριμη οδηγική συμπεριφορά. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, για τις εξωτερικές επιφάνειες, επιλέχθηκε ο Ιαπωνικός κέδρος λόγω της ζωντάνιας και της λεπτότητας των νερών του, και της ελαστικότητάς του ως υλικού ενώ για το πλαίσιο, επιλέχθηκε η Ιαπωνική σημύδα λόγω της ισχυρής ακαμψίας της. Επίσης, για το δάπεδο επιλέχθηκε η Ιαπωνική φτελιά «zelkova» λόγω της εξαιρετικής δύναμης και αντοχής της και για τα καθίσματα η απαλή υφή της castor aralia. Για να αναδειχθεί πλήρως η ομορφιά των ιδιαιτέρων “νερών” που παρουσιάζει ο κάθε τύπος ξύλου, εναλλάσσονται δύο μοτίβα Ιαπωνικού κέδρου ώστε να δημιουργηθούν οι εξωτερικές επιφάνειες του Setsuna. Τα μοτίβα αυτά είναι τα ίσια και κάθετα νερά, αποδίδοντας μια ομοιογενή εικόνα και δημιουργώντας ταυτόχρονα την εντύπωση κομψότητας.

Για την κατασκευή του Setsuna, η Toyota έχει χρησιμοποιήσει την παραδοσιακή ιαπωνική μέθοδο κατασκευής «okuriari», που δίνει τη δυνατότητα συγκόλλησης των διαφόρων τμημάτων χωρίς τη χρήση καρφιών ή βιδών. Το αμάξωμα αποτελείται από 86 χειροποίητα φύλλα. Καθένα από αυτά αναπτύσσεται και μεταβάλλεται διαφορετικά καθώς το αυτοκίνητο ωριμάζει με το πέρας του χρόνου. Και σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη κάποια επισκευή, μπορούν να αντικατασταθούν μεμονωμένα φύλλα αντί για ολόκληρο το αμάξωμα.

Το επίχρισμα βερνικιού που υπάρχει σε διάφορα μέρη του οχήματος έχει γίνει προσεκτικά με το χέρι. Για να αναδειχθούν τα νερά του ξύλου, η στίλβωση έχει γίνει με την τεχνική wipe-lacquering στους καθρέφτες των πορτών, στα καθίσματα, στο τιμόνι και στις γραμμές συνένωσης του αμαξώματος. Αντί για τη συνήθη στίλβωση που εφαρμόζεται σε στρώματα, στη μέθοδο αυτή το βερνίκι απλώνεται στην επιφάνεια και σκουπίζεται ώστε να περάσει στα νερά του ξύλου.

Στο εσωτερικό, έχουν τοποθετηθεί καθίσματα με μαλακή βάση. Στόχος ήταν η δημιουργία άνετων καθισμάτων που δίνουν την απόλυτη αίσθηση χαλάρωσης και αγκαλιάζουν τον επιβάτη. Η ξυλεία castor aralia των καθισμάτων έχει στιλβωθεί και τα μέρη που έρχονται περισσότερο σε επαφή με το σώμα έχουν καλυφθεί με δέρμα. Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης αλουμίνιο σε λεπτομέρειες όπως το τιμόνι, οι βάσεις των καθισμάτων, αλλά και εξωτερικά, στα καπάκια των τροχών δημιουργώντας μια όμορφη αντίθεση που παράλληλα δένει και αρμονικά με τα ξύλινα μέρη του οχήματος.

Το Setsuna μπορεί να οδηγηθεί ως ένα κανονικό όχημα, που όμως υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία οδήγησης με διαχρονική αξία. Όπως άλλωστε δήλωσε ο Kenji Tsuji: “Όταν δημιουργήσαμε το Setsuna, οραματιστήκαμε μια οικογένεια που το αγκαλιάζει με αγάπη μέσα από τις γενιές της ώστε το αυτοκίνητο να αποκτήσει μια αξία αναντικατάστατη. Η διαρκής ανάπτυξη έρχεται μέσα από τους δεσμούς μεταξύ οικογένειας και αυτοκινήτου, όπως οι δακτύλιοι στον κορμό ενός δέντρου που μαρτυρούν την ηλικία του”.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...