5 Great Wall έρχονται άμεσα στην Ελλάδα

Είδαμε από κοντά τα συναρμολογημένα στη Βουλγαρία κινεζικά μοντέλα που θα εισάγει στην ελληνική αγορά η Agripan ΑΕ

  • -
  • -
Ποια είναι η Great Wall;

Η κινεζική φίρμα ιδρύθηκε το 1984. Το 1991 ξεκίνησε την κατασκευή ενός επαγγελματικού van, ενώ οι εξαγωγές άρχισαν το 1997 με το pick-up στη Μέση Ανατολή. Στην Ευρώπη τα πρώτα Great Wall εισήχθησαν το 2006 και έξι χρόνια αργότερα, τον Φλεβάρη του 2012, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου επί ευρωπαϊκού εδάφους, στη Βουλγαρία, σε συνεργασία με τη Litex Motors. Σήμερα, η Great Wall εξάγει αυτοκίνητα σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως, ενώ στόχος της είναι η συνολική της παραγωγή να φτάσει τις 2.000.000 μονάδες μέχρι το 2015. 

Πέντε μοντέλα σχεδιάζει να εισάγει στην ελληνική αγορά από τις αρχές του 2013 η Agripan AE, επίσημος εισαγωγέας της κινεζικής Great Wall στην Ελλάδα και μέλος του ομίλου Παντελεημονίτη. Πρόκειται για το Voleex C10 στα supermini, το Voleex C20 στα μικρά crossover, το Voleex C30 στα μικρομεσαία sedan, το Hover H6 στα μεσαία SUV και το Steed 5 στα επαγγελματικά pick-up. Όλα τους συναρμολογούνται στο εργοστάσιο της κοινοπραξίας Great Wall και Litex Motors στο Lovech της Βουλγαρίας που λειτουργεί από τον Φλεβάρη του 2012. Θετικά στοιχεία, πέραν των τιμών που αναμένεται να είναι προσιτές, είναι η εργοστασιακή τοποθέτηση συστήματος υγραερίου 5ης γενιάς της Vialle (προαιρετικός εξοπλισμός) και η 5ετής εργοστασιακή εγγύηση. 
Σε εκδήλωση της Agripan AE είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά και τα πέντε μοντέλα της GW.

 

 Voleex C10 

Μοιάζει αρκετά στο προηγούμενο Yaris και αναμφίβολα αυτό θα αποτελέσει μεγάλο ατού, αφού εκτός από την εμφάνιση το ιαπωνικό supermini θυμίζει και η ευρυχωρία. Στη Βουλγαρία η τιμή του C10 ξεκινά λίγο πάω από τα 7.500 €. Ποιοτικά δεν θυμίζει σε τίποτα παλιότερα κινεζικά αυτοκίνητα. Κυριαρχεί μεν το σκληρό πλαστικό αλλά η συναρμογή φαίνεται προσεγμένη. Αρχικά θα είναι διαθέσιμο με κινητήρα βενζίνης 1.5 100 ίππων περίπου, που προαιρετικά θα μπορεί να εξοπλιστεί με σύστημα υγραερίου (LPG), καθώς και με κιβώτιο CVT. Σε κάποιες αγορές διατίθεται και με 1.300άρη 93 ίππων, τον οποίο δεν αποκλείεται να δούμε και στην Ελλάδα.

 

 Voleex C20

Ουσιαστικά πρόκειται για την υπερυψωμένη έκδοση του C10. Φλερτάρει με την κατηγορία των Fiat Sedici/ Suzuki SX4 και αναμένεται να γίνει εμπορική επιτυχία χάρη στην καλαίσθητη εμφάνιση και την τιμή που αναμένεται προσιτή. Κι εδώ ο 1.500άρης κινητήρας μπορεί να εξοπλιστεί με σύστημα LPG.

 

 Voleex C30 

Το οικογενειακό μοντέλο της GW θυμίζει κάπως Toyota Corolla και κινείται από κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρων με ισχύ 100-105 ίππων. Οι χώροι είναι ικανοποιητικοί, τα πλαστικά σκληρά και η συναρμογή προσεγμένη. Προαιρετικό το σύστημα υγραεριοκίνησης (LPG) και το κιβώτιο CVT.

 

 Hover H6 

Εξωτερικά είναι καλαίσθητο, ενώ μέσα θυμίζει ελαφρώς Honda CR-V. Ποιοτικά κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τα υπόλοιπα μοντέλα της μάρκας: σκληρά πλαστικά με προσεγμένη συναρμογή. Οι χώροι στα υπέρ, όπως και ο 1.500άρης Turbo των 150 ίππων που όμως αναμένεται το 2014. Προς το παρόν, θα διατίθεται με 2λιτρο Turbodiesel 150 ίππων, σε δικίνητες (2WD) και τετρακίνητες (4WD) εκδόσεις.

 

 Steed 5 

Το Pick-up της γκάμας διαπρέπει σε πωλήσεις σε αρκετές αγορές, εντός κι εκτός Κίνας. Θυμίζει αρκετά το προηγούμενο Isuzu D-MAX, με τη σχεδίασή του να προδιαθέτει για ένα στιβαρό επαγγελματικό. Στην Ελλάδα θα έρθει τόσο με μονή καμπίνα (Single Cab) όσο και ως διπλοκάμπινο (Double Cab) με κινητήρες 2.4 βενζίνης και 2,0 diesel. Κι εδώ, το σύστημα LPG θα μπορεί να τοποθετηθεί προαιρετικά.

 

Άλλα 5 μοντέλα μέχρι το 2015

Στα πλάνα της Great Wall υπάρχουν άλλα πέντε μοντέλα για την ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για τα:

  • Hover H2, ένα μικρό 4x4 στο μέγεθος του Terios,
  • Hover H4, ένα μεσαίο SUV στην κλάση του RAV4,
  • Hover H7, ένα μεγάλο SUV,
  • C50, μεσαίο οικογενειακό Sedan στην κατηγορία του Skoda Octavia και
  • C50 5d, την hatchback εκδοχή του.



Επίσης, η κινεζική εταιρεία σχεδιάζει την εξέλιξη κινητήρων μικρότερου κυβισμού, κάτι που θα βοηθήσει τις πωλήσεις των Voleex C10, C20 και C30 στην ελληνική αγορά. Τέλος, η GW σχεδιάζει την εξέλιξη ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...