Θα σώσει η Mazda τους βενζινοκινητήρες;

Η ιαπωνική μάρκα θα λανσάρει το 2019 τεχνολογία ανάφλεξης με συμπίεση

  • -
  • -

Τα χαρακτηριστικά των κινητήρων βενζίνης με αυτά των diesel θα συνδυάσει η Mazda προκειμένουν να πετύχει μείωση κατανάλωσης και ρύπων από τα συμβατικά σύνολα εσωτερικής καύσης. Από το 2019, παράλληλα με την κυκλοφορία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η ιαπωνική μάρκα σχεδιάζει να κυλοφορήσει μία νέα γενιά βενζινοκινητήρων, με την ονομασία SKYACTIV-X.

Το ιδιαίτερο με τη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ότι συνδυάζει το ομογενές μείγμα με την αυτανάφλεξη μέσω συμπίεσης (compression ignition), χωρίς δηλαδή μπουζί. Το μείγμα καυσίμου-αέρα αναφλέγεται κατά τη διάρκεια συμπίεσης από το πιστόνι και έτσι ο κινητήρας κερδίζει τόσο σε επιδόσεις όσο και σε κατανάλωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Mazda, οι κινητήρες SKYACTIV-X θα προσφέρουν 20-30% χαμηλότερη κατανάλωση και 10-30% περισσότερη ροπή (σε συνδυασμό με υπερτροφοδότη) σε σχέση με τους τωρινούς βενζινοκινητήρες SKYACTIV-G. Η κατανάλωσή τους θα είναι αντίστοιχη ή και χαμηλότερη από έναν σύγχρονο πετρελαιοκινητήρα.

Η Mazda θεωρεί ότι η εξέλιξη των θερμικών κινητήρων σε συνδυασμό με την κυκλοφορία ηλεκτρικών μοντέλων θα συμβάλει στον περιορισμό κατά 50% των εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα το 2030 σε σχέση με το 2010.

Όσον αφορά την αυτόνομη οδήγηση, η Mazda εμφανίζει καθυστέρηση σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και πλέον στοχεύει ο αυτόματος πιλότος να είναι στάνταρ στα μοντέλα της το 2025.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...