Πώς βαφτίστηκαν οι σήραγγες των Τεμπών;

Μία από αυτές αφιερώνεται στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών του τραγικού δυστυχήματος του 2003

  • -
  • -

Το πρωί της Παρασκευής 7 Απριλίου δόθηκε στην κυκλοφορία το τελευταίο τμήμα της Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης που παρέμενε σε εκκρεμότητα. Κύριο χαρακτηριστικό είναι οι τρεις δίδυμες σήραγγες (2, 6 και 3 km αντίστοιχα) που επιτρέπουν την παράκαμψη της κοιλάδας των Τεμπών και του Πλαταμώνα. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων τα ονόματα που δόθηκαν στις σήραγγες.

Από τις δύο πρώτες (Τ1), η ανατολική, ονομάζεται «Αντώνη Αγγελούλη (Βρατσάνου)», προς τιμήν του έφεδρου ανθυπολοχαγού του ΕΛΑΣ και σαμποτέρ της Εθνικής Αντίστασης, που ανατίναξε μεταξύ των άλλων τρένο στην Κοιλάδα των Τεμπών το Φεβρουάριο του 1944. Η δυτική, ονομάζεται «Μαθητών Μακρυχωρίου Ημαθίας» στη μνήμη των 21 μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στις 13 Απριλίου του 2003, στο πιο τραγικό δυστύχημα των τελευταίων δεκαετιών.

Από τις σήραγγες «Τ2», η ανατολική ονομάζεται «Μαρίνου Αντύπα» στη μνήμη του αγωνιστή του Κιλελέρ που δολοφονήθηκε το 1907 και η δυτική «Ρήγα Φεραίου» στη μνήμη του Έλληνα πατριώτη, στοχαστή, επαναστάτη, οραματιστή.

Από τις «Τ3», αυτή με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη ονομάζεται «Σέρτζιο Σιάνι» στη μνήμη του Ιταλού τεχνικού διευθυντή του έργου, που σκοτώθηκε σε κατολίσθηση, στις 17 Δεκεμβρίου του 2009. Η δυτική σήραγγα ονομάζεται «Ολύμπου», από το ψηλότερο βουνό της χώρα μας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...