9 στρατιωτικά οχήματα που μπορείς να αγοράσεις

… και ένα ακόμα που δεν μπορείς

  • -
  • -

Την αρχή έκανε το γνωστό σε όλους σχεδόν Willys λίγο μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Αφού έκανε τη θητεία του στον αμερικάνικο στρατό πέρασε στην αγορά τον Ιούλιο του 1945 ως πολιτικό όχημα. Από τότε έχουμε δει αρκετά παρόμοια σκληροπυρηνικά οχήματα να περνάνε στο δρόμο για λογαριασμό διαφόρων πλουσίων και σταρ με ίσως εκκεντρικά γούστα. Δείτε μερικά από αυτά που είναι διαθέσιμα σε αμερικάνικες δημοπρασίες.


DUKW «Duck» αμφίβιο φορτηγό

Το DUKW είναι ένα αμφίβιο όχημα με έξι τροχούς γνωστό με το ψευδώνυμο Duck, αφού μοιάζει με βάρκα και του αρέσει να βουτά στα νερά. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε το σασί του στρατιωτικού φορτηγού CCKW της GMC. Για την κίνησή του φροντίζει ένα 6κύλινδρο σε σειρά μοτέρ με απόδοση 92 ίππων. Οι 6,8 τόνοι που ζυγίζει το κάνουν αργό, όμως δεν φτιάχτηκε για να τρέχει, αλλά να αντέχει και όπως αποδείχθηκε ήταν στην κυριολεξία αλεξίσφαιρο. Από το 1942 έως το 1945 κατασκευάστηκαν περίπου 21.000 μονάδες, από τις οποίες ελάχιστες είναι αξιόμαχες σήμερα. Όπως έχει αναφερθεί από κάποιους λάτρεις του είδους, κάποια αυτοκίνητα έχουν βρεθεί σε καλή κατάσταση στο Λονδίνο και τη Βοστόνη. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο της φωτογραφίας αναπαλαιώθηκε και πουλήθηκε στο «Auctions America» το 2014 έναντι 78.775 δολαρίων.




Jeep Staff Car Concept

Σε συγκέντρωση των φίλων στρατιωτικών οχημάτων που γίνεται στην Αμερική παρουσιάστηκε το συγκεκριμένο πρωτότυπο. Το Staff Car Concept βασίζεται στο Wrangler Unlimited και πατά πάνω στη φιλοσοφία του Willys. Βαμμένο στο μπεζ της άμμου, χωρίς πόρτες και φτερά, με υφασμάτινη οροφή, ένα χαμηλό πάγκο πίσω, στιβαρούς προφυλακτήρες και εξοπλισμό, όπως τσεκούρι και φτυάρι, τοποθετημένο εξωτερικά, παραπέμπει ευθέως στον πρόγονό του. Σηκωμένο κατά πέντε εκατοστά για να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα εκτός δρόμου παίρνει κίνηση από το εργοστασιακό V6 μοτέρ 3,6 λίτρων της Jeep που συνδυάζεται με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων που στέλνει τη δύναμη και στους τέσσερις τροχούς. Η τιμή του πρωτότυπου μοντέλου δεν είναι διαθέσιμη, αλλά υπολογίστε πάνω από 50.000 δολάρια.



Renault Sherpa

Το θηριώδες Renault Sherpa αντλεί τη γοητεία του τόσο από τη πετυχημένη καριέρα του στο στρατό, όσο και στους αγώνες. Διαθέσιμο κατόπιν ειδικής παραγγελίας σε Ρωσία, Αφρική και Μέση Ανατολή, το πολιτικό Sherpa κυκλοφορεί με πολιτική περιβολή station wagon ή ενός pickup ή στη στρατιωτική του μορφή ως πλήρως εξοπλισμένο στην κυριολεξία wagon. Ένας diesel κινητήρας 4,7 λίτρων αποδίδει 215 ίππους και 590 Nm ροπής, με τη μετάδοση να περνά και στους τέσσερις τροχούς μέσψ ενός αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων έξι σχέσεων. Εκτιμώμενη τιμή για το γαλλικό θηρίο είναι τα 272.000 δολάρια.

 

GAZ Tigr

Η απάντηση από τη Ρωσία σε αυτά τα είδους οχήματα ακούει στο όνομα Tigr. Είναι ένα φορτηγό που παίρνει κίνηση από ένα diesel κινητήρα 5,9 λίτρων και στέλνει τη δύναμη μέσω ενός 6τάχυτου αυτόματου κιβωτίου και στους τέσσερις τροχούς για να μην σταματά πουθενά. Η GAZ δεν έχει ως προτεραιότητα την άνεση και τις ευκολίες όπως τον κλιματισμό, τις δερμάτινες επενδύσεις, το ηχοσύστημα πολλών Watt. Κυκλοφορεί ως πολιτικό όχημα σε ελκυστική για τα δεδομένα της… κατηγορίας τιμή που υπολογίζεται κοντά στα 110.000 δολάρια.

 

Mercedes-Benz G63 AMG 6x6

Κυκλοφορεί περίπου 30 χρόνια στην αγορά με ελάχιστες αλλαγές και αναμφίβολα εμβληματική εμφάνιση. Οι καμπύλες δεν το αγγίζουν, ούτε φυσικά οποιεσδήποτε δυσκολίες στον δρόμο ή εκτός μπορούν να το σταματήσουν. Αυτή η ειδική έκδοση με έξι τροχούς έχει γίνει ανάρπαστη στη Μέση Ανατολή, όπου οτιδήποτε συμβατικό δεν έχει θέση. Το συγκεκριμένο μοντέλο το έχουμε δει να μεταφέρει το Πάπα της Ρώμης, να πρωταγωνιστεί σε ταινίες αλλά και να «φορά» τα στρατιωτικά του και να ρίχνεται στη μάχη. Όπως και το «συμβατικό» G63 AMG έτσι και το G63 AMG 6x6 χρησιμοποιεί έναν V8 twin-turbo κινητήρα 5,5 λίτρων με δύναμη που σκάβει και ροπή ικανή να τραβήξει τη… γη. Η απόσταση από το έδαφος είναι τόσο μεγάλη που για να μπεις στο εσωτερικό του θα χρειαστείς… σκάλα. Σε περιορισμένη παραγωγή αυτή Mercedes-Benz G63 AMG 6x6 είναι δύσκολο να την αποκτήσεις και αν καταφέρεις να μπεις στη λίστα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 523.000 δολάρια στο λογαριασμό σου.

 

Paramount Marauder

Δέκα τόνοι αφρικανικής τελειότητας για ένα όχημα που είναι φτιαγμένο να αντέχει στα δύσκολα. Με τις μεγάλες διαστάσεις του σίγουρα δεν χωρά στα στενά της πόλης, αλλά ίσως σας βοηθήσει στο ανοίξετε δρόμο η ανθεκτική κατασκευή του που του επιτρέπει να περνά ακόμα και μέσα από τοίχους, όπως μας είχε δείξει σε μια εκπομπή του Top Gear ο Richard Hammond. Πέρα από τα αστεία η τιμή του είναι αρκετά σοβαρή και φτάνει τα 485.000 δολάρια.

 

Go-Ped Knightrider

Μοιάζει με το πατίνι του παιδιού σας, αλλά μην σας ξεγελά η εμφάνιση. Βασισμένο στο πολιτικό ηλεκτρικό scooter της Go-Ped και αυτό που χρησιμοποιεί η αστυνομία της Αμερικής, το ESR-750, το στρατιωτικό scooter είναι ειδικά κατασκευασμένο για να συμβάλει στο έργο των Ειδικών Δυνάμεων. Βαμμένο σε μαύρο ματ, δεν αναγνωρίζεται και κινείται αθόρυβα στα εχθρικά εδάφη, προσφέροντας ευελιξία και ταχύτητα. Ναι, ταχύτητα, αφού χάρη στο ηλεκτρικό μοτέρ του φτάνει τα 30 km/h έχοντας αυτονομία που αγγίζει τα 40 χιλιόμετρα. Τώρα ποιοι χρησιμοποιούν το Knightrider θα μείνει ένα μυστήριο, αφού η εταιρεία κατασκευής κρατά το στόμα της κλειστό, χαρακτηρίζοντας την πληροφορία αυτή απόρρητη. Περιορίζεται σε μια απλή δήλωση που αναφέρει ότι έχει δοκιμαστεί από τους καλύτερους στρατούς του κόσμου. Για την τιμή του συγκεκριμένου επίσης δεν έγινε λόγος, αλλά ενδεικτικά σας αναφέρουμε αυτή του «αστυνομικού» Go-Ped ESR-750, το οποίο στοιχίζει 4.700 δολάρια.

 

Polaris MV850 Terrain Armor Edition

Το MV850 είναι ένα ATV με ειδικά ελαστικά που αντέχουν στις κακουχίες. Χαρίζει μεγάλη ευελιξία στον χειριστή του, και μπορεί να φτάσει με ευκολία εκεί όπου άλλα οχήματα δεν μπορούν ή δεν χωρούν. Φορά ένα 2κύλινδρο κινητήρα 850 cc με απόδοση 80 ίππων με τη μετάδοση να περνά και στους τέσσερις τροχούς. Από αυτό ο αμερικανικός στρατός θέλει να «κλέψει» τα ελαστικά για μεγαλύτερα οχήματα. Τιμή για το WV850 κοντά στα 15.000 δολάρια.

 

Supacat LRV 400

Το Qt Wildcat γνωστό παλαιότερα με την ονομασία Bowler Wildcat, βασίζεται στο Land Rover Defender. Το νέο Supacat LRV 400 είναι η στρατιωτική έκδοση του Wildcat και διακρίνεται για την ταχύτητα που του προσδίδουν οι αγωνιστικές του καταβολές. Περνά σαν τον άνεμο και προσφέρεται για καταδρομικές επιχειρήσεις, αλλά και φύλαξη συνόρων. Κάτω από το καπό του βρίσκεται ένας 5κύλινδρος turbodiesel κινητήρας 3,2 λίτρων με απόδοση 240 ίππων, αλλά στην πολιτική του έκδοση μπορείτε να το επιλέξετε και με έναν V8 βενζίνης με 640 ίππους! Η θωράκιση του προσθέτει βάρος, όπως εξάλλου και ο οπλισμός του, αλλά δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα, αφού ακόμα και έτσι είναι ικανό να πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις με χαρακτηριστική ευκολία. Η τιμή του αγγίζει τα 250.000 δολάρια.

 

Oshkosh L-ATV

Το L-ATV είναι ένα πρωτότυπο όχημα που χρησιμοποιεί ένα υβριδικό σύστημα που συνδυάζει πετρελαιοκινητήρα με ηλεκτρικό μοτέρ, το οποίο του επιτρέπει να κινηθεί αθόρυβα σε επιχειρήσεις πίσω από την πλάτη του εχθρού. Η αμερικάνικη κυβέρνηση παρέδωσε 22 πρωτότυπα οχήματα για δοκιμές, αλλά χωρίς να υπάρχει σκέψη για πολιτική χρήση.

 

[ΠΗΓΗ: BBC Autos / Credits: Auctions America]

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...