Συνεργασία Honda, BMW Motorrad και Yamaha

Οι μοτοσικλέτες γίνονται τμήμα του δικτυωμένου κόσμου της αυτοκίνησης για αναβάθμιση της ασφάλειας

  • -
  • -

Μία κοινοπραξία με την ονομασία Connected Motorcycle Consortium πρόκειται να ιδρύσουν η BMW Motorrad, η Honda Motor Co. Ltd. και η Yamaha Motor Co. Ltd με στόχο να βελτιώσουν τις εφαρμογές των Συνεργαζόμενων - Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών (Cooperative-Intelligent Transportation Systems, C-ITS) στα μηχανοκίνητα δίκυκλα (Powered Two-Wheelers, PTWs). Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding, MoU), που υπογράφηκε από όλα τα μέλη - κατασκευαστές τού ACEM (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Κατασκευαστών Μοτοσικλετών) το 2014, οι λειτουργίες του C-ITS θα παρουσιαστούν από το 2020 και μετά. Για την επιτάχυνση της διαδικασίας, οι τρεις κατασκευαστές θα ξεκινήσουν τη συνεργασία τους στον τομέα C-ITS από τώρα.

Η νέα συνεργασία ανακοινώθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2015 στο Παγκόσμιο Συνέδριο ITS στο Bordeaux (Γαλλία), στην παγκοσμίως μεγαλύτερη διοργάνωση για «έξυπνα» συστήματα και υπηρεσίες μεταφορών. Οι τρεις εταίροι έχουν ενθαρρύνει επίσης και άλλους κατασκευαστές μοτοσικλετών να προσχωρήσουν στην κοινοπραξία για να αυξήσουν την ασφάλεια των μηχανοκίνητων δικύκλων.

 

Τεχνολογίες ITS θα συμβάλλουν στην ασφάλεια μοτοσικλετών

Με τη σωστή εφαρμογή μελετημένων τεχνολογιών ITS θα υπάρξει δυνατότητα αύξησης της ασφάλειας, της προστασίας και της απόδοσης σε όλα τα συστήματα μεταφορών, κυρίως σε μοτοσικλέτες. Τα Intelligent Transport Systems (ITS) απαιτούν την ενσωμάτωση τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών συμπεριλαμβανομένης της υποδομής μεταφορών, οχημάτων και χρηστών. Βασικές εφαρμογές υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε συστήματα πλοήγησης GPS, όπου παρέχονται πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο όπως συμβουλές για αναπροσαρμογή διαδρομής λόγω μποτιλιαρίσματος. Στον τομέα οδικών μεταφορών ειδικότερα, η δια-τμηματική ασύρματη επικοινωνία μεταξύ οχημάτων θα επιτρέπει στους χρήστες των δρόμων να λαμβάνουν συντονισμένες αποφάσεις βασισμένες σε άριστη πληροφόρηση για τη διαδρομή τους καθώς και να ελίσσονται με μεγαλύτερη ασφάλεια στου συνωστισμένους δρόμους των πόλεων.

Οι τεχνολογίες ITS υπόσχονται σημαντικά πλεονεκτήματα ασφάλειας σε ό,τι αφορά τα μηχανοκίνητα δίκυκλα (PTWs), προσφέροντας τουλάχιστον ένα επίπεδο ηλεκτρονικής επικοινωνίας που μπορούν να μοιράζονται αναβάτες και οδηγοί άλλων οχημάτων.

Οι τρεις εταιρίες έχουν ήδη αποκτήσει εμπειρία στην τεχνολογία συνδεδεμένων οχημάτων σε αρκετές Ευρωπαϊκές δοκιμές. Μαζί με κατασκευαστές αυτοκινήτων και σημαντικούς προμηθευτές, η BMW Motorrad συμμετείχε στο simTD , μία μεγάλης κλίμακας δοκιμή που πραγματοποιήθηκε πάνω σε συνδεδεμένα οχήματα στην ευρύτερη περιοχή της Φρανκφούρτης της Γερμανίας. Η Honda και η Yamaha συμμετείχαν στο DRIVE C2X, ένα Ευρωπαϊκό project δοκιμής ITS.

Εν όψει των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε τέτοιες δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, οι τρεις κατασκευαστές ενώνουν τώρα τις δυνάμεις τους προκειμένου να αξιολογήσουν τις αρχές των συνεργαζόμενων, ευφυών συστημάτων μεταφορών (C-ITS) για αύξηση της ασφάλειας μοτοσικλετών.

 

Τα συστήματα μοτοσικλετών ITS θα διαφέρουν από αυτά των αυτοκινήτων

ΣυστήματαITS σχεδιασμένα για αυτοκίνητα απλά δεν μπορούν να μεταφέρονται σε μοτοσικλέτες. Λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου, τα ηλεκτρονικά συστήματα πρέπει να είναι μικρότερων διαστάσεων και ανθεκτικά στο νερό, τη σκόνη και τους κραδασμούς. Επίσης, επειδή οι μοτοσικλέτες κινούνται διαφορετικά, η εξέλιξη λογισμικού και οι αλγόριθμοι έχουν ειδικές απαιτήσεις.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...