ΗΠΑ: Ποινές και διώξεις για τo Volkswagen Group (updated)

«Πειραγμένα» λογισμικά έδειχναν χαμηλούς ρύπους CO2 για τους 2.0 TDI κινητήρες στην Αμερική

  • -
  • -

UPDATE #5

Audi & Skoda… ανοίγουν τα χαρτιά τους

UPDATE #4

Νέος CEO της Volkswagen ο Matthias Muller

UPDATE #3

Παραιτήθηκε ο CΕΟ της VW Martin Winterkorn


Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, γνώριζε από τον Ιούλιο ότι η Volkswagen «μαγείρευε» τα αποτελέσματα των εκπομπών ρύπων CO2 για συγκεκριμένο κινητήρα. Συγκεκριμένα, ο Oliver Krischer, μέλος από κόμμα της αντιπολίτευσης και επικεφαλής των «Πράσινων» ανέφερε ότι μετά την επισήμανσή του, η «κυβέρνηση της Merkel» ήταν «πολύ καλά ενημερωμένη» για το θέμα.

Ακόμα, πολλά ελληνικά δημοσιεύματα κάνουν λόγo για μία Ελληνίδα, την Άννα Στεφανοπούλου, η οποία δήθεν "ξεσκέπασε" το θέμα
της Volkswagen για να κάνει... κακό στην χώρα που "γονάτισε" την Ελλάδα. Η ίδια δημοσίευσε στην σελίδα του Πανεπιστημίου της ότι δεν είχε καμία σχέση με την ανάλυση του κινητήρα, αλλά η έρευνα διεξήχθη στο Πανεπιστήμιό της. Παρακάτω η ανακοίνωσή της:

"Statement regarding VW issue in September 2015

I was not involved in the research or data analysis that exposed the VW issue as some Greek language articles and blogs stated.

The data analysis for the VW emissions was done in West Virginia University’s Center for Alternative Fuels Engines and Emissions."

---------------------------------------------------------------------------------

UPDATE #2

Όπως αναφέραμε και στο update #1, επίσημα πλέον κάτω από το μικροσκόπιο της EPA βρίσκεται και ο V6 diesel κινητήρας των 3.000cc για τα μοντέλα που κυκλοφόρησαν σε αμερικανικό έδαφος. Συγκεκριμένα, αφορά τα Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, καθώς και κάποια μοντέλα της Audi.

---------------------------------------------------------------------------------
UPDATE #1

Η υπόθεση για τους «πειραγμένους» TDI κινητήρες του Volkswagen Group φαίνεται ότι παίρνει δραματικές εξελίξεις, μιας και νέα επίσημη ανακοίνωση του γερμανικού ομίλου αναφέρει ότι σε 11 εκατομ. αυτοκίνητα παγκοσμίως έχει εγκατασταθεί το τροποποιημένο λογισμικό που παραπληροφορεί το σύστημα μέτρησης εκπομπών ρύπων CO2. Επίσης, η Volkswagen παραδέχτηκε ότι το ίδιο λογισμικό βρίσκεται και σε άλλους κινητήρες του ομίλου, μιας και έτσι προκύπτει ο παραπάνω αριθμός των μοντέλων. Συγκεκριμένα, ο πετρελαιοκινητήρας με κωδική ονομασία EA 189 είναι αυτός που παρουσιάζει ψευδείς αποτελέσματα, ενώ η VW διαβεβαίωσε ότι το "πειραγμένο" λογισμικό δεν έχει εγκατασταθεί σε κινητήρες που πληρούν τις προδιαγραφές Euro 6.

Μετά την παραδοχή του Martin Winterkorn η αξία της μετοχής του γερμανικού ομίλου έπεσε στην χρηματιστηριακή αγορά κατά 23%, το οποίο αποτελεί πολύ ισχυρό πλήγμα, αφού είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ μέσα σε μία ημέρα.

Η EPA ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνες και για τον V6 3λιτρο κινητήρα του Group, με τον οποίο εφοδιάζονται μοντέλα της Audi και Porsche.

----------------------------------------------------------------------------

To Volkswagen Group βρίσκεται αντιμέτωπο με ποινή έως και 18 δισ. δολαρίων, καθώς και ποινικές διώξεις σε αρκετά στελέχη λόγω των «μαγειρεμένων» αποτελεσμάτων εκπομπών ρύπων CO2 σε πετρελαιοκίνητα μοντέλα που πωλούνται στις Η.Π.Α.

Όπως γνωρίζουμε, τα όρια εκπομπών ρύπων CO2 στις Η.Π.Α. είναι αυστηρότερα σε σχέση με αυτά της Ευρώπης και σε ελέγχους που πραγματοποίησε το τμήμα προστασίας περιβάλλοντος της Αμερικής (EPA) στα οχήματα του Volkswagen Group, διαπιστώθηκε ότι ξεπερνούσαν τα όρια. Συγκεκριμένα, τα αυτοκίνητα έχουν εγκατεστημένο ένα λογισμικό στον "εγκέφαλο", το οποίο σε περίπτωση ελέγχου μειώνονται αυτόματα οι εκπομπές ρύπων, ενώ όταν τα ίδια αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δημόσιους δρόμους οι ρύποι φτάνουν έως και 40 φορές περισσότερο από το επίσημο νούμερο του κατασκευαστή.

Το πρόστιμο από τον ΕΡΑ μπορεί να φτάσει -όπως αναφέραμε και παραπάνω- τα 18 δισ. δολάρια για τον γερμανικό όμιλο, νούμερο που προκύπτει από τον υπολογισμό των 482.000 Audi και Volkswagen 2.0 TDI που κυκλοφόρησαν από το 2008 μέχρι και σήμερα, επί το πρόστιμο των 37.500 δολαρίων ανά όχημα. Ωστόσο, ο EPA είναι πιθανό να ασκήσει και ποινικές διώξεις σε υψηλόβαθμα στελέχη της φίρμας. Φυσικά, ο EPA ζήτησε σε πρώτη φάση να γίνει ανάκληση των μοντέλων, τα οποία εφοδιάζονται με τον 2.0 TDI κινητήρα και πουλήθηκαν στην Αμερική από το 2009-2015: Volkswagen Jetta, Passat, Jetta Sportwagen, Beetle and Audi A3, ενώ δεν πρόκειται να πάρει το «πράσινο φως» ούτε ο αναβαθμισμένος 2.0 TDΙ, τον οποίο συναντάμε στο ανανεωμένο Passat.

Η απάντηση της Volkswagen Group ήρθε άμεσα από τα χείλη του CEO, Martin Winterkorn, ο οποίος δήλωσε ότι προσωπικά θέλει να ζητήσει συγνώμη σε όλους τους πελάτες της εταιρείας, που πληγώθηκε η εμπιστοσύνη τους. Επίσης, πρόσθεσε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό να διορθώσει τη ζημιά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...