Επαναλειτουργούν τα Δημόσια ΚΤΕΟ με προβλήματα

Θεωρητικός στόχος η κερδοφορία και ο υγιής ανταγωνισμός

  • -
  • -

Με δαπάνη της Περιφέρειας επανήλθαν σε πλήρη λειτουργία τα δημόσια ΚΤΕΟ της περιφέρειας Αττικής. Το ΚΤΕΟ Χολαργού έλαβε την προβλεπόμενη πιστοποίηση και ήδη από τις 2 Φεβρουαρίου 2015 είναι στη διάθεση των πολιτών. Σύμφωνα με την κα Δούρου, το ΚΤΕΟ του Χολαργού, καθώς και τα υπόλοιπα δημόσια ΚΤΕΟ της Αττικής,  (Ελληνικού, Μάνδρας, Μεγάρων και  Αναβύσσου) αποτελούν σημαντικό οικονομικό πόρο της Περιφέρειας Αττικής και εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής αφού λόγω της οικονομικής συγκυρίας οι πολίτες στρέφονται προς το δημόσιο για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια διεκδικεί σχετική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να καθορίζουν το τιμολόγιο των παρεχόμενων υπηρεσιών ώστε να είναι ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ.

Η επαναλειτουργία του ΚΤΕΟ Χολαργού ωστόσο έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα καθώς στον ευρύτερο χώρο πέριξ του υπουργείου Μεταφορών γίνονται εξετάσεις υποψηφίων οδηγών. Το πρόβλημα αφορά κυρίως τα βαρέα οχήματα που προκαλούν έντονο κυκλοφορικό φόρτο και ηχορύπανση όσο αναμένουν για τον τεχνικό έλεγχο. Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού κινητοποιήθηκε και σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας όπου συμμετείχαν ο Δήμαρχος κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Οικονόμου και οι επικεφαλής των παρατάξεων κ.κ. Ζήκας, Κεχρής και Κουγιουμτζόπουλος, παρέθεσαν στην Αντιπεριφερειάρχη κα. Κυπριανίδου το πρόβλημα. Μάλιστα η πλευρά του Δήμου έθεσε θέμα νομιμότητας της λειτουργίας του ΚΤΕΟ καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις των αποστάσεων που ορίζει ο νόμος από νοσοκομεία, σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς και μέσων μαζικής μεταφοράς και ότι υπάρχει δυσλειτουργία σχετικά με την διέλευση και τον έλεγχο βαρέων οχημάτων και ζήτησε να συμφωνηθούν εγγυήσεις ήπιας λειτουργίας και χρήσης του ΚΤΕΟ στο Χολαργό. Η θέση της Περιφερειακής Διοίκησης είναι ότι το ΚΤΕΟ δεν είχε σταματήσει την λειτουργία του αλλά μόνο τις διαδικασίες ελέγχου των οχημάτων οπότε αναμένονται προσφυγές κατά της απόφασης επαναλειτουργίας.

Από την άλλη, γενικότερα ο Τεχνικός Έλεγχος έχει πάρει προσχηματικό χαρακτήρα, αφού τα ποσοστά αποτυχίας των οχημάτων που προσέρχονται στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ είναι ιδιαίτερα χαμηλά παρόλο που είναι σε όλους γνωστό ότι η συντήρηση των οχημάτων είναι πλημμελής λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο μηχανισμός εποπτείας των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ είναι κενός περιεχομένου και η ασυδοσία βασιλεύει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των οδηγών. Η κατάσταση αυτή έχει πλέον παγιωθεί και τα Ιδιωτικά ΚΤΕΟ έχουν διαμοιράσει την αγοραστική πίτα, χωρίς κανείς να τολμά να κάνει σωστά τη δουλειά του ακόμη κι αν το επιθυμεί, αφού αυτομάτως θα τεθεί εκτός προτίμησης από το κοινό.
Τι αλλαγές θα φέρουν τα Δημόσια ΚΤΕΟ στην κατάσταση αυτή, δεν είναι δύσκολο να το φανταστούμε γνωρίζοντας την "ένδοξη" ιστορία τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...