Hunt εναντίον Lauda: Rush. Τhe movie

Είναι η μονομαχία δύο κόσμων. Δύο μεγάλες καρδιές, δύο μεγάλοι οδηγοί, μια μεγάλη μάχη! Μια κινηματογραφική εκδοχή που ακροβατεί ανάμεσα στο δράμα, στο φανταστικό και στο cockpit!

  • -
  • -

Ο Ron Howard το δήλωσε από την αρχή: “Δεν ξέρω πολλά για τη Formula 1”. Όμως δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης, έχοντας στο ενεργητικό του κινηματογραφικές επιτυχίες όπως το ‘Beautifull Mind’ που του έδωσε δύο χρυσά αγαλματάκια και ακόμα δύο υποψηφιότητες για τα Frost/Mixon. Lauda εναντίον Hunt λοιπόν, δύο κόσμοι που χτυπήθηκαν τη σεζον του 1976, μια μονομαχία που άφησε το αποτύπωμά της ανεξίτηλα στην Formula 1. Δεν είναι ένα ντοκιμαντέρ σαν αυτό για τον Ayrton Senna, αντίθετα θα λέγαμε ότι είναι ένα δράμα χαρακτήρων χτισμένο πάνω στον κόσμο της F1, που εκείνες τις προ Ecclestone μέρες ήταν πολύ πιο αθώος και με πολύ λιγότερο γκλάμουρ. Το Hollywood δεν πιστεύει στις αλήθειες και έτσι πολλά ξένα στοιχεία και ανακρίβειες έχουν προσδεθεί στον σκελετό της ιστορίας. Άλλωστε ο ίδιος ο Howard έχει δηλώσει: “Η πλοκή της ταινίας είναι λίγο-πολύ φανταστική, βασισμένη όμως πάνω σε πραγματικά γεγονότα. Ελπίζω ότι στο τέλος θα αγαπηθεί και από τους πιο πιστούς, γιατί προσπάθησα να δώσω μια όσο πιο αυθεντική ατμόσφαιρα μπορούσα”. Μια ατμόσφαιρα που αναπαριστάται με τον καλύτερο τρόπο από τα αυθεντικά McLaren M23 και Ferrari 312 T2, μέχρι τα υπέροχα γυαλιά ηλίου Carrera 80 που φορά ο Niki!
Άλλωστε όλοι ξέρετε τον σεναριογράφο που δεν είναι άλλος από τον Antony Dod Mantle, που ήταν υπεύθυνος για το πολύ πετυχημένο και «οσκαρικό» ‘Slumdog Millionaire’. Η ταινία μάλιστα αρχίζει με τον Niki Lauda να προειδοποιεί ότι από του 25 οδηγούς που θα αρχίσουν τη χρονιά, τουλάχιστον δύο από αυτούς θα έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι το τέλος και αναρωτιέται: “Τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν αυτή τη δουλειά;

 

Οι ήρωες

Από τη μια ο James Hunt, ο τύπος που έπινε τα πάντα (σε μεγάλες ποσότητες), κάπνιζε τα πάντα (σε μεγάλες ποσότητες) και καλά θα έκανες να μην ήσουν ούτε θηλυκή γάτα στο δρόμο του. Άλλωστε στην αυτοβιογραφία του αναφέρει ότι είχε συνευρεθεί με τουλάχιστον 5.000 γυναίκες μέχρι τι θάνατό του από καρδιακή προσβολή σε ηλικία μόλις 45 χρόνων! Ο Hunt αντιπροσωπεύει την ίδια τη ζωική δύναμη. Μπορεί απλοϊκή και μονοδιάστατη αναζητώντας με κάθε τρόπο τη πρωταρχική ιδέα της ζωής, αλλά πάλι καθόλου αμελητέα. Στο Rush μια αεροσυνοδός, ακόμα και η νοσοκόμα είναι ανάμεσα στα… θύματά του! Μην μας πείτε ότι δε τον ζηλεύετε, ακόμα και για τον τρόπο του θανάτου του και καλά θα κάνετε να μην προσπαθήσετε να τον αξιολογήσετε ή να βάλετε μια ταμπέλα στη ζωή του καθώς ο Hunt είναι μια κατηγορία από μόνος του και η μόνη περιγραφεί που θα του ταίριαζε θα ήταν αυτή του original play-boy. (Ίσως ο μόνος που θα του ταίριαζε θα ήταν ο φίλος του και πρωταθλητής στους δύο τροχούς Barry Sheen!)

Στο άλλο άκρο ο εγκεφαλικός, αλλά πολύ πιο πολύπλοκος Niki Lauda. Λιγότερο εντυπωσιακός σαν χαρακτήρας, αλλά με πολύ μεγαλύτερο βάθος και πάντα εσωστρεφής. Άλλωστε απαιτείται πολύ μεγαλύτερη δύναμη να βγεις από ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο με τα πνευμόνια σου καμένα και σε μερικούς μήνες να επιστρέψεις στις πίστες. Και όχι μόνο να επιστρέψεις, αλλά και να κερδίσεις σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, ειδικά όταν όλοι πίστευαν ότι ήσουν νεκρός και είχαν φέρει και παπά για να σε διαβάσει. Ήταν αυτή η εσωτερική δύναμη του Αυστριακού, που τον οδήγησε στην τράπεζα να δανειστεί χρήματα, αφού η οικογένειά του σχεδόν τον αποκλήρωσε όταν αυτός δήλωσε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τους αγώνες και τελικά ήταν μόνο ο παππούς του αυτός που τον βοήθησε. Αρνήθηκε να κάνει πλαστική για να καλύψει το καμένο του πρόσωπο και το μισό του αυτί. “Σε όποιον αρέσει!” Ήταν αυτή η πραγματική του αδιαφορία που εκπλήσσει, φορώντας για χρόνια το ίδιο ξεβαμμένο και ξεθωριασμένο καπελάκι της Parmalat, η οποία ήταν και ο χορηγός του. Όταν μάλιστα τέλειωσε η χορηγία και όλοι με αγωνία περιμέναμε την αλλαγή του καπέλου, αυτός απλά ξήλωσε το λογότυπο της  Parmalat και συνέχισε να το φορά!

Η Suzy Miller είναι η “γκόμενα” της ταινίας και την αναπαριστά η Olivia Wilde. Συναντά τον Hunt που της κάνει πρόταση γάμου στα πρώτα πέντε λεπτά, φυσικά κινηματογραφικής αδείας. Όμως ο γάμος αυτός ήταν καταδικασμένος και στον πραγματικό κόσμο η Miller τον εγκαταλείπει για τον Richard Burton, όταν ο Hunt βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κατάθλιψη και το αλκοόλ.

 

Οι ηθοποιοί

Ο James Hunt παίρνει σάρκα και οστά από τον ωραίο Chris Hemsworth (29 ετών) που τον είδαμε σαν μετά-ήρωα στα Thor, Avengers και Snow White, διατηρώντας και εδώ το μακρύ ξανθό μαλλί. Είναι όμως πολύ όμορφος και δεν διαθέτει τη ζωική, ωμή ματιά του Hunt. Στο άλλο άκρο κινείται Daniel Bruhl που υποδύεται τον Niki Lauda. Καθαρά αναλυτικός και ψυχρός, μέχρι τη τελευταία λεπτομέρεια έχοντας κάτι από “καθηγητή” Alain Prost. Και εδώ πάντως δεν απουσιάζει το γυναικείο στοιχείο και θα λέγαμε ότι η σχέση του με την Marlene Knaus (κατά κόσμο Alexandra Maria Lara) είναι από τις πιο πολύπλοκες του Rush, ειδικά μετά το ατύχημά του στο Nurburgring. Όμως ο Bruhl είχε βοήθεια στο ρόλο του, καθώς ο ίδιος ο Lauda εμφανίστηκε στο πλατό για να τον καθοδηγήσει!

Τέλος αν και για κάποιες σκηνές χρησιμοποιήθηκαν οι original MaLaren M23 και Ferrari 312 T2 των Hunt και Lauda, τα αυτοκίνητα αυτά ήταν όχι μόνο πολύτιμα, αλλά και δύσκολα για τις ανάγκες και τις δυνατότητες των ηθοποιών της ταινίας. Έτσι κατασκευάστηκαν αντίγραφα βασισμένα πάνω σε μονοθέσια της F2. Περισσότερα όμως, στην οθόνη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...