Όσλο: Η πιο «πράσινη» πόλη της Ευρώπης

Η δήμαρχος της νορβηγικής πρωτεύουσας μιλά στο GOCAR για την πόλη με τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα

  • -
  • -

Το Όσλο αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα πόλης που έχει όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση στο περιβάλλον και παρέχει ιδανικές συνθήκες διαβίωσης. Τα 2/3 της έκτασής του καλύπτεται από δάσος και το 98% των κατοίκων του έχουν πρόσβαση σε χώρο πρασίνου σε απόσταση έως 300 μέτρα! Φυσιολογικά λοιπόν ψηφίστηκε ως η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019. Το 37% των κατοίκων χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του τα μαζικά μέσα μεταφοράς, το 8% το ποδήλατο και το 28% μετακινείται πεζή. Μέσα στο 2017 «ακυρώθηκαν» 300 θέσεις στάθμευσης, ενώ άλλες 400 θα «σβηστούν» το 2018, ώστε να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος.

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου Nissan Leaf, συνομιλήσαμε με τη δήμαρχο της πόλης, Marianne Borgen, για τα μέτρα διάδοσης της ηλεκτροκίνησης, αλλά και πώς μπορούν άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, όπως η Αθήνα, να παραδειγματιστούν από το Όσλο. Η δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της Νορβηγίας δεν περιορίζει μόνο την πρόσβαση ρυπογόνων αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, αλλά παράλληλα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τα δημόσια μέσα μεταφοράς, το ποδήλατο, ακόμη και τα... πόδια τους.

Πώς κατάφερε το Όσλο να πετύχει αυτό το θαύμα;

Δεν είναι θαύμα, αλλά αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Όπως το να δίνονται κίνητρα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Κίνητρα όπως η επιδότηση αγοράς ενός ηλεκτρικού οχήματος, η δωρεάν διέλευσή του από σταθμούς διοδίων, η ελεύθερη είσοδος στο κέντρο των πόλεων, η δωρεάν στάθμευση και η δωρεάν φόρτιση. Τα κίνητρα όμως είναι μόνο ένα μέρος της συνολικής εικόνας. Εξίσου σημαντικές είναι οι υποδομές αλλά και η επικοινωνία με τους κατοίκους της πόλης, ώστε να βρεθεί πεδίο συνεννόησης.

Με βάση την εμπειρία σας και όσα πετύχατε στο Όσλο, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημάρχους άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όπως η Αθήνα;

Όλες οι πόλεις έχουν συγκεριμένα καθήκοντα και ευθύνες. Όπως να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πρέπει να μοιραζόμαστε τη γνώση μας και να αποτελούμε η μία πόλη καλό παράδειγμα για τις υπόλοιπες. Να ενημερώνουμε και να βοηθούμε η μία την άλλη, ώστε να κάνουμε τις πόλεις πιο υγειεινές για τους κατοίκους τους και το περιβάλλον. Μας αρέσει να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας, έχουμε όμως μάθει πολλά και από άλλες πόλεις.