Τα πρώτα καλά νέα από το Μεξικό

Επιτεύχθηκε η άντληση πετρελαίου από τα σημεία διαρροής

  • -
  • -

Η ΒΡ κατάφερε να αντλήσει μέρος του πετρελαίου και του αερίου που διαρρέει στον Κόλπο του Μεξικού χάρη σε ένα κανάλι μεταφοράς το οποίο συνδέεται με πλοίο, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. Αυτή ήταν η πρώτη πετυχημένη προσπάθεια αντιμετώπισης της διαρροής πετρελαίου που δημιουργήθηκε από την πλατφόρμα άντλησης Deepwater Horizon της BP Plc, η οποία βυθίστηκε στις 22 Απριλίου ύστερα από έκρηξη. Ταυτόχρονα έχει προγραμματιστεί η όρυξη μιας ανακουφιστικής γεώτρησης προκειμένου να αχρηστευτεί η πετρελαιοπηγή. Η γεώτρηση αυτή ωστόσο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

 

Χειρότερη και από το Exxon Valdez

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η πετρελαιοκηλίδα που έχει προκληθεί είναι η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεπερνώντας και την πετρελαιοκηλίδα από το δεξαμενόπλοιο Exxon Valdez που έπληξε την Αλάσκα το 1989.

Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με τον καθηγητή μηχανολογίας και μηχανικής του πανεπιστημίου Πέρντιου, Στίβεν Γουέρελεϊ, η διαρροή είναι 14 φορές πιο σημαντική από την επίσημη εκτίμηση των 800.000 λίτρων την ημέρα! Ο όμιλος BP πάντως αμφισβήτησε την εκτίμηση αυτή υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη μέθοδος για τον υπολογισμό της διαρροής του πετρελαίου από τα φρεάτια στο βάθος της θάλασσας. Σύμφωνα με τους New York Times, οι εμπειρογνώμονες της ΒΡ υπολογίζουν ότι κάτω από την πλατφόρμα βρίσκονταν τουλάχιστον 8 δισ. λίτρα συνολικά.

 

Η ΒΡ θα πληρώσει τη ζημιά

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι ο βρετανικός όμιλος BP θα πληρώσει για όλες τις ζημιές από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού. "Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: η BP είναι υπεύθυνη για τη διαρροή αυτή. Η BP θα πληρώσει", δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Είναι αξιοσημείωστο πως μέχρι σήμερα τα αιτήματα για αποζημιώσεις που έχουν κατατεθεί στην BP έχουν ξεπεράσει τα 6.700. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι στιγμής η οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού κοστίζει στην εταιρία τουλάχιστον 450 εκατομμύρια δολάρια.

 

’’Τίποτα δεν έγινε όπως είχε σχεδιαστεί’’

Αυτό δήλωσαν εργαζόμενοι που επέζησαν από την έκρηξη της πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon. Κατά τη στιγμή της έκρηξης και ενώ βρίσκονταν στην πλατφόρμα 126 άνθρωποι, οι συναγερμοί δε λειτούργησαν. Το αποτέλεσμα ήταν 11 εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους.

Η βασική αιτία για την διαρροή πετρελαίου μετά τη βύθιση της πλατφόρμας ήταν η αστοχία του σκυροδέματος στο κάλυμμα της υποθαλάσσιας πετρελαιοπηγής.

 

Θα αλλάξει για πάντα η υπεράκτια βιομηχανία γεώτρησης

Η βύθιση της εξέδρας και οι συνέπειες που ακολούθησαν στον Κόλπο του Μεξικού από την τεράστια διαρροή πετρελαίου θα αλλάξει για πάντα την υπεράκτια βιομηχανία γεώτρησης, τόνισε ο Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, αντιπρόεδρος της BP για την Αμερική και την Ασία

Η Greenpeace από την πλευρά της χαρακτηρίζει την πετρελαιοκηλίδα που έχει προκληθεί στον κόλπο του Μεξικού ως μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές όλων των εποχών, καθώς απειλεί πολύ σημαντικά είδη που βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

Το κόστος περιορισμού της καταστροφής εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισ. δολάρια, ενώ είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για να αποκατασταθεί η οικολογική καταστροφή στην περιοχή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...