Green Profile: FIAT

Με όπλο την καινοτομία και γνώμονα τον περιορισμό των εκπομπών CO2

  • -
  • -
green πρωτιές της Fiat

1987 - Ο πρώτος πετρελαιοκινητήρας άμεσου ψεκασμού σε επιβατικό αυτοκίνητο

green quote

Enrico Atanasio, Διευθύνων Σύμβουλος Fiat Group Automobiles Hellas

«Θεωρούμε ότι η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης σχετικά με το περιβάλλον, θα διασφαλίσει την ενδυνάμωση της ηγετικής θέσης του ομίλου στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης. Ως όμιλος, καταλαμβάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εμπλέξουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβάνοντας τους παραγωγούς ενέργειας, τους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις. Έχουμε δεσμευτεί στην περαιτέρω μείωση των αέριων ρύπων και στην προώθηση του πιο κατάλληλου τρόπου χρήσης ενέργειας σε όλες μας τις δραστηριότητες».

green απόβαση στις ΗΠΑ

Η Fiat επέστρεψε στην αμερικανική αγορά με την παρουσίαση του Fiat 500, ενός από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του στιλ και της τεχνολογίας "Made in Italy", κληρονόμου ενός μοντέλου που αποτέλεσε ένα από τα σύμβολα της αυτοκίνησης. Το 500, μετά την επιτυχή πορεία του στην ευρωπαϊκή αγορά και στην Ιαπωνία, έρχεται να κατακτήσει το ιδιαίτερο κοινό της Βόρειας Αμερικής, με το μοναδικό του στυλ, τις τεχνολογικές του καινοτομίες και την οικολογική του ευαισθησία. Όπως λένε οι Ιταλοί, το 500 ικανοποιεί τις ανάγκες της νέας γενιάς των Αμερικανών που θέλουν ένα ελκυστικό, προσαρμοσμένο στις προσωπικές ανάγκες τους, οικολογικά βιώσιμο και τεχνολογικά προηγμένο αυτοκίνητο, που αντανακλά την εικόνα τους. Η Laura Soave, επικεφαλής της Fiat στη βόρεια Αμερική, τονίζει πως “Το Fiat 500 ήταν πάντα το σωστό αυτοκίνητο στη σωστή στιγμή. Με το νέο Fiat 500 προσφέρουμε ένα πραγματικά ξεχωριστό αυτοκίνητο σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες της αγοράς στη βόρεια Αμερική”.

Το 1987 το Fiat Group παρουσίασε τον πρώτο πετρελαιοκινητήρα άμεσου ψεκασμού με τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας και τοποθετήθηκε στο Fiat Croma. H κατανάλωση καυσίμου ήταν υποδειγματική: 15% χαμηλότερη από έναν κινητήρα πετρελαίου, προηγούμενης γενιάς με προθάλαμο καύσης και 30% λιγότερο από έναν βενζινοκινητήρα.

1990 - Panda Elettra, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής

Η παραγωγή του Panda Elettra ξεκίνησε το 1990. Το αυτοκίνητο ήταν εφοδιασμένο με ηλεκτροκινητήρα και συστοιχίες μπαταριών που προσέδιδαν αυτονομία 70 χιλιομέτρων και μέγιστη ταχύτητα 75 km/h.

1997 - Τεχνολογία Common Rail

Κατά την εξέλιξη της τεχνολογίας άμεσου ψεκασμού, οι ερευνητές της Fiat ανακάλυψαν ότι χρειαζόταν ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο κραδασμών, η κατανάλωση και οι εκπομπές ρύπων. Αυτό έγινε εφικτό το 1997 μετά από χρόνια ερευνών της Fiat και της Bosch με την εφαρμογή της τεχνολογίας Common Rail που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Alfa Romeo 156.

2003 - Flex Fuel

Στη Βραζιλία, η Fiat Powertrain Technologies δημιούργησε την τεχνολογία Flex Fuel, με την οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δύο διαφορετικά είδη καυσίμου, βενζίνη και αιθανόλη σε μίξη μέσα στο ίδιο ρεζερβουάρ για χρήση σε μια ποικιλία κινητήρων και αμαξωμάτων.

2006 - Tetra Fuel

Η Fiat παρουσίασε τον κινητήρα Tetrafuel το 2006, χάρη στον οποίο το Fiat Siena μπορούσε να κινηθεί με αιθανόλη, βενζίνη σε οποιαδήποτε αναλογία ή και μόνο με ένα από τα δύο καύσιμα, καθώς και με φυσικό αέριο.

2009 - Η εμφάνιση της τεχνολογίας MultiAir

Με το εξελιγμένο σύστημα ηλεκτροϋδραυλικού ελέγχου βαλβίδων έγινε δυνατή η σημαντική μείωση της κατανάλωσης, των εκπομπών ρύπων αλλά και της αμεσότερης λειτουργίας του κινητήρα με πιο εξελιγμένο management κινητήρα.

2010 - TwinAir: Ο πρώτος τεχνολογικά προηγμένος δικύλινδρος κινητήρας

Ο πρώτος high-tech δικύλινδρος κινητήρας με κυβισμό μόλις 0,9 λίτρων κάνει χρήση της τεχνολογίας MultiAir μαζί με υπερτροφοδότη επιτυγχάνοντας ισχύ αλλά και οικονομία καυσίμου ασύγκριτα για την κατηγορία του.

Αν για κάτι είναι γνωστή η Fiat, είναι τα ευφυή, οικονομικά και πρακτικά μικρά αυτοκίνητα που πάντα είχε στη γκάμα της. Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει καλύτερο παράδειγμα το 500, που και στην σύγχρονη εκδοχή του ενσαρκώνει τις παραπάνω αξίες, ειδικά στην έκδοση με τον πολυβραβευμένο δικύλινδρο βενζινοκινητήρα τεχνολογίας TwinAir. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι οι green εκδόσεις "MyLife" των Punto, Qubo, Bravo και Doblo που η Fiat παρουσίασε στην Διεθνή Έκθεση της Γενεύης 2011.

Βέβαια, δεν είναι μόνο τα μοντέλα που χαρακτηρίζονται για το green χαρακτήρα τους, αλλά και οι τεχνολογίες που συνεχώς εξελίσσει η ιταλική φίρμα. Στα πλαίσια αυτά, η Fiat δημιούργησε την ξεχωριστή, οικολογική τεχνολογική φίρμα "Air Technologies", την ομπρέλα δηλαδή των green τεχνολογιών του Ομίλου και της Fiat Powertrain Technologies (FPT) όπως οι κινητήρες βενζίνης νέας γενιάς TwinAirMultiAir, οι κινητήρες πετρελαίου Multijet II καθώς και οι κινητήρες CNG - Bifuel, τα νέας γενιάς χειροκίνητα και αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων, όπως το διπλού συμπλέκτη TCT, συστήματα πρόσφυσης, το σύστημα Start&Stop αλλά και άλλες τεχνικές λύσεις που συντελούν στην καλύτερη δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Ένα σημαντικό τμήμα της "Air Technologies" είναι αφιερωμένο στην αφύπνιση της συνείδησης των οδηγών για την υιοθέτηση μιας πιο υπεύθυνης και οικολογικής οδήγησης. Το σύστημα eco:Drive παρέχεται δωρεάν, αναλύει τον τρόπο οδήγησης και προσφέρει στον οδηγό συμβουλές προκειμένου να βελτιστοποιήσει τον τρόπο οδήγησής του, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου αλλά και τις εκπομπές ρύπων. Από το λανσάρισμα του τον Οκτώβριο του 2008, η εφαρμογή έχει «κατέβει» (δωρεάν) περισσότερες από 100.000 φορές και χρησιμοποιείται καθημερινά από 35.000 οδηγούς. Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία για το περιβάλλον, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κοινότητα των χρηστών έχει εξοικονομήσει συνολικά περίπου 3.000 τόνους CO2.

 

Συνεχείς green διακρίσεις

Η δέσμευση της Fiat Automobiles για την προστασία του περιβάλλοντος αποδεικνύεται κυρίως από το γεγονός πως για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της JATO Dynamics (οίκος παροχής συμβουλών και έρευνας), η ιταλική φίρμα πέτυχε τα χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών CO2 για τα οχήματα που πουλήθηκαν στην Ευρώπη, με μέση μέτρηση 123,1 g/km για το 2010 (4,7 g/km κάτω από το μέσο όρο του 2009), επίδοση σημαντικά χαμηλότερη από το στόχο των 130 g/km που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2015.

Πολλά βραβεία έχει αποσπάσει και ο κινητήρας TwinAir της Fiat Powertrain, με τα σημαντικότερα να προέρχονται από το διεθνή διαγωνισμό για τους καλύτερους κινητήρες του 2011. Εκτός από την ύψιστη διάκριση του “International Engine of the Year 2011”, ο δικύλινδρος κινητήρας των 875 κ.εκ. κέρδισε ακόμη στις κατηγορίες κάτω των 1.000 κ.εκ., “Best New Engine 2011” και “Best Green Engine 2011”. Πρόκειται για τον πιο οικολογικό βενζινοκινητήρα στον κόσμο, σύμφωνα με τον νέο ευρωπαϊκό κύκλο οδήγησης (στοιχεία 2011), αφού οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 95 g/km. Επίσης, είναι εξαιρετικά «ολιγαρκής» σε καύσιμα, αφού χρειάζεται μόλις 4,1 lt/100 km κατά μέσο όρο! Μια ακόμη διάκριση για τον TwinAir ήρθε στα πλαίσια του θεσμού "Ελληνικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2011", με τον δικύλινδρο κινητήρα να κερδίζει το βραβείο «Φιλικότητα προς το Περιβάλλον».

Βέβαια, η ευαισθησία της Fiat για το περιβάλλον δεν σταματάει στη σχεδίαση αυτοκινήτων και την εξέλιξη τεχνολογιών. Αντίθετα, κατά καιρούς λανσάρει νέα προγράμματα green χρήσης των αυτοκινήτων της από τους πελάτες της, όπως το πρόγραμμα green CHECK-UP της ελληνικής αντιπροσωπείας που προσέφερε τη δυνατότητα σε όλους τους κατόχους αυτοκινήτων του ομίλου Fiat να πραγματοποιήσουν δωρεάν έλεγχο 4 σημείων (φθορά και πίεση ελαστικών, φίλτρο αέρα, φίλτρο γύρης και εξάτμιση) για τη σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου και την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

 

Κινητήρες MultiAir και LPG

Η Fiat σχεδίαζε πάντα έξυπνους, μικρούς και οικονομικούς κινητήρες, ενώ φημίζεται κυρίως για τους τεχνολογικά προηγμένους diesel τεχνολογίας MultiJet. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους βενζινοκινητήρες. Η τεχνολογία MultiAir αποτελεί μια από τις πληρέστερες νέες προτάσεις στον τομέα των κινητήρων. Χάρη στην ηλεκτρο-υδραυλική μεταβλητή ενεργοποίηση των βαλβίδων εισαγωγής, είναι δυνατός ο έλεγχος του φορτίου του κινητήρα μέσω των βαλβίδων εισαγωγής, εξαλείφοντας τη χρήση της «πεταλούδας» προς όφελος της αποτελεσματικότητας της καύσης στη λειτουργία με μερικό φορτίο και κατά συνέπεια προς όφελος της κατανάλωσης. Η τεχνολογία MultiAir χρησιμοποιείται στα περισσότερα μοντέλα της Fiat προσφέροντας τα παρακάτω οφέλη:

  • Αύξηση μέγιστης ισχύος κατά 10%
  • 15% περισσότερη ροπή
  • Χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και μειωμένη κατά 10% εκπομπή CO2
  • Αμεσότερη επιτάχυνση

Παράλληλα με την εξέλιξη green τεχνολογιών για βενζινοκινητήρες και diesel, η Fiat δημιούργησε μια νέα σειρά κινητήρων φυσικού αερίου αλλά και υγραερίου (LPG). Πρόσφατα, η ιταλική εταιρεία τοποθέτησε κινητήρες LPG στα Panda, Punto και Bravo, ένα σύστημα που σχεδίασε και κατατασκεύασε η ίδια - έχοντας ήδη την εμπειρία από τους κινητήρες φυσικού αερίου. Οι νέοι κινητήρες τοποθετούνται απευθείας στο εργοστάσιο παραγωγής, ενώ ένα σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρουν είναι η αύξηση της συνολικής αυτονομίας του οχήματος, καθώς σε αυτήν της βενζίνης, προστίθεται και η αυτονομία που προέρχεται από το υγραέριο ως εναλλακτικό καύσιμο.

 

Ενέργειες ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή

Ο όμιλος Fiat έχει ξεκινήσει την εφαρμογή πενταετούς πλάνου με στόχο τη μείωση κατά 15% της χρήσης ενέργειας και εκπομπής αέριων ρύπων έως το 2014. Στόχος είναι αφενός να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα και αφετέρου να αυξήσει την κερδοφορία του μέσω της μείωσης των δαπανών που συνδέονται άμεσα με τη χρήση ενέργειας. Το πενταετές πλάνο περιλαμβάνει:

  • ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων παραγωγής,
  • αγορά ενέργειας από πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική κ.α,
  • περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος ελέγχου και στοχοθέτησης και όλων των υπόλοιπων κλάδων εκτός παραγωγής, για τον ακριβή έλεγχο κατανάλωσης ενέργειας,
  • διασφάλιση συστήματος ενεργειακής απόδοσης σε όλα τα εργοστάσια που θα δημιουργηθούν στο μέλλον και
  • ενίσχυση κουλτούρας για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στους εργαζομένους.

Κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, ο όμιλος Fiat αναγνώρισε τις βασικές ενέργειες στις οποίες θα εστιάσει, οι οποίες είναι:

  • Ανάκτηση θερμότητας από αέρια καύσης
  • Ενίσχυση θερμικής μόνωσης
  • Τηλεχειρισμός φωτιστικών συστημάτων LED
  • Χρήση αποδοτικότερων ηλεκτρικών κινητήρων
  • Τοποθέτηση μετατροπέων στους ηλεκτρικούς κινητήρες
  • Ελαχιστοποίηση απωλειών πεπιεσμένου αέρα και ατμού.

Στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης των αποτελεσμάτων του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, ο Όμιλος FIAT προχώρησε το 2010 στην πιστοποίηση κατά ISO 14001 όλων των ευρωπαϊκών εργοστασίων του, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012. Παράλληλα, 114 εργοστάσια του Ομίλου παγκοσμίως πιστοποιήθηκαν για τη λειτουργία τους σύμφωνα με τα πρότυπα World Class Manufacturing (WCM). Το συγκεκριμένο πρότυπο είναι ένα ολοκληρωμένο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας ενός εργοστασίου, το οποίο περιλαμβάνει τομείς από την περιβαλλοντική διαχείριση και ασφάλεια στην εργασία έως την συντήρηση και τις διαδικασίες. Στο τέλος του 2009, από τα 114 εργοστάσια του Ομίλου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, 17 είχαν επιτύχει χάλκινο επίπεδο πιστοποίησης και 6 έλαβαν την ασημένια πιστοποίηση. Όλες οι δραστηριότητες είναι προσανατολισμένες προς τους ακόλουθους στόχους:

  • μηδέν ατυχήματα,
  • μηδέν απόβλητα,
  • μηδέν βλάβες και
  • μηδέν αποθέματα.

 

Τι μας επιφυλάσσει η Fiat για το μέλλον;

Τα μελλοντικά green πλάνα της Fiat περιλαμβάνουν τόσο υβριδικά όσο και ηλεκτρικά μοντέλα. Αν και ακόμη τίποτε δεν είναι επίσημο, έχουμε πληροφορίες για την εξέλιξη υβριδικής έκδοσης του Fiat 500 TwinAir με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη TCT, έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα 8 ίππων, σύστημα Start&Stop και εκπομπές CO2 στα 70 g/km μόλις. Επιπλέον, το 500 είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αποκτήσει και ηλεκτρική έκδοση μέχρι τα τέλη του 2012, εξελιγμένη από την Chrysler.

 

green μοντέλα της Fiat

Fiat 500

Το στυλάτο 500ράκι είναι διαθέσιμο σε δύο ιδιαίτερα green εκδόσεις: την 900 TwinAir και την 1.3 ΜΤJ 95 PS (diesel) με εκπομπές CO2 95 και 104 g/km αντίστοιχα.

Fiat Panda

Στην έκδοση 1.2 ο ανανεωμένος βενζινοκινητήρας των 69 PS εκπέμπει CO2 113 g/km, ενώ υπάρχει διαθέσιμος και σε έκδοση υγραερίου (LPG).

Fiat Punto Evo

Πιο green έκδοση είναι η MyLife, στην οποία o diesel 1.3 MTJ των 85 PS έχει εκπομπές CO2 μόλις 95 g/km. Υπάρχει και η έκδοση των 75 PS με 104 g/km.

Fiat Qubo

Ο 1.300άρης diesel MTJ του μικρού πολυμορφικού αποδίδει 75 ίππους και εκπέμπει CO2 κατά μέσο όρο 113 g/km.

VIDEOS

FIAT 500 & 500C TWINAIR

Fiat Eco:Drive

Fiat TwinAir engine

Fiat MultiAir Technology

Fiat Punto Evo MyLife

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...