Διακοπές με ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε νησί - Πού θα φορτίσεις μόλις φτάσεις στο λιμάνι;

Το φετινό καλοκαίρι, τα νησιά της Ελλάδας αναμένεται να κατακλυστούν από επισκέπτες. Πολλοί από αυτούς θα μπουν στο πλοίο με ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το θέμα είναι που θα φορτίσουν όταν φτάσουν εκεί. Ας δούμε τους φορτιστές κοντά στα λιμάνια σε 25 δημοφιλή νησιά.

  • -
  • -

Όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα και σκοπεύουν να μετακινηθούν με καράβι, θα πρέπει να λάβουν υπόψη το όριο του 40% που έχει θέσει το Υπουργείο Ναυτιλίας με την τελευταία του εγκύκλιο.

Το 40% είναι ένα ποσοστό που επιτρέπει σε οποιοδήποτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο να κινηθεί από το λιμάνι μέχρι το κατάλυμα ή ακόμα και να κάνει τις διαδρομές της πρώτης μέρας των διακοπών.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1ee44499f50fcca60e38176cd0d8391b.jpg

Ωστόσο, υπάρχει πάντα σοβαρό ενδεχόμενο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να μην μπει μέσα στο καράβι με την μπαταρία ακριβώς στο 40%, αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό. Επιπλέον, ακόμα κι αν το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας καλύψει τις ανάγκες της πρώτης μέρας, κάποια στιγμή θα χρειαστεί ανεφοδιασμός με ρεύμα.

Δείτε ακόμα: Ελλάδα: Έχουν φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα νησιά; Δείτε αναλυτικά

Πού θα φορτίσεις στα 25 πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας;

Στην παρακάτω λίστα έχουμε βρει τα 25 δημοφιλέστερα νησιά με βάση τα ξένα sites παροχής τουριστικών πληροφοριών. Σε αυτά θα αναφέρουμε ποιος είναι ο πιο κοντινός φορτιστής στο λιμάνι, αλλά και εκείνος που εμείς προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε.

Σε πολλές περιπτώσεις ο φορτιστής που είναι πιο κοντά στο λιμάνι είναι ένας AC. Θεωρητικά αυτός είναι η πρώτη επιλογή, όμως αν υπάρχει DC φορτιστής σε κοντινή απόσταση, σίγουρα θα στραφούμε σε αυτήν τη λύση, καθώς όταν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο συνδέεται σε DC, φορτίζει σημαντικά πιο γρήγορα (η διαφορά ταχύτητας σε σχέση με τους AC εξαρτάται από την ισχύ που έχει ο DC ταχυφορτιστής, καθώς δεν είναι όλοι ίδιοι).

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/0f16b58f3680847a336c3547a685b0cb.jpg

1. Σαντορίνη

Πιο κοντά στο λιμάνι είναι ένας φορτιστής της incharge στην επαρχιακή οδό Φυρών-Όρμου Περίσσης, όμως προτείνουμε τον DC των 60 kW που βρίσκεται στο πρατήριο της Avin στο Εμπορείο.

2. Μύκονος

Η Μύκονος έχει πολλούς φορτιστές, μεταξύ των οποίων και τέσσερις DC ταχυφορτιστές. Σε μικρότερη απόσταση από το λιμάνι θα βρείτε εκείνον της Protergia  Charge (Chargespot), στο πρατήριο της Aegean.

3. Κέρκυρα

Γεμάτη με DC ταχυφορτιστές είναι και η Κέρκυρα, με τέσσερις από αυτούς να είναι πολύ κοντά στο λιμάνι. Ο πιο γρήγορος είναι εκείνος με ισχύ 150 kW στο parking του super market A/Β Βασιλόπουλος, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο της ΔΕΗ Blue.

4. Ρόδος

Αν εξαιρέσουμε την Κρήτη λόγω έκτασης, η Ρόδος είναι το νησί με τους περισσότερους φορτιστές στην Ελλάδα. Γύρω από το λιμάνι υπάρχουν πολλοί AC σταθμοί, όμως ελάχιστα πιο μακριά είναι δύο φορτιστές της ΔΕΗ Blue, ο ένας στην μαρίνα Ρόδου και ο άλλος στην εταιρεία Xenakis moto. Το νησί διαθέτει και φορτιστή 180 kW, από τη ΔΕΗ Blue, στην Audi Ξενάκης, μετά τη Βρυσιά και κοντά στις Αμμούδες.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2d605eeceb993d2c5e7805a396212026.jpg

5. Κρήτη

Για την Κρήτη δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Το νησί είναι πολύ μεγάλο σε έκταση και γεμάτο με φορτιστές κάθε είδους, με την βόρεια πλευρά να έχει σαφές πλεονέκτημα. Τα τέσσερα μεγάλα λιμάνια, δηλαδή τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και ο Άγιος Νικόλαος έχουν όλα DC φορτιστές σε μικρή απόσταση από την προβλήτα. Ειδικά στα Χανιά, ο πρώτος DC ταχυφορτιστής είναι σχεδόν μέσα στην περίφραξη του λιμανιού.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/245e504c4ebc42781044a07659a673ab.jpg

6. Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος δεν έχει ακόμα DC ταχυφορτιστή, οπότε θα διαλέξουμε τον AC που είναι πιο κοντά στο λιμάνι Αυτός είναι έξω από το SMK Group, μόλις 850 μέτρα από τον λιμενοβραχίονα.

7. Νάξος

Στη Νάξο συναντάμε έναν AC φορτιστή δίπλα στο λιμάνι, όμως αν οδηγήσουμε λίγα λεπτά ακόμα υπάρχει DC της Chargespot στα Αγκίδια, σε ένα πρατήριο της Aegean.

8. Πάρος

Η κατάσταση είναι παρόμοια στην Πάρο. Κοντά στο λιμάνβι συναντάμε μόνο AC Wallbox, όμως το νησί διαθέτει και δύο DC ταχυφορτιστές. Μεταξύ των δύο ο πιο κοντινός είναι εκείνος στη Νάουσα, αν και η διαφορά με εκείνον που συναντάμε στην Πούντα είναι μικρή.

9. Σκιάθος

Δεδομένου του μεγέθους και της επισκεψιμότητας που έχει, η Σκιάθος κάνει την έκπληξη έχοντας DC ταχυφορτιστή, ο οποίος μάλιστα είναι πάρα πολύ κοντά στο λιμάνι, σε ένα πρατήριο της Shell.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/41f71b631535c0cbc686d72d374fcbd0.jpg

10. Κως

Η Κως ήταν από τα πρώτα νησιά που απέκτησαν υποδομές φόρτισης, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη ότι έχουν και δύο DC ταχυφορτιστές. Ο ένας είναι ελάχιστα στενά μακριά από το λιμάνι, λειτουργεί από την ElpeFuture και είναι σε πρατήριο της EKO. Ο άλλος είναι έξω από το αεροδρόμιο, σε πρατήριο της Shell.

11. Μήλος

Η Μήλος δεν έχει επενδύσει πολύ στις υποδομές φόρτισης, με τους διαθέσιμους σταθμούς να είναι μόλις δύο, αμφότεροι AC. Ο ένας είναι στην περιοχή Πολλώνια κι ο άλλος στην παραλία Παλαιοχώρι.

12. Σύρος

Παρότι πρόκειται για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η Σύρος έχει μόλις δύο AC φορτιστές και κανέναν DDC ταχυφορτιστή. Με βάση την απόσταση από το λιμάνι ο πρώτος βρίσκεται στα Τάλαντα, ενώ ο δεύτερος στα Κατάφια.

13. Τήνος

Στην Τήνο θα βρούμε αρκετούς φορτιστές, αν και όλοι AC, με τρεις εξα αυτών να είναι γύρω από το λιμάνι. Ο πρώτος είναι στο κατάλυμα Anastasia Studios, ο δεύτερος στο Tinos Car Station (ΔΕΗ Blue) και ο τρίτος στο super market Μασούτης (Protergia).

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/88324dcf503aa35c3a5a64c7a9ff2e03.jpg

14. Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά έχει τρία βασικά λιμάνια, τον Πόρο, την Σάμη και το Ληξούρι. Κοντά στην Σάμη δεν υπάρχει φορτιστής, κοντά στον Πόρο θα βρούμε δύο AC σε δύο καταλύματα, όμως η καλύτερη εικόνα είναι στο Ληξούρι, με δύο AC να βρίσκονται λίγα μέτρα μακριά από την περίφραξη του λιμανιού. Στην Κεφαλονιάυπάρχει και DC ταχυφορτιστής από την NRG (incharge) στο Αργοστόλι, σε πρατήριο της Shell.

15. Σάμος

Φτάνοντας στο Βαθύ της Σάμου ο χρήστης ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα βρει σχεδόν αμέσως DC ταχυφορτιστή, ο οποίος βρίσκεται σε πρατήριο της BP και λειτουργεί από την ElpeFuture, οπότε αυτός είναι η προφανής επιλογή.

16. Λέσβος

Δίπλα στο λιμάνι θα βρούμε ένα AC φορτιστή της Chargespot, όμως ελάχιστα km πιο πέρα υπάρχει DC ταχυφορτιστής της ΔΕΗ Blue στον Σκλαβενίτη, οπότε αν η μπαταρία έχει επαρκές ποσοστό και ο χρόνος δεν περισσεύει, επιλέγουμε αυτόν τον φορτιστή.

17. Σκύρος

Η Σκύρος έχει τρεις AC φορτιστές, με τον έναν να είναι στο Pegasus Apatments, αρκετά κοντά στο λιμάνι. Οι άλλοι δύο είναι στην ανατολική πλευρά του νησιού. Αν και οι φορτιστές είναι λίγοι, τουλάχιστον η διασπορά τους σημαίνει ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα εξυπηρετηθεί, σε όποια πλευρά κι αν επιλέξει να κινηθεί.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b42b8cf93cf7a19d6d0cfea8ffa7393a.jpg

18. Σκόπελος

Τρεις AC φορτιστές έχει και η Σκόπελος, με τους δύο σε ελάχιστη απόσταση από το λιμάνι. Ο πρώτος που συναντάμε έχει εγκατασταθεί από τον δήμο και προσφέρει δωρεάν φόρτιση.

19. Θάσος

Κατεβαίνοντας στο λιμάνι της Θάσου η απόσταση μέχρι τον πρώτο φορτιστή είναι μικρή. Αν και με αυστηρά κριτήρια ο πρώτος που συναντάμε είναι AC, εννοείται ότι θα προτιμήσουμε τον DC των Lidl. Όχι για την δωρεάν φόρτιση, αλλά για το κέρδος σε ταχύτητα. Πάντως, καλό θα ήταν αν δεν έχουμε σκοπό να ψωνίσουμε από το κατάστημα, να μην χρησιμοποιήσουμε τον φορτιστή. Ο σκοπός του είναι η προσέγγιση πελατών. Ας μην εκμεταλλευόμαστε μία δωρεάν παροχή που έχει γίνει με σκοπό το κέρδος, για να υπάρχουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες κι από άλλες επιχειρήσεις.

20. Κύθηρα

Μικρό νησί τα Κύθηρα, αλλά με τέσσερις φορτιστές κανένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, έστω κι αν είναι AC. Το παράδοξο είναι ότι κανένας δεν βρίσκεται στο Διακόφτι, δηλαδή το λιμάνι. Αντίθετα, τους συναντάμε στην πόλη των Κυθήρων, στο Άνω Λιβάδι και στα Κοντολιάνικα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ace9ee56309ad82df9ed61265b4c736d.jpg

21. Χίος

Η Χίος έχει πολλούς φορτιστές, αλλά είναι όλοι AC, Ωστόσο, πολλοί είναι πέριξ του λιμανιού. Οι δύο πιο κοντινοί είναι ο ένας στο Hotel Chandris μέρος του fortizo network και ο δεύτερος είναι στο My Market Kalampoka, με το δίκτυο στο οποίο ανήκει να είναι εκείνο της incharge.

22. Κύθνος

Η Κύθνος έχει ένα από τα πιο πυκνά δίκτυα φόρτισης ανάμεσα στα ελληνικά νησιά, αν και αποτελείται αποκλειστικά από AC. Μέσα στο λιμάνι βρίσκουμε τον πρώτο από αυτούς, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Kythnos Smart Island και λειτουργεί από την πλατφόρμα της Joltie.

23. Σέριφος

Οι τέσσερις AC φορτιστές για το μέγεθος της Σερίφου μάλλον αποτελούν ευχάριστη έκπληξη. Όταν βγείτε από το καράβι, θα βρείτε δύο σε κοντινή απόσταση. Ο ένας είναι στο κατάλυμα Dorkas Rooms και ο άλλος στο Camaraki Charging Area.

24. Άνδρος

Στην Άνδρο συμβαίνει το εξής παράδοξο που συναντάμε και σε λίγα ακόμα νησιά. Το λιμάνι δεν είναι και η πρωτεύουσα. Στο λιμάνι της Άνδρου, στο Γαύριο, υπάρχει μόνο ένας AC φορτιστής στο super market Μασούτης και λειτουργεί από το δίκτυο incharge. Αν και το νησί έχει ακόμα τέσσερις AC, θα τους βρούμε στην πόλη της Άνδρου.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b2cd7f7d639650675ea02a92c8ba7bd1.png

25. Σίφνος

Η Σίφνος έχει μόλις δύο φορτιστές, όμως κάνει την ανατροπή καθώς ο ένας είναι DC ταχυφορτιστής. Λειτουργεί μέσω της ΔΕΗ Blue, αλλά είναι στον Πλατύ Γιαλό, στο νότιο άκρο του νησιού, το οποίο όμως είναι μικρό. Αν και ο DC ταχυφορτιστής είναι στο άλλο άκρο του νησιού, η απόσταση από το λιμάνι είναι μόλις 14 km. 

Δείτε όλους τους φορτιστές, σε όλον τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, πατώντας εδώ.

Στην λίστα δεν συμπεριλάβαμε την Αστυπάλαια, καθώς η υιοθέτηση του νησιού από το Volkswagen Group έχει οδηγήσει στη δημιουργία πάρα πολύ πυκνού δικτύου φορτιστών, κάτι που ήταν αναμενόμενο στα πλαίσια του προγράμματος e-Astypalaia.