Χτύπησες τη ζάντα στο αυτοκίνητο; Πως φτιάχνεται χωρίς να δώσεις μια περιουσία

Τα πεζοδρόμια που εξέχουν και οι λακκούβες είναι… θανάσιμοι εχθροί των ζαντών. Τι μπορείς να κάνεις αν τις χτυπήσεις και έχουν γρατσουνιά;

  • -
  • -

Οι ζάντες αλουμινίου θεωρούνται πλέον βασικό κομμάτι του εξοπλισμού στα καινούργια αυτοκίνητα, με ελάχιστα μοντέλα να μην τις περιλαμβάνουν στα στάνταρ. Όσο όμορφες είναι στο μάτι όμως, τόσο… θα στενοχωρηθείς αν τη χτυπήσεις σε ένα πεζοδρόμιο, προκαλώντας γδαρσίματα, ακόμη και μικρό σπάσιμο. Και αν υπολογίσουμε τους πολύ στενούς δρόμους των πόλεων που μας αναγκάζουν να παρκάρουμε πολύ κοντά στο πεζοδρόμιο, αλλά και τις κακοτεχνίες της ασφάλτου, δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμη και στον πιο προσεκτικό οδηγό. Τι κάνεις όταν την χτυπήσεις, όμως; Για αρχή, διατήρησε την ψυχραιμία σου. Το πρόβλημα είναι μικρότερο από ότι νομίζεις και σίγουρα, δεν θα χρειαστείς μια περιουσία για να τη φτιάξεις!

Επισκευή ζάντας αυτοκινήτου - Πόσο κοστίζει;

Για αρχή, να πούμε ότι η πιο σωστή λύση για την επισκευή της ζάντας σε περίπτωση χτυπήματος, είναι να εμπιστευθείς έναν επαγγελματία. Υπάρχουν πολλά έμπειρα καταστήματα που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με επισκευές ζαντών, οπότε η πρώτη κίνηση είναι να επισκεφθείς κάποιο από αυτά και να πάρεις μια προσφορά. Αν και η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν είναι «ασφαλές» να πούμε τιμές, με δεδομένο ότι η ζημιά μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από το συνηθισμένο, ένα απλό βάψιμο στη ζάντα κυμαίνεται γύρω από το φάσμα των 50 €. Τώρα, αν χρειάζεται και επισκευή λόγω σπασίματος ή άλλου προβλήματος, η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα.

Το τελικό αποτέλεσμα μετά την επισκευή είναι σχεδόν άριστο. Η ζάντα επιστρέφει στην εργοστασιακή της κατάσταση και οι διαφορές δεν εντοπίζονται ούτε από τα πιο έμπειρα μάτια. Σε παλαιότερα αυτοκίνητα όμως που το χρώμα στη ζάντα έχει ξεθωριάσει ή πιο ταλαιπωρημένους τροχούς, είναι πιο σωστό να βαφτούν-επισκευαστούν και οι δύο ζάντες της ίδιας πλευράς προκειμένου να μην υπάρχει οπτική διαφορά. Για παράδειγμα, αν το «πρόβλημα» είναι στον εμπρός αριστερό τροχό, καλύτερα να βαφτεί και ο πίσω αριστερός. Επίσης να τονίσουμε ότι οι περισσότερες ζημιές στις ζάντες, επιδιορθώνονται, όμως οι ειδικοί θα σου πουν αν είναι ασφαλές να προχωρήσεις σε επισκευή, καθώς αν η ζάντα έχει σπάσει ολοκληρωτικά (ύστερα από τρακάρισμα, ας πούμε) ίσως να μην είναι σωστό να φτιαχτεί.

Δείτε ακόμη: Τι παγίδες κρύβει μια γρατσουνιά σε αυτοκίνητο leasing;

Ο φθηνότερος τρόπος να φτιάξεις τις ζάντες

Τώρα, αν το ποσό που θα ζητηθεί από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία σου φαίνεται υψηλό, μπορείς να κάνεις και μερικά πράγματα μόνος σου, στην περίπτωση που «πιάνουν» τα χέρια σου. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά σπρέι για ζάντες, άρα μπορείς να αγοράσεις μερικά τέτοια, να αφαιρέσεις τους τροχούς και αφού καλύψεις τα σημεία που δεν θες να βαφτούν (τα λάστιχα, για παράδειγμα) τις ψεκάζεις σε όλες τις μεριές. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι αντάξιο με αυτό που θα προκύψει από τον επαγγελματία, ούτε θα διαρκέσει τόσο, όμως το κόστος είναι σημαντικά μικρότερο. Σε αυτή την περίπτωση πάντως, αν υπάρχει κάποιο σπάσιμο στη ζάντα, απλώς θα βαφτεί και θα συνεχίσει να φαίνεται, σε αντίθεση με τη δουλειά που θα κάνει ένα κατάστημα που θα επιδιορθώσει το σημείο και μετά θα βάψει τον τροχό.