Άλλος οδηγός στην ασφάλεια αυτοκινήτου - Πρέπει να δηλωθεί;

Για να μην βρεθείτε εκτεθειμένοι σε κινδύνους δείτε τι ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να είστε απόλυτα καλυμμένοι σε περίπτωση ατυχήματος.

  • -
  • -

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών ζητούν να δηλωθούν όλοι οι οδηγοί που οδηγούν τακτικά ένα όχημα.  Κατ' επέκταση μπορεί ο/η σύζυγος να οδηγεί το αυτοκίνητό σας, αλλά το σωστό είναι να έχει δηλωθεί ως δεύτερος οδηγός, κατά την σύναψη της ασφάλειας.

Η υποχρεωτική περίπτωση

Η μόνη περίπτωση στην οποία είναι υποχρεωτικό και απαραίτητο να δηλωθεί στην ασφαλιστική άλλος οδηγός από τον κύριο ασφαλισμένο, είναι όταν αυτός εντάσσεται σε κατηγορία πρόσθετου κινδύνου, όπως όταν είναι νέος οδηγός ή ηλικιωμένος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ασφαλιστικό συμβόλαιο επιβαρύνεται με επασφάλιστρο, το οποίο θα πρέπει να ενταχθεί στο συμβόλαιο και να εξοφληθεί προκειμένου να ισχύσει απρόσκοπτα η κάλυψη. Κατόπιν ενημέρωσης η ασφαλιστική εταιρία εκδίδει πρόσθετη πράξη η οποία ενημερώνει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και εντάσσει τον πρόσθετο οδηγό στις καλύψεις.

Αν ο ασφαλισμένος οδηγός  ή οι πρόσθετα ασφαλισμένοι οδηγοί του οχήματος ανήκει ήδη σε κατηγορία που επιδέχεται επασφάλιστρο και το επασφάλιστρο αυτό έχει τακτοποιηθεί, δεν υπάρχει καμία πρόσθετη υποχρέωση.

Για παράδειγμα: αν το ασφάλιστρο αφορά νέο οδηγό κάτω των 23 ετών, τότε αυτό έχει ήδη επιβαρυνθεί με το σχετικό επασφάλιστρο (νέου οδηγού) και καλύπτει κάθε πρόσθετο οδηγό ηλικίας κάτω των 23 ετών.

Αντίστοιχα αν ο ασφαλισμένος οδηγός έχει δίπλωμα που έχει εκδοθεί σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών τότε έχει ήδη επιβαρυνθεί με το αντίστοιχο επασφάλιστρο (πρωτόπειρου οδηγού) επιτρέποντας σε κάθε πρωτόπειρο οδηγό να το οδηγεί με ενεργή και ισχύουσα κάλυψη.

Αν και εφόσον ο κάθε έκτακτος ή πρόσθετος τακτικός οδηγός εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με αυτή που προδιαγράφεται στο συμβόλαιο, η κάλυψη ισχύει και δεν απαιτείται καμία πρόσθετη ενέργεια.

Δείτε ακόμα: Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων το 2024

Παρόλα αυτά, και με δεδομένο ότι η ένταξη πρόσθετων οδηγών στο ασφάλιστρο δεν έχει κόστος, καλό είναι όλοι οι πρόσθετοι τακτικοί οδηγοί να δηλώνονται.

Πηγή: Cosmote Insurance