Τι γίνεται αν βάλεις diesel σε αυτοκίνητο βενζίνης; Τι πρέπει να κάνεις [video]

Τα λάθη είναι ανθρώπινα και μπορεί να συμβούν στον οποιονδήποτε. Όμως, τι πρέπει να κάνεις αν βάλεις λάθος καύσιμο στο αυτοκίνητό σου;

  • -
  • -

Στους δρόμους κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα, με κινητήρες διαφορετικών τύπων. Τα μοντέλα που κινούνται από μοτέρ βενζίνης και πετρελαίου είναι πάρα πολλά, οπότε δεν είναι και τόσο σπάνιο να μπει λάθος καύσιμο στο βενζινάδικο. Ωστόσο, αν συμβεί κάτι τέτοιο, η ζημιά καραδοκεί, για αυτό και θα πρέπει να αναλάβουμε γρήγορα δράση. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να προλάβουμε την κατάσταση και να μη χρειαστεί να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Για αυτό πρέπει πάντα να βλέπουμε τι καύσιμο μπήκε στο ρεζερβουάρ μας πριν βάλουμε μπροστά στο πρατήριο, από την αντλία που χρησιμοποιήθηκε ή από την απόδειξη.

Ποια είναι τα σημάδια αν μπει diesel σε αυτοκίνητο βενζίνης;

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι το αντίστροφο, να μπει δηλαδή βενζίνη σε αυτοκίνητο πετρελαίου. Η μάνικα του diesel έχει φαρδύτερο «λαιμό», άρα είναι πιο δύσκολο να μπει σε μοντέλο με κινητήρα βενζίνης. Στα τελευταία, το στόμιο του ρεζερβουάρ είναι στενότερο, για να αποφευχθεί το φαινόμενο του λάθος καυσίμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, υπάρχει τρόπος να μπει η λάθος αντλία, ειδικά σε παλαιότερα αυτοκίνητα που δεν έχουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Τι γίνεται τότε; Αρχικά, να πούμε ότι το diesel και η βενζίνη μπορεί να έχουν κάποια κοινά, όμως πρόκειται για δυο πολύ διαφορετικά καύσιμα.

Δείτε ακόμη: Κάποιος έβαλε... diesel σε μια McLaren F1!

Αντίστοιχα διαφορετικός είναι και ο τρόπος που λειτουργούν οι εκάστοτε κινητήρες. Για παράδειγμα οι diesel δεν χρησιμοποιούν μπουζί για να γίνει η ανάφλεξη στον θάλαμο καύσης, αφού αυτή γίνεται μέσω της συμπίεσης, σε αντίθεση με τους βενζινοκινητήρες. Επίσης, το diesel είναι λιγότερο εύφλεκτο από την βενζίνη. Αυτό σημαίνει ότι αν μπει σε έναν βενζινοκινητήρα, το μοτέρ θα δυσκολεύεται να λειτουργήσει με το συγκεκριμένο καύσιμο. Τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά θα εκδηλωθούν γρήγορα και ο οδηγός θα πρέπει να έχει τα απαραίτητα αντανακλαστικά ώστε να το καταλάβει και να σταματήσει τη λειτουργία του.

Τι θα συμβεί αν λειτουργήσει ο βενζινοκινητήρας με diesel;

Αν ο οδηγός προλάβει την κατάσταση και το αντιληφθεί έγκαιρα, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει δημιουργηθεί μεγάλη ζημιά στο αυτοκίνητο. Θα χρειαστεί σίγουρα αντικατάσταση το φίλτρο καυσίμου, καθώς και ένας καλός καθαρισμός στο ευρύτερο κύκλωμα, όμως λογικά δεν θα υπάρχουν θέματα με μπεκ, αντλία καυσίμου ή τον ίδιο τον κινητήρα. Αντίθετα, αν μπει βενζίνη σε πετρελαιοκινητήρα, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και δεν αποκλείεται ο ιδιοκτήτης να «πάρει στο χέρι» την τρόμπα πετρελαίου και τα μπεκ. Ειδικά αν υπήρχε αρκετή ποσότητα βενζίνης στο ντεπόζιτο και προστέθηκε λίγο πετρέλαιο, ίσως να μην προκληθεί και καμία ζημιά.

Τι κάνω αν βάλω diesel σε βενζινοκίνητο αυτοκίνητο;

 

Για αρχή, να πούμε ότι το πιο σημαντικό είναι ο οδηγός να ζητάει συγκεκριμένα τι καύσιμο θέλει στο πρατήριο, για να περιοριστούν οι πιθανότητες λάθους. Εκφράσεις όπως «το γεμίζουμε» ή «βάλε μου 50 ευρώ» δεν υποδεικνύουν στον εργαζόμενο το είδος καυσίμου. Καλύτερα να προσθέσουμε μια λέξη, λέγοντας «βάλε μου 50 ευρώ βενζίνη» για παράδειγμα και παράλληλα, να τσεκάρουμε ποια μάνικα έπιασε με το χέρι του. Είναι εύκολο να ξεχωρίσουμε αν πρόκειται για αυτή της βενζίνης ή του πετρελαίου. Τώρα, αν το λάθος γίνει, μόλις το συνειδητοποιήσουμε σταματάμε δεξιά και καλούμε οδική βοήθεια για να μας πάει στο συνεργείο. Εκεί, θα πρέπει να καθαριστεί το ντεπόζιτο μαζί με το κύκλωμα καυσίμου και ο μηχανικός θα ελέγξει αν προκλήθηκε κάποιο πρόβλημα.