Πάω με 130 km/h και μου «παίζουν» τα φώτα! Είναι νόμιμο;

Όταν κινείσαι ήδη με το ανώτατο όριο ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομο, έχει δικαίωμα κάποιος να απαιτεί να σε περάσει; Τι λέει ο ΚΟΚ για αυτό το συχνόα φαινόμενο των ελληνικών δρόμων.

  • -
  • -

Πολλοί οδηγοί κινούνται γρήγορα στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας της εθνικής οδού, και κάνουν σινιάλο με τα φώτα στους οδηγούς που προπορεύονται για να τους προσπεράσουν. Τι γίνεται όμως όταν ο προπορευόμενος οδηγός κινείται ήδη με 130 km/h, δηλαδή με το μέγιστο όριο ταχύτητας των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων; Έχει δικαίωμα ο πιο βιαστικός οδηγός να απαιτεί να περάσει, θα πρέπει να αρκεστεί στη μέγιστη νόμιμη ταχύτητα κίνησης;

fota

Τι λέει ο ΚΟΚ για την κίνηση στην αριστερή λωρίδα

Το Άρθρο 29 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αναφέρει πως η ακραία αριστερή λωρίδα χρησιμοποιείται από επιβατηγά οχήματα ή μοτοσικλέτες ως λωρίδα προσπέρασης και καθίσταται και αυτή λωρίδα κυκλοφορίας, εφόσον οι υπόλοιπες λωρίδες τελούν υπό καθεστώς κυκλοφοριακής συμφόρησης, ωστόσο, εδώ τίθεται το θέμα των ορίων ταχύτητας. Οπότε τι ακριβώς ισχύει;

Οι οδηγοί που κινούνται στον αυτοκινητόδρομο πρέπει να εισέρχονται στην αριστερή λωρίδα για να προσπεράσουν και στη συνέχεια να επιστρέφουν δεξιά, αν φυσικά η λωρίδα αυτή είναι άδεια, παραχωρώντας προτεραιότητα. Οπότε, αυτός που πλησιάζει από πίσω, ακόμη και αν κινείται πάνω από τα 130 km/h, πρέπει να προσπεράσει με ασφάλεια. Φυσικά, αυτό είναι παράνομο από τη νομοθεσία και επισύρει ποινή για υπερβολική ταχύτητα, αλλά εκείνη την στιγμή μπορεί να βιάζεται για λόγους υγείας για παράδειγμα.

fota

Αυτοί που «παίζουν» επανειλημμένα τα φώτα για να περάσουν, ακόμη και αν τα υπόλοιπα οχήματα κινούνται σε στοίχους, προφανώς και αδιαφορούν για την οδική ασφάλεια. Οι κλασικοί «γρήγοροι» οδηγοί, δυστυχώς συνεχίζουν να κυκλοφορούν κανονικά, παρότι οι κυρώσεις για υπερβολική ταχύτητα και επικίνδυνη οδήγηση είναι αυστηρές. Εκεί, τίθεται ζήτημα παιδείας, οδηγικής κουλτούρας και ατομικής ευθύνης. Τρία πράγματα, στα οποία υστερούμε ως λαός.

Τι πρέπει να κάνω αν κάποιος μου «παίξει» τα φώτα;

Επειδή στην Ελλάδα έχουμε εθιστεί στην ανευθυνότητα και την απόδοση ευθυνών τη θεωρούμε αντιδημοκρατική, στον δρόμο διατήρησε την ψυχραιμία σου και επιχείρησε να κινηθείς με ασφάλεια. Ακόμη λοιπόν και αν οι υπόλοιπες λωρίδες τελούν υπό καθεστώς κυκλοφοριακής συμφόρησης, βγάλε φλας και δείξε την πρόθεσή σου να μπεις δεξιά, αν αντιληφθείς ότι κάποιος βιαστικός οδηγός πλησιάζει στους καθρέπτες σου.

fota

Διαβάστε επίσης: Με προσπερνούν από δεξιά στην εθνική, είναι νόμιμο;

Μην προσπαθήσεις να του φράξεις τον δρόμο, διότι τότε είναι πολύ πιθανό να «κολλήσει» από πίσω, προκειμένου να σε εκφοβίσει και κατ’ επέκταση να θέσει σε κίνδυνο εσένα και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Σε αυτούς τους τύπους οδηγών, η απουσία κοινωνικής συνείδησης θεωρείται δεδομένη σε κάθε πτυχή της ζωής. Τρέφονται από το γεγονός ότι αισθάνονται «ατρόμητοι», «γρήγοροι» και «ανίκητοι». Συμμορφώνονται μόνο εάν τους σταματήσει η αστυνομία, αλλά η Τροχαία δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται σε κάθε χιλιόμετρο και να εντοπίζει τους ασυνείδητους.