Πώς επιλέγω κάλυμμα αυτοκινήτου - Τι πρέπει να προσέξω

Η αγορά ενός καλύμματος ακούγεται απλή ως κίνηση, αλλά πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε μερικές λεπτομέρειες…

  • -
  • -

Το αυτοκίνητο μας εκτίθεται καθημερινά σε μία σειρά από παράγοντες που προκαλούν σημαντικές φθορές στο χρώμα και στο αμάξωμα. Ο ήλιος και η ακτινοβολία, η ζέστη, το κρύο και ο πάγος, όπως επίσης η σκόνη, οι γρατζουνιές είναι μερικά από αυτά. Φυσικά, υπάρχουν και ακόμα πιο επιβλαβείς και διαβρωτικές ουσίες, όπως οι κουτσουλιές και το ρετσίνι που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στο χρώμα του αυτοκινήτου. Οι κουκούλες μοιάζουν ως η ιδανική λύση για την προστασία του αμαξώματος, όμως πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός καλύμματος πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας κάποια στοιχεία. Τι πρέπει, λοιπόν, να ξέρω πριν αγοράσω κουκούλα; 

Διαστάσεις και τρόπος συγκράτησης της κουκούλας

Αρχικά, πρέπει να προσέξουμε το μέγεθος, αφού αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με τον κατασκευαστή. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνουμε αντιπαραβολή των διαστάσεων της κουκούλας με τις διαστάσεις του αυτοκινήτου. Αν αυτές δεν ταιριάζουν είναι πιθανό να μένουν ακάλυπτα διάφορα σημεία του αμαξώματος, ενώ αν είναι μεγαλύτερη μπορεί να περνάει αέρας στο εσωτερικό αυξάνοντας τις πιθανότητες να βγει. Επιπλέον, για να αποφευχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα, επιβάλλεται το κάλυμμα να έχει λάστιχα εμπρός και πίσω που δένουν στους τροχούς του αυτοκινήτου, ενώ ιδανική είναι η παρουσία ιμάντα ασφαλείας στη μέση, ο οποίος και δένει προαιρετικά κάτω από το αυτοκίνητο. 

Δείτε ακόμη: Πότε πρέπει να αλλάξω αμορτισέρ; 

Κουκούλες με αεραγωγούς και ραφές!

Για την αποφυγή της συγκράτησης υγρασίας κάτω από την κουκούλα, υπάρχουν καλύμματα με αεραγωγούς, οι οποίοι επιτρέπουν την είσοδο του αέρα χωρίς να περνά νερό κάτω από αυτή κατά τη διάρκεια της βροχής. Τα περισσότερα καλύμματα σήμερα έχουν ραφές οι οποίες είναι θερμοκολλημένες ή αυτοκόλλητα αδιαβροχοποίησης. Σίγουρα, πρέπει να αποφεύγετε τις κουκούλες που δεν έχουν τίποτα από τα παραπάνω, με αυτές που διαθέτουν την πρώτη λύση να αποτελούν την καλύτερη επιλογή. 

Υλικό προτίμησης και θήκες για καθρέφτες

Το μοναδικό σίγουρο είναι ως το πανί θα πρέπει να είναι αδιάβροχο και θερμομονωτικό, ενώ αν διαθέτει και εσωτερική βαμβακερή επένδυση θα είναι ακόμα καλύτερο για το χρώμα του αυτοκινήτου. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η τριβή κατά την τοποθέτηση και απομάκρυνση του καλύμματος. Επιπλέον, οι θήκες για τους καθρέφτες βοηθούν στην καλύτερη εφαρμογή της κουκούλας, ενώ βοηθούν και στην πιο εύκολη τοποθέτηση.