Μπορώ να επισκευάσω μόνος μου μια λακκούβα του δρόμου; Τι ισχύει

Οι κακοτεχνίες στο ελληνικό οδικό δίκτυο έχουν γίνει ανέκδοτο. Είναι ατελείωτες και ενοχλητικές. Το θέμα είναι ποιος τις φτιάχνει κι αν ένας πολίτης μπορεί να τις επισκευάσει μόνος του.

  • -
  • -

Αυτή τη λακκούβα ποιος θα τη φτιάξει; Αυτό είναι το μόνιμο ερώτημα των Ελλήνων πολιτών, ειδικά στις γειτονιές των πόλεων και των χωριών, όπου παρατηρούνται οι περισσότερες κακοτεχνίες. Η απάντησή ωστόσο, είναι, δυστυχώς, περίπλοκη.

lakouva

Ο λόγος έγκειται στο γεγονός πως για την επιδιόρθωση του οδοστρώματος, έστω κι αν αυτό αφορά 1-2 λακκούβες, εμπλέκονται από την αρμόδια Περιφέρεια, έως τον Δήμο και φυσικά το υπουργείο Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Αυτές οι υπηρεσίες, διαθέτουν επιπλέον διευθύνσεις και αρμόδιους υπαλλήλους, μετατρέποντας το κλείσιμο μιας λακκούβας σε γόρδιο δεσμό, αφού πρώτα πρέπει να εγκριθεί το έργο, μετά να βρεθούν το χρήματα και τέλος, να το φτιάξει κάποιος από όλους τους εμπλεκόμενους.

Έχει πρόστιμο αν φτιάξω τη λακκούβα μόνος μου;

Αγανακτισμένοι πολίτες που βλέπουν μόνιμα την κακοτεχνία στη γειτονιά τους, σκέφτονται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να αγοράσουν δηλαδή τα υλικά που απαιτούνται και να την μπαλώσουν έστω προσωρινά, προκειμένου να μην προκαλείτε ζημιά στα οχήματά τους. Αυτό όμως απαγορεύεται. Ακόμη κι αν έχει αγανακτήσει κάποιος από την καθυστέρηση των αρμόδιων φορέων δεν έχει κανένα δικαίωμα να επέμβει σε δημόσιο έργο. Αν το κάνει, τότε κινδυνεύει με πολύ βαρύ πρόστιμο. Αυτό δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

lakouva

Στην Ιταλία για παράδειγμα, ένας κύριος έλαβε την πρωτοβουλία να επιδιορθώσει μόνος την κακοτεχνία στην περιοχή όπου κατοικούσε. Απογοητευμένος από την αμέλεια του δήμου να κλείσει τη λακκούβα σε διάβαση πεζών στην Μπαρλασίνα, πήρε την κατάσταση στα χέρια του και γέμισε τη λακκούβα με κρύα άσφαλτο. Η δουλειά έγινε και ο δρόμος δεν ήταν πλέον επικίνδυνος για οχήματα, δίκυκλα και πεζούς. Αυτό όμως που έκανε δεν ήταν νόμιμο. Έτσι, η αστυνομία του επέβαλε πρόστιμο 882 ευρώ, για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Η κατηγορία ήταν πως εκτέλεσε μια δυνητικά επικίνδυνη εργασία σε δημόσιο χώρο, χωρίς άδεια ή αρμοδιότητα.

Παράλληλα, διατάχθηκε να... επαναφέρει την τρύπα στην αρχική της κατάσταση, μέχρι να έρθουν τα αρμόδια συνεργεία για να την αποκαταστήσουν.

lakouva

Επίσης, υπάρχει και το άλλο ενδεχόμενο, στο οποίο ο πολίτης μπορεί να μπλέξει χειρότερα. Υπάρχει περίπτωση η λακκούβα να μην είναι κακοτεχνία αλλά κάποιος λάκκος που έχει ανοίξει εταιρεία για να κάνει εργασίες. Έτσι την πάτησε ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος έκλεισε μόνος του την τρύπα με τσιμέντο ταχείας πήξης στη συνοικία Μπρέντγουντ του Λος Άντζελες, όπου κατοικεί.

Δείτε εδώ ποια χώρα έχει τους καλύτερους δρόμους στην Ευρώπη - Η θέση της Ελλάδας

Ο ηθοποιός νόμιζε πως έτσι θα δείξει ότι είναι υπεύθυνος πολίτης, αλλά τη λακκούβα την είχε ανοίξει εταιρεία φυσικού αερίου για την επέκταση του δικτύου παροχής. Οπότε, αντί να λύσει το πρόβλημα, δημιούργησε μεγαλύτερο.

lakouva

Τελικά ποιος θα κλείσει τη λακκούβα;

Προκειμένου να μην συμβεί κάτι αντίστοιχο σε εσάς, μην επιχειρήσετε να λάβετε προσωπικά μέτρα. Οι λακκούβες και οποιαδήποτε κακοτεχνία στο οδόστρωμα, είναι εργασίες που πρέπει να επιδιορθώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Εσείς, το μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι να προβείτε σε αίτημα για αποκατάσταση του οδοστρώματος στον Δήμο και να αναμένετε να προσέλθει το συντομότερο δυνατό το συνεργείο.