Τι κρύβει αυτό το καπάκι στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου σου;

Πρόσβαση σε ένα άκρως σημαντικό μέρος του αυτοκινήτου δίνει το μικρό καπάκι στον προφυλακτήρα, τόσο στον εμπρός, όσο και στον πίσω.

  • -
  • -

Οι περισσότεροι οδηγούμε καθημερινά ένα αυτοκίνητο, όμως πολλές φορές υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε για αυτό. Πολλοί οδηγοί θα έχουν παρατηρήσει ένα πλαστικό κάλυμμα στους προφυλακτήρες, συνήθως βαμμένο στο χρώμα του αμαξώματος, ενώ είναι λογικό να έχουν αναρωτηθεί σε τι εξυπηρετεί. Εδώ, να πούμε ότι καλύτερα να μη… χρησιμεύσει ποτέ η λειτουργία τους, καθώς καλύπτει ένα μέρος του οχήματος που το χρησιμοποιούμε μόνο αν κάτι πάει στραβά και «μείνουμε» στη διάρκεια της διαδρομής μας.

Tow hook cover

Οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων έχουν προβλέψει την περίπτωση που το όχημα μπορεί να χρειαστεί ρυμούλκηση. Πίσω από το πλαστικό καπάκι βρίσκεται ένα σπείρωμα, στο οποίο βιδώνει ο γάντζος ρυμούλκησης. Ο τελευταίος, συναντάται συνήθως στον χώρο της ρεζέρβας.

Αν λοιπόν θέλουμε να ρυμουλκήσουμε το αυτοκίνητο, τότε βγάζουμε το καπάκι (προσεκτικά με τη μύτη ενός ίσιου κατσαβιδιού) και βιδώνουμε σφικτά τον γάντζο, με το χέρι και ύστερα με ένα μεταλλικό αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσουμε ως μοχλό. Τέτοια πλαστικά καλύμματα υπάρχουν τόσο στον εμπρός, όσο και στον πίσω προφυλακτήρα. Φυσικά, πρέπει να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας κατά τη ρυμούλκηση και να είμαστε συμμορφωμένοι με τον ΚΟΚ.

Δείτε ακόμη: Αυτοκίνητα με κοτσαδόρο - Τι να κάνεις για να μην είσαι παράνομος

Υπάρχουν άλλα καπάκια στον προφυλακτήρα;

Κάθε αυτοκίνητο είναι διαφορετικό, για αυτό και τα καπάκια που καλύπτουν το σπείρωμα της ρυμούλκησης μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο. Προσοχή, όμως! Δεν είναι τα μοναδικά καπάκια που βρίσκει κανείς στο εμπρός τμήμα του οχήματος. Πολλά αυτοκίνητα με φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED ή Xenon (παλαιότερα), έχουν αναδιπλούμενα πλυστικά φανών.

Αυτό σημαίνει ότι τα καπάκια ανοίγουν αυτόματα και βγαίνουν μπεκ υψηλής πίεσης για να καθαρίζουν τα φανάρια, αν αυτά έχουν λερωθεί. Ενεργοποιούνται με τη χρήση του πλυστικού των υαλοκαθαριστήρων, αν έχουμε αναμμένα φώτα ή με ξεχωριστό μπουτόν στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Προσοχή λοιπόν ποιο καπάκι θα ανοίξετε, αν θέλετε να ρυμουλκήσετε το όχημά σας! Βεβαιωθείτε ότι είναι το σωστό.