Πώς ανοίγουμε τις πόρτες του αυτοκινήτου αν έχουν παγώσει;

Ο πάγος που φέρνει στη χώρα η κακοκαιρία Μπάρμπαρα, μπορεί να μη σε αφήνει να ανοίξεις την πόρτα του αυτοκινήτου σου. Τι πρέπει να κάνεις σε τέτοια περίπτωση;

  • -
  • -

Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας δεν είναι συνηθισμένο σε συνθήκες χιονιά, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και πάγο. Για αυτό και όταν έρχονται, όπως αυτές τις ημέρες με την κακοκαιρία Μπάρμπαρα, προκύπτουν και αρκετά προβλήματα! Ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα που μπορούν να συμβούν σε έναν οδηγό, συνήθως κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, είναι να παγώσουν οι πόρτες του αυτοκινήτου και να κολλήσουν. Η υγρασία που μαζεύει το όχημα το βράδυ, παγώνει, δημιουργώντας ένα παχύ στρώμα πάγου. Επίσης, αν έχει χιονίσει, μπορεί και το ίδιο το χιόνι να παγώσει πολύ και να αποτρέψει το άνοιγμα της πόρτας.

Πώς ανοίγω μια παγωμένη πόρτα αυτοκινήτου;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρόληψη είναι και η καλύτερη αντιμετώπιση. Οι πιο προνοητικοί, ψεκάζουν τις τσιμούχες μεταξύ αμαξώματος και πόρτας με ειδικά προϊόντα, ακόμη και αντισκωριακό που αποτρέπει το πάγωμα των ελαστικών μερών. Έτσι το «κόλλημα» περιορίζεται στο επιφανειακό, μεταλλικό κομμάτι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οδηγός πριν τραβήξει με δύναμη τη χειρολαβή, είναι να σπάσει τον πάγο στον αρμό μεταξύ της πόρτας και του αμαξώματος με κάποιο αντικείμενο και χτυπώντας ελαφρώς στο σημείο που θέλει να δράσει.

Δείτε ακόμη: Τι κάνω για να μην παγώσει το υγρό στα πιτσιλιστήρια;

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κανείς να τη λούσει από ψηλά με βραστό ή πολύ ζεστό νερό, γιατί ενδέχεται να σπάσει το τζάμι από την απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας. Το ζεστό νερό (όχι βραστό) μπορεί να χρησιμεύσει στο κομμάτι της πόρτας από τη μέση και κάτω για να εξουδετερωθεί ταχύτερα ο πάγος. Αυτό που δεν πρέπει κανείς να κάνει είναι να τραβήξει βίαια την πόρτα γιατί μπορεί να σπάσει η χειρολαβή ή να σκιστούν οι τσιμούχες. Οι ήρεμες, υπομονετικές κινήσεις είναι το κλειδί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς απρόοπτα και… ξαφνικές ζημιές που κοστίζουν.

Τι κάνω αν κολλήσει η κλειδαριά;

Στην περίπτωση που κάποιος έχει στην κατοχή του παλαιότερο αυτοκίνητο που η πόρτα ξεκλειδώνει με κλειδί, πρέπει πρώτα να σπάσει ο πάγος στην οπή της κλειδαριάς. Μια λύση είναι να ζεσταθεί το κλειδί με αναπτήρα και σιγά-σιγά να μπει στη σχισμή. Η καυτή λάμα θα λιώσει τον πάγο. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή για να μη χαλάσει το κλειδί! Το ζέσταμα πρέπει να γίνεται από τη μέση και μετά και χωρίς ιδιαίτερη επιμονή. Λίγα δευτερόλεπτα, αρκούν.

Το φαινόμενο μπορεί να αποφευχθεί αν ο οδηγός έχει φροντίσει να ψεκάσει με αντισκωριακό το εσωτερικό της κλειδαριάς και τη σχισμή. Ο πάγος θα εμφανιστεί πολύ πιο δύσκολα αν έχει ληφθεί το συγκεκριμένο προληπτικό μέτρο, ενώ θα κάνει καλό και στον μηχανισμό της ίδιας της κλειδαριάς, εξασφαλίζοντας την καλή λειτουργία της με λιγότερες τριβές στις απαιτητικές συνθήκες ψύχους. Στο εμπόριο υπάρχουν και ειδικά προϊόντα για αυτό το σκοπό, αλλά αποτελεί πιο… εξειδικευμένη λύση για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν συχνά το φαινόμενο.