Χειμερινά, 4 εποχών ή θερινά λάστιχα; Σε τι διαφέρουν και πώς επιλέγω

Θερινά, 4 εποχών ή χειμερινά; Ποιος τύπος ελαστικών είναι ο καλύτερος για τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα;

  • -
  • -

Σε πολλές χώρες του κόσμου και ειδικά στην Ευρώπη, αυτή την περίοδο οι άνθρωποι αλλάζουν τα ελαστικά του αυτοκινήτου τους. Βγάζουν εκείνα που είχαν για το καλοκαίρι και τοποθετούν άλλα, τα οποία είναι καταλληλότερα.

Στην Ελλάδα, αυτή την πρακτική ακολουθούν πολλοί κάτοικοι των βορειότερων περιοχών της χώρας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου νοτιότερα κρατά μόνιμα τα ίδια. Όμως μήπως θα έπρεπε αυτό να αλλάξει; Μήπως τελικά καταλήγουμε να οδηγούμε χωρίς τα καλύτερα ελαστικά που μπορούμε;

Οι βασικοί τύποι των ελαστικών είναι τρεις. Τα θερινά που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία στην Ελλάδα, τα 4 εποχών (ή All Season) και τα χειμερινά.

Τα θερινά ελαστικά δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι!

summer-tire-tires-tyre-tyres-therina-elastika-therino-elastiko

Μπορεί η ονομασία τους να εννοεί ότι τα εν λόγω ελαστικά είναι μόνο για το καλοκαίρι, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην ουσία πρόκειται για ελαστικά που αποτελούν την πιο ενδεδειγμένη λύση όταν ο καιρός είναι καλός και οι θερμοκρασίες διατηρούνται από 7 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Η απόδοσή τους είναι η βέλτιστη σε στεγνή άσφαλτο, αλλά είναι πολύ καλή και στο βρεγμένο εφ’ όσον οι θερμοκρασίες είναι μέσα στο παράθυρο λειτουργίας τους.

Τι διαφορά έχουν τα χειμερινά ελαστικά;

winter-tire-tyre-tires-tyres-xeimerina-xeimerino-elastika-elastiko

Τα χειμερινά ελαστικά είναι ιδανικά όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι κάτω από 7 βαθμούς Κελσίου, λόγω της διαφορετικής, πολύ μαλακότερης «γόμας» τους, ενώ τα πλεονεκτήματά τους αναδεικνύονται όταν το έδαφος στο οποίο κινούνται έχει χιόνι ή πάγο. Εκεί είναι το μεγαλύτερο χάσμα πρόσφυσης με τα θερινά, καθώς με τα πρώτα θα μπορέσεις να κινηθείς εύκολα και άνετα, ενώ με τα δεύτερα είναι πιθανό να μην μπορείς καν να ξεκινήσεις.

Τι γίνεται με τα ελαστικά 4 εποχών;

all-4-season-tyres-tires-elastika-epoxon-epoxwn-elastiko

Είναι η κατηγορία που προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους δύο κόσμους. Με χαρακτηριστικά που ευνοούν την απόδοση τόσο στο στεγνό και στις υψηλές θερμοκρασίες, όσο και στο χιόνι και στις χαμηλές, στόχος τους είναι να προσφέρουν επαρκή απόδοση σε όλες τις περιπτώσεις. Θεωρητικά, η απόδοσή τους σε τόσο διαφορετικές συνθήκες δεν είναι η βέλτιστη που θα μπορούσε να έχει κάποιος, όμως γλιτώνει από την ανάγκη να αλλάζει ελαστικά δύο φορές το χρόνο.

Δείτε ακόμα: Αξίζουν τα οικολογικά λάστιχα ή χάνεις σε κράτημα; Αναλυτική δοκιμή

Ποια ελαστικά είναι καλύτερα για την Ελλάδα;

Η απάντηση δεν είναι μία και εξαρτάται από το πού κατοικεί κάποιος. Για παράδειγμα στην Αττική τα θερινά είναι ένας τύπος ελαστικού που κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει όλο τον χρόνο. Σίγουρα μερικές μέρες η θερμοκρασία μπορεί να πέσει κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου, όμως αυτές είναι λίγες, ενώ το σπάνιο ενδεχόμενο πάγου ή χιονόπτωσης μπορεί να καλυφθεί εύκολα με τη χρήση κάποιου τύπου αντιολισθητικών αλυσίδων. Από την άλλη, αν κάποιος μένει σε περιοχές όπως η Φλώρινα, η Καστοριά, ο Έβρος και γενικότερα μέρη όπου το κρύο είναι πιο έντονο και ο χειμώνας διαρκεί περισσότερο, θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο των χειμερινών ελαστικών. Αν θέλει να αποφύγει τη διαδικασία της αλλαγής δύο φορές το χρόνο τα 4 εποχών είναι μία καλή εναλλακτική, καθώς ακόμα και το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες δεν ξεφεύγουν πάρα πολύ.

Εσύ τι ελαστικά έχεις επιλέξει; Ήξερες ότι υπάρχουν και επιλογές που ίσως να είναι πιο κατάλληλες;