Μεταβίβαση αυτοκινήτου 2023: Πώς εκδίδεται ηλεκτρονικά το παράβολο

Η μεταβίβαση αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας είναι πιο γρήγορη και ασφαλής από ποτέ. Δες όλη τη διαδικασία και πώς πληρώνεις το παράβολο από το smartphone ή τον υπολογιστή.

  • -
  • -

Από το περασμένο έτος, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ενεργοποίησει την ηλεκτρονική πληρωμή των τελών για τη μεταβίβαση επιβατικού οχήματος ή δικύκλου, κάνοντας τη διαδικασία απλούστερη και κυρίως ασφαλέστερη. Συγκεκριμένα, σε λειτουργία έχει τεθεί η δυνατότητα έκδοσης κωδικών πληρωμής RF/QR, με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να ολοκληρώσουν την πληρωμή των παραβόλων (αδείας και μεταβίβασης) μέσω του web/mobile banking της τράπεζας της επιλογής τους.

Η δυνατότητα έκδοσης κωδικών πληρωμής RF/QR είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμη για όσα οχήματα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής - σύντομα πρόκειται να επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων είναι διαθέσιμη είτε στο gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις», είτε απευθείας, στην πλατφόρμα https://drivers-vehicles.services.gov.gr.

Πώς πληρώνω τα παράβολα για μεταβίβαση και έκδοση άδειας

Η διαδικασία πληρωμής των παραβόλων μέσω του web/mobile banking με κωδικό RF/QR είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά εισέρχεστε στην πλατφόρμα και αφού εισάγετε τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet, επιλέγετε το όχημά σας και στη συνέχεια την επιλογή «Μεταβίβαση οχήματος». Το σύστημα εμφανίζει τη σελίδα, όπου ζητάει να συμπληρώσετε τα στοιχεία της αίτησης.

online

Στο κινητό τηλέφωνο που έχετε δηλώσει, εμφανίζεται ένα SMS. Προσθέτετε τον κωδικό στη σελίδα του gov.gr όπως το βλέπετε στην οθόνη, συμπληρώνετε όλα τα στοιχεία και κάνετε αποθήκευση. Πατώντας την ένδειξη «Επόμενο», η διαδικασία θα μπει σε αναμονή έως ότου αποδεχθεί ο αγοραστής την αίτηση για μεταβίβαση του συγκεκριμένου οχήματος. Αφού ο αγοραστής αποδεχθεί την αίτηση, γίνεται ενημέρωση πληρωμής με τους διαθέσιμους τρόπους εξόφλησης των απαραίτητων τελών για τη μεταβίβαση.

meetavuvasi

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αίτησης για μεταβίβαση της κυριότητας, χορηγείται στον αγοραστή, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, βεβαίωση υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος, με την οποία δύναται ο αγοραστής να ασφαλίζει και να κυκλοφορεί εντός της Ελληνικής επικράτειας το υπό μεταβίβαση όχημα για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μεταβίβαση είναι διαθέσιμη μόνο για πολίτες εγγεγραμμένους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

Διαβάστε επίσης: Φόρος πολυτέλειας για αυτοκίνητα: Τι είναι και πόσο πληρώνουμε;

Πώς θα υπολογίσω τα τέλη μεταβίβασης

Η διαδικασία για τον υπολογισμό των τελών μεταβίβασης αδείας κυκλοφορίας και μεταβίβασης οχήματος είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά ο πολίτης καλείται να συμπληρώσει τα ακόλουθα στοιχεία:

  • ΑΦΜ ιδιοκτήτη
  • αριθμό κυκλοφορίας του υπό μεταβίβαση οχήματος
  • ποσοστό κυριότητας που θα μεταβιβαστεί
  • έκδοση παραστατικού
  • υπηρεσία στην οποία θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση

Υπολογισμός τέλους μεταβίβασης

Διαβάστε επίσης: Τέλος η γραφειοκρατία: Έτσι κάνεις online μεταβίβαση αυτοκινήτου

Στη συνέχεια, τα τέλη αδείας και μεταβίβασης υπολογίζονται αυτόματα και, μαζί με το ποσό, στην οθόνη εμφανίζονται και τα IBAN των τραπεζικών λογαριασμών, στους οποίους μπορεί να γίνει την κατάθεση. Αυτό αφορά τις υπόλοιπες Περιφέρειες, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης κωδικών πληρωμής RF/QR, όπως στην Αττική. Μπείτε στην πλατφόρμα εδώ και υπολογίστε εύκολα τα τέλη μεταβίβασης για το όχημα που σας ενδιαφέρει, εφόσον γνωρίζετε το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και την πινακίδα κυκλοφορίας.