Ξέρεις τι είναι το 112;

Ο τριψήφιος αυτός αριθμός ισχύει τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι ακριβώς κάνει όμως;

  • -
  • -

Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε σε μια ερημική παραλία ή σε ένα βουνό ή ταξιδεύετε κάπου στην Ευρώπη και χρειάζεστε επειγόντως βοήθεια. Το κινητό τηλέφωνο δεν έχει σήμα, αλλά πρέπει να καλέσετε τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως την αστυνομία ή το ΕΚΑΒ. Τι κάνετε;

Η απάντηση είναι καλείτε το 112, τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης. Ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και σε ορισμένες χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και μπορεί να τον καλέσει οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε τηλέφωνο, σταθερό ή κινητό, με κάρτα ή χωρίς κάρτα, με μονάδες ή χωρίς μονάδες, με κάλυψη δικτύου ή χωρίς κάλυψη δικτύου, από καρτοτηλέφωνο ακόμη και χωρίς τηλεκάρτα.

Τι κάνει το 112

Ουσιαστικά διευκολύνει την τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αριθμός για τους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ και έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

112

Στην Ελλάδα, το 112 λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με:

  • την Αστυνομία
  • τo Πυροσβεστικό Σώμα
  • το ΕΚΑΒ
  • το Λιμενικό Σώμα
  • την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056
  • την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000


Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το 112 απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Ποια στοιχεία δίνετε στον τηλεφωνητή

Η κλήση στο 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος. Όταν απαντηθεί η κλήση σας, ο τηλεφωνητής θα σας κάνει ερωτήσεις για να προσδιοριστεί η θέση του συμβάντος και να διαπιστωθεί το είδος της βοήθειας που χρειάζεστε.

Διαβάστε επίσης: Τετράγωνα σημάδια στην άσφαλτο: Γνωρίζετε τι είναι;

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού του ατόμου που βρίσκεται σε ανάγκη σαν να υπήρχε κλήση από GPS. Για το λόγο αυτό έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις ορειβατών που είχαν χαθεί και μέσω του 112 εντοπίστηκαν ταχύτατα από εθελοντές, διασώστες και την πυροσβεστική.