Gov.gr: Βρες εύκολα αν ένα αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο ή κλεμμένο

Στην πλατφόρμα του gov.gr μπορείς να μάθεις αν οποιοδήποτε αυτοκίνητο βλέπεις στο δρόμο έχει ασφάλεια, είναι σε ακινησία ή... είναι κλεμμένο, με μόνο εφόδιο τον αριθμό της πινακίδας του.

  • -
  • -

Σε περίπτωση που θέλεις να διαπιστώσεις αν ένα όχημα που κυκλοφορεί στο δρόμο είναι ασφαλισμένο ή ανασφάλιστο, δεν έχεις παρά να εισέλθεις στο gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις», και στη συνέχεια να επιλέξεις «Πληροφορίες οχημάτων». Στο ίδιο σημείο, μπορείς να ανακαλύψεις και αν το αυτοκίνητο που βλέπεις για μέρες παρατημένο κάπου, είναι κλεμμένο.

Αρχικά εισέρχεσαι στο gov.gr και αναζητείς στην ενότητα «μετακινήσεις» τις πληροφορίες οχημάτων όπως βλέπεις στη φωτογραφία που ακολουθεί. Στη συνέχεια επιλέγεις «Είσοδο στην Υπηρεσία» και αφού το κάνεις, το σύστημα σου ζητάει τον αριθμό πινακίδας κυκλοφορίας του οχήματος. Πέρα από την πινακίδα του αυτοκινήτου, δεν ζητάει κανένα στοιχείο του ιδιοκτήτη, ούτε δικό σου, δηλαδή του ανθρώπου που κάνει την αναζήτηση.

gov

Αφού τον προσθέσεις, βλέπεις αναλυτικά αν το όχημα είναι ασφαλισμένο/ανασφάλιστο και επίσης, αν το όχημα είναι σε κίνηση/ακινησία ή έχει κλαπεί, το χρώμα, τον κατασκευαστή και τον τύπο του αυτοκινήτου.

Η ασφάλιση του αυτοκινήτου δεν είναι προσωπικό δεδομένο;

Το αν είναι ασφαλισμένο ή όχι ένα αυτοκίνητο δεν είναι προσωπικό δεδομένο του ιδιοκτήτη, αλλά κάτι που αφορά κάθε άλλο χρήστη του δρόμου. Όσοι κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα, πρέπει να εντοπίζονται και να τιμωρούνται, πριν εμπλακούν σε ατύχημα και είναι πολύ αργά. Άλλωστε, μέσω της υπηρεσίας Open Car δεν παρέχονται πληροφορίες για τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων, ούτε στοιχεία τυχόν οφειλών από τέλη κυκλοφορίας.

gov

Δείτε ακόμη: Πώς ανανεώνω την Άδεια Οδήγησης

Για την είσοδο στην πλατφόρμα δεν απαιτείται αυθεντικοποίηση, ούτε κωδικοί TAXISnet και η αναζήτηση πραγματοποιείται με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Η πλατφόρμα σε καθοδηγεί βήμα προς βήμα και όλη η διαδικασία ολοκληρώνεται σε ελάχιστα λεπτά από το κινητό σου τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή.

Για να εισέλθετε στην υπηρεσία πατήστε εδώ