Κλοπή καταλύτη: Δικαιούμαι αποζημίωση;

Οι κλέφτες έχουν βάλει στο στόχαστρο τους καταλύτες αυτοκινήτων. Υπάρχει τρόπος να αποζημιωθεί όποιος έχει πέσει θύμα κλοπής;

  • -
  • -

Πολλοί δεν πιστεύαμε καν ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, πλέον όμως είναι πραγματικότητα. Η κλοπή καταλυτών έχει γίνει αρκετά συχνό φαινόμενο και στη χώρα μας, λόγω των πολύτιμων μετάλλων που κρύβουν στο εσωτερικό τους. Ο καταλύτης έχει μέσα του ρόδιο, πλατίνα και παλλάδιο, τρία πολύ ακριβά μέταλλα που έχουν μεγάλη ζήτηση. Οι κλέφτες κόβουν ή αφαιρούν τον καταλύτη από το όχημα και στη συνέχεια τον πουλάνε, βγάζοντας πολλά χρήματα.

Δείτε ακόμη: Εξιχνιάστηκαν 10 περιπτώσεις για κλοπή καταλύτη 

Συνήθως πέφτουν κάτω από το όχημα και κόβουν τον καταλύτη, όμως έχουν ακόμη μια τακτική που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερες ζημιές στο όχημα: το αναποδογυρίζουν. Σηκώνουν το όχημα με τα χέρια από τη μια πλευρά και το ακουμπάνε στο πλαϊνό του τμήμα, οπότε έχουν άνετη και γρήγορη πρόσβαση στον καταλύτη. Μόλις τελειώσουν την… εγχείρηση, το ρίχνουν ξανά στο έδαφος ή εξαφανίζονται, αφήνοντάς το στο πλάι.

Να σημειώσουμε ότι οι κλέφτες προτιμούν τα παλαιότερα οχήματα, άνω της δεκαετίας, που οι καταλύτες τους έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία. Στα SUV που έχουν μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, βολεύονται καλύτερα να πέφτουν από κάτω και να… καμουφλάρονται από το ίδιο το όχημα. Σε περίπτωση που πέσει κάποιος θύμα κλοπής καταλύτη, τότε ο μόνος τρόπος να αποζημιωθεί είναι η ασφαλιστική του εταιρεία.

Θα αποζημιωθώ για όλο το ποσό;

 

Στο συμβόλαιό του, θα πρέπει να έχει κάλυψη μερικής κλοπής αφού ο καταλύτης είναι απαραίτητο εξάρτημα για να λειτουργεί σωστά -και νόμιμα- το αυτοκίνητό του. Αν δεν έχει τέτοια κάλυψη, τότε δυστυχώς θα πρέπει να επωμιστεί ο ίδιος το κόστος αντικατάστασης του καταλύτη και δεν καλύπτεται από κάπου αλλού. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει μερική κλοπή, θα απευθυνθεί στην ασφαλιστική του εταιρεία για να μάθει πως θα κατευθυνθεί στη συνέχεια. Το ποσό θα καλυφθεί ολόκληρο ή ένα μέρος του, ανάλογα αν υπάρχει απαλλαγή στο συμβόλαιο.

Συνήθως στη μερική κλοπή ισχύει ένα ποσό απαλλαγής. Αν για παράδειγμα υπάρχει απαλλαγή 300€ και η αξία του εξαρτήματος που εκλάπη ήταν 500€, τότε ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει τα 300€ και τα υπόλοιπα 200€, θα τα συμπληρώσει η ασφαλιστική. Φυσικά, να τονίσουμε ότι και αν έχετε μερική κλοπή, η ασφαλιστική θα σας καλύψει μόνο τον καταλύτη και όχι τη ζημιά από το αναποδογύρισμα, αν ήσασταν από τους άτυχους που τους έκλεψαν τον καταλύτη με τον «ζόρικο» τρόπο που δείχνουμε στη φωτογραφία παραπάνω.