Έρχεται κακοκαιρία: Τι προσέχω κατά την Οδήγηση σε βροχή

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους οδηγούς αυτοκινήτων τις επόμενες δύο μέρες, καθώς έρχεται σφοδρή κακοκαιρία και πρέπει οι μετακινήσεις μας να γίνουν με ασφάλεια.

  • -
  • -

Η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο μίας σφοδρής κακοκαιρίας την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Ιουλίου, βασικά χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, η πιθανότητα να δούμε χαλάζι, ενώ δεν αποκλείεται σε αρκετές περιοχές τα φαινόμενα να περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό και κεραυνούς. Αυτό σημαίνει ότι αν πρέπει να κινηθούμε με το αυτοκίνητό μας είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με κινδύνους, απέναντι στους οποίους θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να πραγματοποιήσουμε τις μετακινήσεις μας με ασφάλεια. Πάμε να δούμε ποιοι είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους θα δώσουμε περισσότερη έμφαση όσο θα είμαστε στον δρόμο ή και πριν ακόμα βρεθούμε σε αυτόν.

Φροντίζουμε τα ελαστικά μας από πριν

Είναι το βασικότερο στοιχείο σε ένα όχημα. Τα ελαστικά μας απαιτείται να διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση. Το οδικό δίκτυο προφανώς και δεν είναι ό,τι καλύτερο από πλευράς ποιότητας, οπότε χωρίς καλό ελαστικό, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν καθόλου σημασία.

vw-volkswagen-golf-vroxi

Βεβαιωθείτε πως τα ελαστικά σας έχουν επαρκές πέλμα και σωστή πίεση. Η βροχή αυξάνει την ολισθηρότητα. Σε βρεγμένο οδόστρωμα η τριβή μεταξύ ελαστικών και δρόμου είναι πολύ μειωμένη κατά τουλάχιστον 50%. Η απόσταση ακινητοποίησης είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι θα ήταν σε στεγνό δρόμο, οπότε πρέπει να ρυθμίσετε την ταχύτητά σας αναλόγως.

Καλοί υαλοκαθαριστήρες για καθαρό παρμπρίζ και βέλτιστη ορατότητα

Για να έχουμε καλή ορατότητα, διατηρούμε το παρμπρίζ καθαρό και βεβαιωνόμαστε πως οι υαλοκαθαριστήρες δεν έχουν φθαρεί. Δεν παραλείπουμε να τσεκάρουμε το δοχείο νερού των υαλοκαθαριστήρων και να προσθέσουμε καθαριστικό υγρό αν χρειάζεται.

Οδηγούμε με αναμμένα φώτα, αλλά και κλιματισμό

Υπό καταρρακτώδη βροχή η ορατότητα περιορίζεται. Γι΄αυτό έχουμε πάντοτε αναμμένα τα φώτα. Ενεργοποιημένος πρέπει να είναι και ο κλιματισμός, έτσι ώστε να μην θαμπώνουν τα τζάμια.

vroxi

Η χαμηλή ταχύτητα σώζει στην βροχή

Προφανώς σε τέτοιες περιπτώσεις μειώνουμε ταχύτητα και διατηρούμε μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Αν ο δρόμος έχει πολύ νερό οι διαγραμμίσεις δεν φαίνονται, οπότε καλό είναι να ακολουθούμε τα ίχνη του προπορευόμενου αυτοκινήτου. Αποφεύγουμε την απότομη χρήση του φρένου και τις προσπεράσεις.

Διαβάστε ακόμαΑλλαγή υαλοκαθαριστήρων: Τι να προσέξω και πόσο κοστίζει;

Πώς αντιμετώπιζω το γλίστρημα στα φρένα 

Αν το αυτοκίνητο γλιστρήσει λόγω της ολισθηρότητας, δεν θα πρέπει να πατήσουμε έντονα φρένο, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουμε σταθερή πίεση στο πεντάλ του φρένου. Η απώλεια πρόσφυσης μπορεί να συμβεί και στον πιο προσεκτικό οδηγό. Μην χάνετε την ψυχραιμία σας, κρατήστε το τιμόνι με τα δύο χέρια και αποφύγετε τις απότομες κινήσεις. Φρενάρετε στην ευθεία πριν τη στροφή και συνεχίστε σταδιακά. Μην φρενάρετε μέσα στη στροφή.

Τι είναι η υδρολίσθηση και πώς την προλαμβάνω;

Τα ελαστικά γλιστρούν και δεν ανταποκρίνονται στις στροφές, στο φρενάρισμα και στην επιτάχυνση. Το όχημα γλιστρά ή σπινάρει. Αυτό συμβαίνει όταν το νερό που βρίσκεται ανάμεσα στα ελαστικά σας και στον δρόμο δεν απομακρύνεται αρκετά γρήγορα. Αυτό το στρώμα νερού συγκεντρώνεται στο μπροστινό μέρος του ελαστικού και χάνεται η επαφή με τον δρόμο.

Για να ανακτήσετε τον έλεγχο, μην φρενάρετε απότομα. Ελευθερώστε απαλά το γκάζι μέχρι να κόψετε ταχύτητα και να ανακτήσετε την πρόσφυση.

troxoi-rodes-zantes-vroxi-nero-kakokairia

Πώς περνάμε από λίμνες; Πότε σταματάμε τελείως το όχημά μας;

Μην επιχειρείτε να περάσετε μέσα από νερά που κινούνται, καθώς είναι πιθανό η δυνατή βροχή να σχηματίζει χείμαρρους, οι οποίοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι και να παρασύρουν το όχημα. Ειδικά στη νυχτερινή οδήγηση, το πέρασμα από κινούμενα νερά έχει οδηγήσει σε τραγωδίες.

Σε σημεία όπου έχει «μαζέψει» πολύ νερό, κινηθείτε πολύ σιγά και θυμηθείτε, ότι όσο περισσότερο νερό σηκώσει το αυτοκίνητο με το πέρασμα σας, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η πιθανότητα να βραχούν τα ηλεκτρικά τμήματα του κινητήρα, με αποτέλεσμα αυτός να σβήσει.

Σε κατοικημένες περιοχές, προσοχή στους πεζούς που κινούνται σε πεζοδρόμιο ή περιμένουν σε στάση λεωφορείων.

Αν η βροχή είναι πολύ δυνατή και οι υαλοκαθαριστήρες δεν μπορούν να καθαρίσουν το παρμπρίζ, λόγω μεγάλου όγκου νερού, σταματήστε στην άκρη του δρόμου και περιμένετε να σταματήσει ή να κοπάσει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...